Followers

Sunday, May 15, 2011

Ο ΓΥΜΝΙΣΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΘΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΚΡΟΑΤΙΑ


Όπως μας πληροφορεί ο έγκριτος δικτυακός τόπος BalkanTravellers.com με ανάρτησή του στις 16 Ιουνίου 2009, τα κέντρα παραθερισμού γυμνιστών της Κροατίας απειλούνται με εξαφάνιση, λόγω περιορισμένου ενδιαφέροντος σε αυτή τη μορφή του τουρισμού και στην ταυτόχρονη μείωση των μονάδων που καλύπτουν τον τομέα αυτό.

Από τα 24 ΚΠΓ που υπήρχαν στην Κροατία τη δεκαετία του 1980, μόνο τα μισά εξακολουθούν να λειτουργούν σήμερα, με αισθητά μειωμένο προσωπικό από 1.290 σε 650 άτομα, σύμφωνα με την πρόσφατη έκδοση του ειδησεογραφικού πρακτορείου DPA.

Η έκδοση υπογραμμίζει ότι η Κροατία, με τις βασικές ευκολίες που παρέχουν τα κάμπινγκ γυμνιστών της, υπολείπεται στην προσέλκυση γυμνιστών-παραθεριστών που επιλέγουν πολυτελέστερα κάμπινγκ στη Γαλλία και τη Γερμανία. Από τις 5.100.000 διανυκτερεύσεις που καταγράφηκαν στα κάμπινγκ της Κροατίας 20 χρόνια νωρίτερα, ο αριθμός τους περιορίστηκε στις 2.100.000 το 2008. Επίσης ο χρόνος παραμονής μειώθηκε  από 9.5 ημέρες κατά μέσο όρο τη δεκαετία του 1980 στις 7 τώρα.

΄Ενας άλλος παράγοντας που ευθύνεται για
 την πτώση του γυμνιστικού τουρισμού είναι η αισθητή μείωση του ενδιαφέροντος για το κίνημα σε όλη την Ευρώπη. Η ήπειρος, πάντοτε με την έκθεση, είχε 25.000.000 δηλωμένους φυσιολάτρες στο αποκορύφωμα του γυμνισμού κατά τη δεκαετία του 1980, ενώ τώρα ο αριθμός τους έχει περιορισθεί στα 3.000.000 μόνο.


Οι αριθμοί που αναφέρονται παραπάνω προέρχονται από υπολογισμούς της εποχής εκείνης, γιατί οι οργανωμένοι γυμνιστές, μέλη αναγνωρισμένων συλλόγων της Ευρώπης δεν υπερέβαιναν τις 200.000. Οι υπόλοιποι ανήκουν στους ανοργάνωτους παραθεριστές που επέλεγαν να περάσουν τις διακοπές τους στα κάμπινγκ γυμνιστών. Μην ξεχνάμε ότι η τότε ενιαία Γιουγκοσλαβία, με το φθηνό δηνάριο, ήταν πόλος έλξης χιλιάδων Ευρωπαίων γυμνιστών. Η μοναδική χώρα, σαφώς ακριβότερη αλλά με καλύτερες υποδομές, ήταν η Γαλλία. Η Ισπανία βρισκόταν στα σπάργανα, η Ελλάδα σε νηπιακό στάδιο, όπως και η καθολική Ιταλία.

Χωρίς αμφιβολία, στη νέα έκδοση που αναμένεται στο εγγύς μέλλον τα στατιστικά στοιχεία θα είναι ακόμα πιο αποθαρρυντικά.

No comments:

Post a Comment