ΑΠΟ: Αθανάσιος Ν. Πιτσιόρλας δικηγόρος - υποψ. διδάκτωρ Νομικής
[ Σελίδες 02 ]
Εγνατία 6, Θεσσαλονίκη - 546 26
Τηλ/fax: 2310 55 36 49, κινητό 6932 664367
email: pitsiorlaw@hotmail.com
[ Σελίδες 02 ]
Εγνατία 6, Θεσσαλονίκη - 546 26
Τηλ/fax: 2310 55 36 49, κινητό 6932 664367
email: pitsiorlaw@hotmail.com
Θεσσαλονίκη, 31 Ιουλίου 2007
ΠΡΟΣ: ΥΠΕΧΩΔΕ
Διεύθυνση Χωροταξίας
Φαξ 210 6458690
Θέμα: Σχέδιο ΚΥΑ: Ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για το Τουρισμό (Διαβούλευση)
Αξιότιμoι,
Το σχέδιο απόφασης για το Ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για το Τουρισμό κάνει λόγο για την «υιοθέτηση ενός επιστημονικά ολοκληρωμένου χωροταξικού σχεδιασμού», για «νέα ποιοτικά χαρακτηριστικά», για «απαιτήσεις για τη διαμόρφωση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος», για τη «βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος», ως δε σκοπό της ορίζει τη «διατύπωση ενός ρεαλιστικού προγράμματος δράσης για την επόμενη δεκαπενταετία «2007-2021».
Οποιοδήποτε στρατηγικός σχεδιασμός με βρίσκει σύμφωνο και τον υποστηρίζω. Στο σχέδιο αυτής της απόφασης όμως έχω εντοπίσει μία σοβαρή παράλειψη η οποία είναι ότι ο γυμνισμός ο οποίος αφορά το μαζικότερο είδους τουρισμού αγνοείται απόλυτα. Αυτό, είτε το δούμε από άποψη οικονομική-τουριστική είτε από άποψη ανθρώπινων δικαιωμάτων, δεν μου φαίνεται ούτε έξυπνο, εάν έχει γίνει συνειδητά, ούτε ασήμαντο από άποψη αποτελεσμάτων. Εφόσον ο Τουρισμός είναι κεντρική οικονομική δραστηριότητα για την Ελλάδα υποκείμενη στο διεθνή ανταγωνισμό δεν μπορούμε να αγνοήσουμε καμία παράμετρό του. Με λύπη σημειώνω ότι το παρόν κείμενο είναι, λόγω απελπιστικής έλλειψης χρόνου, εντελώς διαφορετικό από ό,τι θα ήθελα να θέσω υπόψη σας. Καλύτερα όμως αυτό παρά τίποτε.
Με πιο επιστημονικούς όρους το πρόβλημα που θίγω, ειδωμένο από τουριστική-εμπορική σκοπιά, ακούει στο όνομα 'διαφοροποίηση'. Η εισαγωγή στοιχείων σχεδιασμού και προβλέψεων για τον γυμνισμό και τους γυμνιστές θα συνέβαλε στην απτή διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος.
Όταν πέρυσι έψαξα για πρώτη φορά στο Internet πληροφορίες για παραλίες γυμνιστών οι πληροφορίες ήταν ασήμαντες. Φέτος όμως ένα τεράστιο ενδιαφέρον έχει εμφανιστεί για τέτοιες παραλίες και θα γίνει μεγαλύτερο τα χρόνια που θα έρθουν. Ένας σοβαρός λόγος είναι ότι οι παραλίες αυτές εξαφανίζονται η μία μετά την άλλη για διάφορους λόγους. Οι παραλίες αυτές τα τελευταία χρόνια έχουν παραδοθεί είτε σε πρόσωπα που έχουν αυτοκίνητα με κίνηση στους τέσσερις τροχούς είτε και στα αυτοκίνητα αυτά και στα αμαξίδια ΜTB, τις λεγόμενες «γουρούνες». Επίσης, στο ίδιο πρόβλημα έχει συμβάλλει η αυθαίρετη τοποθέτηση ομπρελών και άλλες εγκαταστάσεις από τον καθένα με τη «συναίνεση» των τοπικών φορέων.
Εκπρόσωπος των γυμνιστών την προηγούμενη εβδομάδα στο ράδιο RS Show στη Θεσσαλονίκη ανέφερε ότι οι Έλληνες γυμνιστές είναι 600.000 και μαζί με τους αλλοδαπούς τουρίστες φτάνουν τα δύο εκατομμύρια. Μπορεί να αγνοηθούν αυτά τα νούμερα από ένα προγραμματικό, κατευθυντήριο και στρατηγικό κείμενο; Η τωρινή η κατάσταση δεν κάνει καλό στον τουρισμό, διότι ο σύγχρονος τουρίστας δεν μπορεί να βρει την ησυχία που αναμένει ούτε στη χώρα που τη θεωρεί ήσυχη ούτε σε παραλίες που τις θεωρεί ήσυχες. Δεν του εξασφαλίζουμε τις βασικές συνθήκες που αναζητά. Ταυτόχρονα, εδώ υπάρχουν και δικαιώματα όλων αυτών των ανθρώπων σε ένα συγκεκριμένο τρόπο διακοπών και ζωής, τα οποία δεν γίνονται σεβαστά.
