Followers

Thursday, February 04, 2010

ΚΑΜΠΙΝΓΚ ΓΥΜΝΙΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ (ΜΕΡΟΣ Α')


Η υπουργική απόφαση 539851/260/2 Δεκεμβρίου 1983 (ΦΕΚ 718, τεύχος δεύτερο, 13 Δεκεμβρίου 1983), αναφέρει τις προϋποθέσεις και διαδικασία χορήγησης αδείας ίδρυσης και λειτουργίας ΚΠΓ.
Η διαδικασία χορήγησης διετούς άδειας λειτουργίας σε υπάρχουσες ή νέες μονάδες απαιτεί τη σύμφωνη γνώμη των τοπικών και νομαρχιακών αρχών.

Πιστεύουμε ότι η απροθυμία επιχειρηματιών και δημοτικών ή κοινοτικών επιχειρήσεων να επενδύσουν σε αυτή τη μορφή ειδικού τουρισμού, οφείλεται κατά κύριο λόγο στη βιωσιμότητά τους. Με απλά λόγια, στην έλλειψη πελατείας και καθιέρωσή τους στις ευρωπαϊκές αγορές. Χρειάζεται συνεχής διαφήμιση στον ειδικό τύπο (περιοδικά, οδηγοί, καταχωρίσεις σε τουριστικές εκδόσεις, συμμετοχή σε εκθέσεις τουρισμού κ.ο.κ.). Η δαπάνη είναι σημαντική και το αποτέλεσμα αβέβαιο, γιατί δυστυχώς η ελληνική αγορά είναι μικρή και περιορισμένων δυνατοτήτων. Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει εμπεριστατωμένη έρευνα που να δικαιολογεί τη βιωσιμότητα τέτοιων μονάδων, ενώ απουσιάζουν οι ειδικοί του χώρου που θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους επιχειρηματίες.

Τέλος, όλοι αποβλέπουν στο εύκολο κέρδος και τη γρήγορη απόσβεση της επένδυσης. Αυτό πρακτικά δεν γίνεται μέσα στα δύο χρόνια της άδειας.

Υπάρχουν ακόμη και οι αντικειμενικές δυσκολίες για τις νησιωτικές περιοχές της χώρας, όπως η προβληματική ακτοπλοϊκή σύνδεση, οι ανύπαρκτες υποδομές, η έλλειψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, η απουσία ελικοδρομίων, η ανεπάρκεια αγορανομικών ελέγχων κ.λπ. Πολλοί επιχειρηματίες νομίζουν ότι θα πλουτίσουν από τους γυμνιστές σε μικρό διάστημα, αλλά απατώνται οικτρά.

Ο συντάκτης του παρόντος έχει πικρή πείρα από υποψήφιους επενδυτές που εμφανίστηκαν στα γραφεία του Συλλόγου Φυσιολατρών-Γυμνιστών Ελλάδος «ΑΔΑΜ & ΕΥΑ» στη διετία 1983-85. Ορισμένοι υπέβαλαν αιτήσεις στον ΕΟΤ για τα γεωτεμάχιά τους, νομίζοντας ότι οι γυμνιστές θα αρκούνταν σε κάποιες πρωτόγονες (!) ανέσεις.

Ο γυμνισμός ως ειδική μορφή τουρισμού απαιτεί σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Όχι βιαστικές ενέργειες, μεγάλα λόγια για εντυπωσιασμό της κοινής γνώμης ή βαρύγδουπες δηλώσεις, αλλά επαγγελματική ευσυνειδησία, μεθοδικότητα και... ατελείωτη υπομονή.

Η INF/FNI το 1972 εξέδοσε φυλλάδιο με τον τίτλο «Holiday Centres: A Naturist Conception» σε τρεις γλώσσες, πόρισμα τετραμελούς επιτροπής της, με την ευκαιρία του 13ου συνεδρίου της στην Κ
oversada της Γιουγκοσλαβίας. Το φυλλάδιο αυτό ακόμη και τώρα είναι χρήσιμο για τους μελλοντικούς επενδυτές.

No comments:

Post a Comment