Followers

Wednesday, July 27, 2011

DIE SCHÖNHEIT


Στις  27 Ιουλίου 2011 η Βιβλιοθήκη Γυμνισμού παρέλαβε ταχυδρομικά το σημαντικότερο απόκτημά της μέχρι στιγμής. Πρόκειται για έναν πάνινο τόμο με 11 τεύχη του πρωτοπόρου γερμανικού περιοδικού DIE SCHÖNHEIT (= Oμορφιά) που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το Μάιο 1902 στη Δρέσδη από τον Karl Vanselow (1876-1959) και ανέστειλε την έκδοσή του το 1932, λίγο πριν από την άνοδο των εθνικοσοσιαλιστών στην εξουσία.

Ο εκδότης έδωσε έμφαση στα θέματα της εποχής της ύστερης γερμανικής αυτοκρατορίας, όπως η  φυσική αγωγή, η βελτίωση των όρων υγιεινής και διαμονής των αστών Γερμανών κ.ά. Όμως, με την πάροδο του χρόνου εξελίχθηκε σε βασικό έντυπο του γερμανικού γυμνισμού, φιλοξενώντας συνεργασίες επιφανών λογίων και δημοσιεύοντας φωτογραφίες γυμνών ανθρώπων, πρώτα σε εργαστήρια καλλιτεχνών και στη συνέχεια σε ανοικτούς χώρους. Η διεύθυνση του περιοδικού είχε μάλιστα κατ’ επανάληψη προκηρύξει διαγωνισμό γυμνής φωτογραφίας με χρηματικά έπαθλα!

Η ακριβής χρονολόγηση των 11 αυτών τευχών είναι δύσκολη. Ο πωλητής ανέφερε το έτος 1905, αλλά δεν υπάρχει τέτοια ημερομηνία πουθενά. Αναφέρονται μόνο ο τόμος και ο αριθμός του τεύχους, πρακτική που ακολουθήθηκε σχεδόν απ’ όλα τα γερμανικά έντυπα γυμνιστών μέχρι το 1930.

Ο βιβλιοδέτης  δυστυχώς έχει αφαιρέσει όλα τα εξώφυλλα, ώστε να μειώσει τον όγκο των σελίδων. Ο τόμος βρίσκεται σε σχετικά καλή κατάσταση, με σβησμένα όμως τα τυπογραφικά στοιχεία και κοσμήματα στο εμπροσθόφυλλο και τη ράχη. Μικρή φθορά παρατηρείται στη ράχη. Άλλωστε, έχουν περάσει πάνω από 100 χρόνια!
  Ο τόμος εντοπίστηκε σε παλαιοβιβλιοπωλείο στην πόλη Halle στο ανατολικό τμήμα της Γερμανίας.

Με την παραλαβή του τόμου ξεκίνησε η αποδελτίωση όλων των τευχών και η ανάρτησή τους σταδιακά στα ιστολόγια της Βιβλιοθήκης Γυμνισμού που καλύπτουν χρονικά τις δεκαετίες του 1900 και 1910.

Είμαστε ευτυχείς που βρήκαμε αυτό το σπάνιο περιοδικό και ανακαλύψαμε αξιόλογες συνεργασίες, μεταξύ άλλων και του «πατέρα του γυμνισμού», Ηeinrich Pudor (1865-1943).


No comments:

Post a Comment