Γνωρίζω ότι οι γυμνιστές είναι φιλήσυχα άτομα και ταυτόχρονα φυσιολάτρες. Αυτό αιτιοκρατικά σημαίνει ότι εάν βοηθηθούν και αφεθούν να λατρεύουν το περιβάλλον θα το προστατεύουν έναντι άλλων που δεν το λατρεύουν, αλλά νομίζουν ότι το λατρεύουν.
Η πρόταση: O Νόμος 1399/1983: Ίδρυση και λειτουργία κέντρων παραθερισμού γυμνιστών (Α' 145) είναι πλέον ανάξιος λόγου αφού απέχει πολύ από το να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες. Επιπλέον, είναι αστείο να υπάρχει σήμερα ακόμη στο νόμο ποινικό αδίκημα περί γυμνισμού εάν κάποιος κάνει γυμνός μπάνιο σε μία ήσυχη, ερημική παραλία. Η δημοσιογράφος Ρίκα Βαγιάννη την προηγούμενη Άνοιξη έγραψε στο «Έθνος» για περιστατικό καταγγελίας αλλοδαπών γυμνιστών στην Μύκονο την περίοδο του Πάσχα. Εάν κάτι τέτοιο έχει συμβεί στη Μύκονο τι μένει για αλλού; Ας σκεφθούμε τι σημαίνει η φήμη για αυτό το νησί διεθνώς και τι μπορεί να συμβεί στη φήμη του εάν τέτοιο περιστατικό γίνει γνωστό διεθνώς. Διότι στο τόπο του γυμνισμού κάποιοι έστειλαν την Αστυνομία! Εκτός από την Αστυνομία όμως παραμονεύουν κι άλλοι. Ας μην τους δίνουμε λαβές.
Η ιδέα μου, αλλά και απαίτηση, είναι ο γυμνισμός και η φυσιολατρία (μαζί) να αναγνωριστούν και να αποκτήσουν τη θέση τους πρώτα στο χωροταξικό σχέδιο για τον τουρισμό στην Ελλάδα και κατόπιν και σε ρυθμίσεις κατώτερου πρακτικού επιπέδου. Συνεπώς, θα μου άρεσε να δω μία ρητή αναφορά πρώτα στο σκεπτικό αυτής της απόφασης και κατόπιν στις λειτουργικές διατάξεις-κατευθύνσεις.
Σε πρακτικό επίπεδο εφαρμογής, σκέφτομαι ότι μπορεί να υπάρξει ένα σύστημα χοντρικά αντίστοιχο με τις γαλάζιες σημαίες. Κάθε τουριστική περιοχή της χώρας θα πρέπει να αποκτήσει μία τουλάχιστον παραλία χαρακτηρισμένη νομικά και επισημασμένη με πινακίδες ως «παραλία γυμνιστών». Επίσης πρέπει να υπάρξει ένας χάρτης τόσο στο Internet όσο και σε τουριστικά-διαφημιστικά έντυπα ο οποίος θα δείχνει που βρίσκονται αυτές οι ελληνικές παραλίες. Στην πράξη η ιδέα είναι πολύ απλή και δεν χρειάζεται πολύ σκέψη αλλά απόφαση και ελάχιστη ενέργεια: οι σημερινές παραλίες που συχνάζουν γυμνιστές - και σε σοβαρές τουριστικές περιοχές που δεν υπάρχουν τέτοιες θα επιλεγεί μία τουλάχιστον - θα χαρακτηριστούν νομικά και θα επισημανθούν με επίσημες πινακίδες ως «Παραλία γυμνιστών». Αυτή η λύση θα εξασφαλίσει τους γυμνιστές και ταυτόχρονα θα οδηγήσει στην αποφυγή τωρινών προβλημάτων.
Οι τυχόν σεμνότυφοι ή σοβαροφανείς ας θυμηθούν ότι η Ολλανδία κάνει τουρισμό με τα ναρκωτικά και τις πόρνες. Η χώρα αυτή έκρινε ότι αφού δεν μπορεί να αποφύγει αυτά τα προβλήματα, ήταν καλύτερα να τα αναγνωρίσει και να τα θέσει υπό έλεγχο φέρνοντάς τα στα μέτρα της. Η Ελλάδα σε σχέση με τον γυμνισμό καλείται να επιδείξει προσοχή στο αυτονόητο τόσο για τα συμφέροντά της στον διεθνή οικονομικό ανταγωνισμό όσο και για βασικά ανθρώπινα δικαιώματα.
Με εκτίμηση
Αθανάσιος Πιτσιόρλας
No comments:
Post a Comment