Followers

Tuesday, May 18, 2010

Η ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Με έκδηλη ανησυχία παρατηρούμε το τελευταίο διάστημα την επιστροφή της προληπτικής λογοκρισίας στο διαδίκτυο, με ιδιαίτερη έμφαση στο YouTube. Αναφερόμαστε βέβαια στα βίντεο γυμνιστών που προβάλλονται είτε λογοκριμένα -κάλυψη επίμαχων σημείων-  ή μόνο με εγγραφή στη σχετική υπηρεσία.

Είναι μια πολιτική που υιοθετήθηκε πρόσφατα, προκειμένου να ικανοποιήσει τους νεο-συντηρητικούς χρήστες και σεμνότυφους που αντιτίθενται σε οποιαδήποτε προβολή του γυμνού ανθρώπινου σώματος.

Όπως φαίνεται από την πολιτική των διαδικτυακών τόπων και εταιρειών παροχής ηλεκτρονικών υπηρεσιών, το γυμνό σώμα θα απαγορευθεί εντελώς και ο γυμνισμός ή, ό,τι έχει απομείνει από το ιστορικό αυτό κίνημα, θα αποτελεί σύντομα παρελθόν.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ένα σύντομο αλλά περιεκτικό βίντεο που αναφέρεται στο γερμανικό γυμνισμό του μεσοπολέμου και υπογράφεται από γνωστή Γερμανίδα ιστορικό. Το 2009 ήταν διαθέσιμο σε όλους τους χρήστες-επισκέπτες, χωρίς εγγραφή στην υπηρεσία του YouTube. Σήμερα, ισχύει μόνο η εγγραφή αλλά και πάλι είναι σχεδόν αδύνατη η προβολή του.

Μήπως, λοιπόν, πρέπει να διαμαρτυρηθούμε στους αρμόδιους; Ποιοι σοφοί εγκέφαλοι και με ποια κριτήρια αποφασίζουν για  τις ανάγκες του κοινωνικού συνόλου και επιβάλλουν τη γραμμή τους;
angmimik

No comments:

Post a Comment