Followers

Friday, January 13, 2012

Η&Ε NATURIST 12/2011


Το τεύχος Δεκεμβρίου 2011 του μηνιαίου αγγλόφωνου περιοδικού γυμνιστών «H&E Naturist» περιλαμβάνει συνεργασίες Βρετανών επισκεπτών με τις εντυπώσεις και παρατηρήσεις τους από τις ανεπίσημες παραλίες γυμνιστών στη Λέσβο, στο Μεσσηνιακό Κόλπο, στην Κρήτη, τη Μύκονο και τη Ζάκυνθο.

Ο Rayner Otter, τακτικός συνεργάτης του περιοδικού,  στο σύντομο άρθρο του με τον τίτλο «The Greek Paradox» που δημοσιεύεται στη σελίδα 27 του ίδιου τεύχους, αναφέρεται στην υποκρισία και την έλλειψη αποτελεσματικής πολιτικής εκ μέρους των ελληνικών αρχών για τη λειτουργία νόμιμων ακτών γυμνιστών. Η ανοχή της άσκησης γυμνισμού σε εθιμικά κατοχυρωμένες παραλίες σε όλη τη χώρα ικανοποιεί τους πολυάριθμους επισκέπτες και ενισχύει τις τοπικές οικονομίες, αλλά συγχρόνως ηρεμεί τους εκκλησιαστικούς και συντηρητικούς κύκλους από τυχόν αντιδράσεις σε πιθανή νομιμοποίησή τους.

Για 'μας που μεγαλώσαμε στις ανεπίσημες παραλίες γυμνιστών από τις αρχές της δεκαετίας του '70, την κύρια ευθύνη φέρει η τοπική αυτοδιοίκηση και, δυστυχώς, το πολιτικό κόστος που αποτελεί τροχοπέδη σε κάθε προσπάθεια. Μερίδιο ευθύνης φέρουν και οι εκπρόσωποι, πραγματικοί  ή διαδικτυακοί, γυμνιστών με αντιφατικές δηλώσεις τους στον τύπο κατά διαστήματα.

Θα επανέλθουμε σύντομα στο θέμα αυτό, με αφορμή δύο άρθρα που αναρτήθηκαν στις ηλεκτρονικές εκδόσεις ελληνικών ιστότοπων τον Αύγουστο 2011. Οι συνεντευξιαζόμενοι κάνουν διαπιστώσεις, όπως πάντα συμβαίνει στην Ελλάδα, αλλά αγνοούν την πραγματική διάσταση του προβλήματος.  Ο γυμνισμός καρκινοβατεί στην Ελλάδα, όταν σε άλλες μεσογειακές χώρες (Ιταλία, Πορτογαλία και Ισπανία) αποτελεί το στυλοβάτη της τουριστικής πολιτικής τους.

No comments:

Post a Comment