Followers

Monday, March 12, 2012

ΚΥΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ: ΑΡΘΡΟ ΠΡΩΤΟ - ΑΡΘΡΟ 02: ΣΤΟΧΟΙ

 ΚΥΑ Τουρισμού
ΑΡΘΡΟ ΠΡΩΤΟ – Άρθρο 02: ΣΤΟΧΟΙ
Σχόλιο του χρήστη Αθανάσιος Πιτσιόρλας
|10 Μαρτίου 2012, 22:35
  • Σχόλιο του χρήστη 'Αθανάσιος Πιτσιόρλας'
     | 10 Μαρτίου 2012, 22:35
Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

Αυτοκίνητα και φυσικό περιβάλλον!!! Σε αρκετά σημεία το σχέδιο του χωροταξικού για τον τουρισμό κάνει αναφορά στην ποιότητα, μεταξύ άλλων στην ποιότητα ακτών. Είναι όμως συμβατό με την ποιότητα των ακτών τα αυτοκίνητα να κυκλοφορούν πάνω στις παραλίες εκεί που ξαπλώνει ο λουόμενος; Μήπως δεν είναι γνωστό το πρόβλημα; Εκτός από ωραία προγραμματικά και νομοθετικά κείμενα πρέπει να γίνει ωραία και η εφαρμογή της νομοθεσίας. Δύο παραδείγματα.

Παράδειγμα πρώτο: Στο παραλιακό τρίγωνο της Επανωμής (υγροβιότοπος) έξω από τη Θεσσαλονίκη εκτός από το δρόμο που διασχίζει τον υγροβιότοπο και πηγαίνει στην παραλία με το ναυάγιο, τα αυτοκίνητα έκαναν δύο χιλιόμετρα δρόμο κατά μήκος της παραλίας, 15 μέτρα από το νερό, για να παίρνουν κάποιοι μάτι! Τους ενόχλησε κανείς;

Παράδειγμα δεύτερο: Παραλία Ποσειδίου, στην Κασσάνδρα της Χαλκιδικής. Τα αυτοκίνητα με κίνηση στους 4 τροχούς έχουν κάνει μία παραλία-παράδεισος και ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, πίστα δοκιμών. Τους ενόχλησε ή τους ενοχλεί κανείς; Η υπόθεση αυτή εκκρεμεί στο ΣτΕ από το 2005! Ακόμη δεν κατέστη δυνατό να δικαστεί. Eάν η τεχνολογία ενισχύει τα αυτοκίνητα να πηγαίνουν σε μέρη που δεν πήγαιναν πριν, επιτρέπεται τα αυτοκίνητα να πηγαίνουν παντού χωρίς να λαμβάνεται υπόψη εάν καταστρέφουν ή υποβαθμίζουν το περιβάλλον; Μία μεγάλη ζημία στο περιβάλλον τραβάει γρήγορα την προσοχή. Η εκτεταμένη βλάβη και υποβάθμιση έχει γίνει μέχρι τώρα με τη μέθοδο του σιγά-σιγά και δεν έχει τραβήξει τη δημόσια προσοχή! Κατ’ ελάχιστον, χρειάζεται μία ειδική διάταξη μαζί με προβλεπόμενη διοικητική ποινή η οποία θα απαγορεύει ρητά στα αυτοκίνητα να κινούνται σε χώρο που δεν προορίζεται σε αυτοκίνητα. Ίσως στο ειδικό χωροταξικό μία νύξη, ίσως στο άρθρο 1 του ΚΟΚ μία συγκεκριμένη διάταξη. Δεν έχω τελική πρόταση για την ώρα, ας το εξετάσουν οι αρμόδιοι. Για το πρόβλημα είμαι σίγουρος και για το ότι χρειάζεται πλέον λύση. Χρειάζεται μία νομική διάταξη σε πολύ ορατό νομικό κείμενο, ώστε να μπορούμε να στείλουμε την Αστυνομία να μαζέψει τους Έλληνες οδηγούς που καταστρέφουν το περιβάλλον!

No comments:

Post a Comment