Followers

Tuesday, April 10, 2012

Η ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ (2)

Παρατηρούμε, με έκδηλη ανησυχία, τους πρώτους μήνες του 2012 την επιστροφή της προληπτικής λογοκρισίας στο διαδίκτυο, με ιδιαίτερη έμφαση στην προβολή βίντεοκλιπ από το YouTube, το Facebook και άλλους παρόχους διαδικτυακών υπηρεσιών (eBay). Αναφερόμαστε, βέβαια, στα γυμνά βίντεοκλιπ γυμνιστών που προβάλλονται είτε λογοκριμένα −κάλυψη επίμαχων σημείων−  ή μόνο με εγγραφή στη σχετική υπηρεσία.

Είναι η νέα πολιτική που υιοθετήθηκε κατόπιν πιέσεων συγκεκριμένων κύκλων, προκειμένου να ικανοποιήσει τις νεοσυντηρητικές τάσεις της πλειονότητας των χρηστών που αντιτίθενται σε οποιαδήποτε προβολή του γυμνού ανθρώπινου σώματος στο Διαδίκτυο. Επιστρέφουν οι αντιαισθητικές μαύρες λωρίδες που καλύπτουν τα επίμαχα μέρη του ανθρώπινου σώματος, το φύλλο συκής ή οποιοδήποτε άλλο σχήμα (π.χ. πιπεριά) καταστρέφουν τις κλασικές φωτογραφίες και τα εξώφυλλα εντύπων γυμνιστών. Πρόσφατο παράδειγμα το έγκριτο βρετανικό περιοδικό γυμνιστών H&E Naturist που υιοθέτησε νέα, συντηρητική εμφάνιση, στην προσπάθειά του να αυξήσει το μερίδιο του στο ευρύτερο  αναγνωστικό κοινό, που διαβάζει τέτοια έντυπα, αλλά απορρίπτει τα αποκαλυτπικά γυμνά. Ταυτόχρονα και άλλα εμπορικά έντυπα του χώρου υιοθετούν την ίδια πολιτική, δηλαδή τα σεμνά εξώφυλλα.

Όπως φαίνεται από την πολιτική των διαδικτυακών τόπων και εταιρειών παροχής ηλεκτρονικών υπηρεσιών, το γυμνό σώμα θα απαγορευθεί εντελώς  στο άμεσο μελλον και ο γυμνισμός ή, ό,τι έχει απομείνει από το ιστορικό αυτό κίνημα, θα αποτελεί σύντομα παρελθόν.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ένα σύντομο αλλά περιεκτικό βίντεο που αναφέρεται στην εξέλιξη του γερμανικού γυμνισμού κατά την περίοδο του μεσοπολέμου (1919-39) και υπογράφεται από γνωστή Γερμανίδα ερευνήτρια του χώρου. Το 2009 ήταν διαθέσιμο σε όλους τους χρήστες-επισκέπτες, χωρίς εγγραφή στην υπηρεσία του YouTube. Σήμερα, ισχύει μόνο η εγγραφή αλλά και πάλι είναι σχεδόν αδύνατη η προβολή του.

Μήπως, λοιπόν, πρέπει να διαμαρτυρηθούμε στους αρμόδιους; Ποιοι σοφοί εγκέφαλοι και με ποια κριτήρια αποφασίζουν για  τις ανάγκες του κοινωνικού συνόλου και επιβάλλουν τη γραμμή τους;

Δυστυχώς η λογοκρισία επιστρέφει δριμύτερη στο διαδίκτυο με απρόβλεπτες συνέπειες στην απρόσκοπτη παρουσίαση θεμάτων με σχέση το γυμνό σώμα.

Η μελέτη της λογοκρισίας και των αυτόκλητων εκφραστών της  εξετάζεται μεθοδικά από το ειδικό τμήμα της Βιβλιοθήκης Γυμνισμού, που αριθμεί 110+ τίτλους αγγλόφωνων μονογραφιών, πραγματειών και συλλογκών μελετών. Επιλεγμένοι τίτλοι καλύπτουν το κενό που υπήρχε  στον ελληνικό χώρο.

No comments:

Post a Comment