Followers

Monday, May 16, 2011

ΑΚΤΕΣ ΓΥΜΝΙΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑ


Η Fiona Ashley με το σύζυγό της επισκέφθηκαν την Κεφαλληνία το καλοκαίρι του 2010 και ανακάλυψαν οκτώ ακτές που χρησιμοποιούνται και από τους γυμνιστές. Η δισέλιδη συνεργασία της δημοσιεύθηκε στο τεύχος Μαΐου 2011 του έγκριτου βρετανικού περιοδικού γυμνιστών «H&E Naturist» με πέντε έγχρωμες φωτογραφίες και έναν επίσης έγχρωμο χάρτη της Κεφαλληνίας, όπου σημειώνονται κατά προσέγγιση οι ακτές.

Τις αναφέρουμε αλφαβητικά και επισημαίνουμε ότι δεν πρόκειται για επίσημες ακτές
 γυμνιστών, όπως άλλωστε συμβαίνει σε όλη τη χώρα. Οι περισσότερες έχουν αξιοποιηθεί τουριστικά, ορισμένες έχουν κερδίσει γαλάζια σημαία και απευθύνονται στο μαζικό τουρισμό. Οι γυμνιστές συνήθως περιορίζονται  στις  άκρες των ακτών.

Αβυθός. Μπλε σημαία. Νοτιοανατολικά του αεροδρομίου δίπλα στον ομώνυμο οικισμό. Εστιατόρια, ξαπλώστρες, ομπρέλες, μπαρ και χώρος στάθμευσης. Η στενή, αμμώδης ακτή εκτείνεται για τρία περίπου χιλιόμετρα.


Αντίσαμος. Στο ακρωτήριο απέναντι από την Σάμη, με θέα προς την Ιθάκη. Η διαδρομή προς την ακτή ανάμεσα στα ψηλά και καταπράσινα βουνά είναι μαγευτική. Άφθονος χώρος στάθμευσης σε διαμορφωμένο χώρο με τουαλέτες, ταβέρνα και
beach bar. Οι γυμνιστές συχνάζουν στο δεξιό τμήμα της ακτής, που είναι στενό και βραχώδες. Η Fiona Ashley συνιστά  ειδικό στρώμα παραλίας και πλαστικά παπούτσια για το κολύμπι.


Λουρδάς.
Κοντά στο χωριό Λουρδάτα. Χωματόδρομος φθάνει μέχρι την ταβέρνα και μετά στην παραλία. Άμμος και βότσαλο, με κρυστάλλινα, καθαρά νερά. Οι περισσότεροι άνθρωποι ήταν γυμνοί, όταν την επισκέφθηκε η συντάκτρια του άρθρου. Ιδιαίτερη μνεία από τη Fiona Ashley.



Μούντα.
Βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο του νησιού μεταξύ των χωριών Ρατζακλί και Σκάλα. Ξαπλώστρες, ομπρέλες. Προχωρώντας προς τα ανατολικά εμφανίζονται οι γυμνιστές. Αμμώδης, κατάλληλη για οικογένειες με μικρά παιδιά. Στο τμήμα που συχνάζουν οι γυμνιστές έρχονται οι θαλάσσιες χελώνες για την ωοτοκία. Αποφεύγετε τις ομπρέλες που επηρεάζουν την ομαλή διαδικασία της αναπαραγωγής.



Μύρτος.
Συνδυασμός ψιλού χαλικιού και κάτασπρης άμμου, ένα από τα πιο φωτογραφημένες τοποθεσίες της Κεφαλληνίας. Η ακτή περιβάλλεται από απότομα βράχια. Το βόρειο άκρο της χρησιμοποιείται από γυμνιστές, αραιά και που. 



Πετανοί.
Σε απόσταση 20 λεπτών από το Ληξούρι στη χερσόνησο Παλάκι βρίσκεται η ακτή. Μπλε σημαία. Βότσαλο.  Οι γυμνιστές χρησιμοποιούν τα δύο άκρα της ακτής που φημίζεται για το μαγευτικό σούρουπο. Δυνατότητα διανυκτέρευσης σε ενοικιαζόμενα δωμάτια.



Πλατιά Άμμος.
Νοτιοδυτικά των Πετανών η ακτή είναι εντελώς απομονωμένη. Χρειάζεται γερό περπάτημα. Την ημέρα που πήγε η συντάκτρια βρήκε μόνο επτά γυμνιστές. Συνδυασμός άμμου και χαλικιού, χωρίς ευκολίες, παρά μόνο χώρο στάθμευσης στην αρχή των σκαλοπατιών.


Σίσσια. Νοτιοδυτικά του χωριού Σιμωτάτα βρίσκεται το μοναστήρι της Υπεραγίας Θεοτόκου Σισίων. Η ακτή βρίοικεται ακριβώς από κάτω. Ο χωματόδρομος καταπονεί το αυτοκίνητο, οπότε  προτιμήστε την πεζοπορία για 15 περίπου λεπτά. Πολύ καθαρή ακτή με βότσαλο. Βραχώδεις σχηαμτισμοί προσφέρονται για κολύμπι με αναπνευστήρα.  Η θάλασσα βαθαίνει απότομα. Μεγάλη προσοχή!


No comments:

Post a Comment