Followers

Thursday, February 03, 2011

NUDISM IS ONLY PERMITTED IN NUDIST COLONIES


H παραπάνω λανθασμένη φράση -ο όρος  «nudist colonies» δεν χρησιμοποιείται από τη δεκαετία του 50- αναφέρεται στη σελίδα 223 του ετήσιου λευκώματος του ΕΟΤ, έκδοση 1990, που τυπώθηκε σε 140.000 αντίτυπα σε πέντε γλώσσες. Αυτή είναι και η μοναδική φορά που γίνεται αναφορά στο γυμνισμό σε έκδοση του ΕΟΤ παρ΄ ότι ο Ν1399 ψηφίστηκε το 1983.

Το 1990 λειτουργούσαν δύο ξενοδοχειακές μονάδες στην Ελλάδα: το «LENA-MARY BEACH HOTEL» στην Πετροθάλασσα Αργολίδας και το «KALYPSO CRETAN VILLAGE» στον Κάραβο Πλακιά της Κρήτης. Με άλλα λόγια η άσκηση γυμνισμού σε οποιαδήποτε παραλία της ηπειρωτικής ή νησιωτικής χώρας ήταν παράνομη. Όμως συλλήψεις ή διαπόμπευση γυμνιστών δεν σημειώθηκαν ή τουλάχιστον δεν αναφέρθηκαν στον Tύπο.

Το έτος εκείνο υποβλήθηκε πρόταση στη Διεθνή Ομοσπονδία Γυμνιστών από τον αείμνηστο πρόεδρο του συλλόγου φυσικής αγωγής-γυμνιστών Ελλάδας «ΟΙ ΠΡΩΤΟΠΛΑΣΤΟΙ», Δημήτρη Παζαρλή, να διεξαχθεί το επόμενο, 23ο στη σειρά, συνέδριο στην Ελλάδα, αλλά η πρόταση δεν υιοθετήθηκε από την κεντρική επιτροπή για τις παλινωδίες της τότε κυβέρνησης στην άσκηση υπεύθυνης τουριστικής πολιτικής.

Δυστυχώς, μετά την απομάκρυνση του γενικού γραμματέα του ΕΟΤ και αργότερα υφυπουργού Τουρισμού, Νίκου Σκουλά, που οραματίστηκε τις ειδικές μορφές τουρισμού, ανάμεσά τους και το νόμιμ
o γυμνισμό, οι διάδοχοί του αντιμετώπισαν αδιάφορα την ανάπτυξη των ΚΠΓ, ενώ απουσίασε η πολιτική βούληση των διαδοχικών κυβερνήσεων να προχωρήσουν σε ριζοσπαστικές λύσεις, αναθέτοντας στην τοπική αυτοδιοίκηση τη λειτουργία οργανωμένων ακτών γυμνιστών, προκειμένου να ικανοποιήσουν το συνεχώς  διογκούμενο κύμα γυμνιστών-τουριστών.

Οι Έλληνες οπαδοί του κινήματος αγνοήθηκαν   από τις  κυβερνήσεις της περιόδου 1983-2010, με αποτέλεσμα να ασκούν γυμνισμό  σε απομακρυσμένα σημεία σε όλη την επικράτεια, διακινδυνεύοντας τη σωματική τους ακεραιότητα και όχι μόνο . Λίγοι επέλεγαν τα ΚΠΓ της Ευρώπης λόγω των αυστηρών συναλλαγματικών περιορισμών που υπήρχαν την εποχή εκείνη.

Αντίθετα με τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα, η γειτονική Γιουγκοσλαβία και στη συνέχεια η Κροατία και το Μαυροβούνιο δεν είχαν που να τους βάλουν. Υπολογίζεται ότι το 15% των αφίξεων αλλοδαπών τουριστών ερχόταν αποκλειστικά για τα οργανωμένα κέντρα παραθερισμού γυμνιστών και τις δεκάδες επίσημες και ανεπίσημες παραλίες στα νησιά κατά μήκος των δαλματικών ακτών.

Το 2005 η εταιρεία Mintel International Group Ltd παρουσίασε τα αποτελέσματα μιας τετραετούς μελέτης (2001-2004) για το γυμνιστικό τουρισμό στην Κροατία. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το 2004, τελευταίο έτος της μελέτης, 1.411.841 αλλοδαποί και 74.307 Κροάτες γυμνιστές παραθέρισαν σε 20 διαφορετικά κέντρα, αρκετά μειωμένος αριθμός σε σύγκριση με τη δεκαετία του '80. Η εισροή  συναλλάγματος σε ετήσια βάση ανέρχεται σε περίπου 1.000.000 αμερικανικά δολάρια. Πολυτελή φυλλάδια
σε πολλές γλώσσες διατίθενται δωρεάν  από τον Κροατικό Οργανισμό Τουρισμού στις διεθνείς τουριστικές εκθέσεις για την προσέλκυση τουριστών.

Το 1997 στην ετήσια συγκέντρωση γυμνιστών της Αδριατικής στο ΚΠΓ
Monsena της Κροατίας εκπρόσωπος του υπουργού Τουρισμού απηύθυνε θερμό χαιρετισμό στους 665 επισκέπτες, ενώ τηλεοπτικός σταθμός κάλυψε την όλη εκδήλωση με χαρακτηριστικά πλάνα και συνεντεύξεις. Μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση των κροατικών αρχών στο φαινόμενο «γυμνισμός».

Καιρός, λοιπόν, να γίνει κάτι ανάλογο στην Ελλάδα, οι φυσικές ομορφιές της οποίας είναι ασυγκρίτως καλύτερες απ' αυτές της Κροατίας και των υπολοίπων μεσογειακών χωρών. Χρειάζεται όμως πολιτική βούληση, συντονισμός των αρμόδιων υπουργείων για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και επανεκτίμηση της συνολικής τουριστικής πολιτικής προς μια ειδική μορφή τουρισμού, που συνεισφέρει στην αύξηση των συναλλαγματικών πόρων της Ελλάδας και, γιατί όχι, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.



No comments:

Post a Comment