Followers

Friday, December 24, 2010

ΤΕΛΟΣ Η «ΓΥΜΝΗ ΚΟΛΟΚΥΘΟΔΡΟΜΙΑ» ΣΤΟ BOULDER!

To Βoulder βρίσκεται στο Κολοράντο των Η.Π.Α., 40χλμ. βορειοδυτικά του Denver, σε υψόμετρο 1.655m. στα Βραχώδη ‘Ορη. Ο πληθυσμός ανέρχεται σε 100.160 κατοίκους, σύμφωνα με την προσωρινή απογραφή του 2010.

Η πόλη, μια από τις πιο ανεκτικές και φιλελεύθερες στη βορειοαμερικανική ήπειρο κατά τις δεκαετίες του ’70 και του ’80, είναι περισσότερο γνωστή από τη γυμνή κολοκυθοδρομία που διοργανώνεται ανελλιπώς από το 1998 στις 31 Οκτωβρίου κάθε χρόνο. Αυτό τουλάχιστον συνέβαινε μέχρι το 2009, όταν η αστυνομία απείλησε με  συλλήψεις  τους γυμνούς δρομείς. Παρά την απαγόρευση μερικοί δρομείς τήρησαν την παράδοση!

Όμως το δημοτικό συμβούλιο της πόλης, με πρωτοβουλία της δημάρχου
Susan Osborne, η θητεία της οποίας λήγει το 2011, αποφάσισε, μετά την απαγόρευση του γυμνισμού στη γειτονική λίμνη Coot to 1987, να βάλει τέλος στα φαινόμενα δημόσιας γύμνιας που αμαυρώνουν την εικόνα της πόλης.

Έτσι λοιπόν, μετά τους γυμνιστές, οι γυμνοί κολοκυθοδρόμοι, οι γυμνοί ποδηλάτες και άλλοι που θέλουν να γδυθούν σε δημόσιο χώρο θα παίρνουν κλήση από την αστυνομία για παράβαση της σχετικής διάταξης της πόλης που απαγορεύει τη γυμνή εμφάνιση σε δημόσιο χώρο.

Το δημοτικό συμβούλιο της πόλης με 6-3 ψήφους ενέκρινε το βράδυ της Τρίτης  6 Απριλίου 2010  την επέκταση των δημοτικών διατάξεων για τη γυμνή εμφάνιση σε δημόσιο χώρο και έδωσε το «πράσινο φως» στην αστυνομία να δίνει κλήσεις, με αποτέλεσμα οι παραβάτες να απειλούνται, εφόσον καταδικασθούν, με πρόστιμο μέχρι 1.000 δολαρίων ή/και φυλάκιση 90 ημερών.

Σύμφωνα με το νέο δημοτικό κώδικα, η επίδειξη των γεννητικών οργάνων σε δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο με την παρουσία περαστικών χαρακτηρίζεται πταίσμα (αφορά άτομα άνω των 10 ετών)  και τιμωρείται ανάλογα. Επιτρέπεται όμως ο γυμνοστηθισμός για τις γυναίκες σε δημόσιους χώρους!

Σκοπός της αυστηρής, αναθεωρημένης νομοθεσίας είναι η εξάλειψη του δημόσιου ξεγυμνώματος και των ομαδικών γυμνών εκδηλώσεων (βλέπε   γυμνή κολοκυθοδρομία και γυμνή ποδηλατοδρομία) στην ευρύτερη περιφέρεια του
Boulder.

Το συμβούλιο επίσης αποφάσισε την άμεση εφαρμογή της διάταξης για την πόλη χωρίς να περιμένει τη ψήφιση του Νομοσχεδίου ΗΒ1334 από την πολιτειακή βουλή.

Τρεις σύμβουλοι, δύο γυναίκες και ένας άνδρας, μειοψήφισαν υποστηρίζοντας ότι έπρεπε να περιμένουν την οριστική διατύπωση και ψήφιση του ΗΒ1334 που θα είχε ισχύ σε όλη την πολιτεία.

Ο σύμβουλος
Cowles υποστήριξε ότι η δημοτική αρχή έπρεπε να ασχολείται με τον περιορισμό  της εκπομπής καυσαερίων αντί να κυνηγάει γυμνούς. Άλλωστε η γυμνή εμφάνιση δεν αποτελεί από μόνη της θέμα.

Ο υπέρμαχος της απαγόρευσης
Ken Wilson τόνισε ότι η ψήφιση της διάταξης θα βάλει τέλος στις ομαδικές γυμνές εμφανίσεις που προκαλούν ταραχές! Ανέφερε μάλιστα ότι την τελευταία δεκαετία η πόλη γνώρισε 7-10 ταραχές, που κατά τη γνώμη του προκλήθηκαν από τη γυμνή κολοκυθοδρομία! Τώρα, κατά πόσο η γυμνή κολοκυθοδρομία από μόνη της προκαλεί ταραχές στο κοινωνικό σύνολο, είναι μια άλλη ιστορία.

Η σύμβουλος
Suzy Ageton που επίσης υπερψήφισε την επέκταση της διάταξης, τόνισε ότι η πόλη πρέπει να καθαρίσει από την «παραξενιά» της γύμνιας και ότι το κοινωνικό σύνολο  επιθυμεί οι δημότες να φορούν ρούχα σε δημόσιους χώρους.

Η δήμαρχος
Susan Osborne συμπλήρωσε ότι η πόλη είχε απαγορεύσει το γυμνισμό στις όχθες της λίμνης Coot το 1987, οπότε η σημερινή απόφαση δεν πρέπει να εκπλήσσει την πλειονότητα των κατοίκων. Στην πραγματικότητα , η εφαρμογή της διάταξης του 1987 επεκτείνεται και στην πόλη.

Αρκετοί κάτοικοι διαφωνούν με την απαγόρευση της γυμνής εμφάνισης, ιδιαίτερα η 53χρονη
Catharine Pierce που απολαμβάνει την κηπουρική γυμνόστηθη αν και έχει απειληθεί με έξωση και μηνύσεις από γείτονες και διερχόμενους.

Ο
Ben Binder, κάτοικος του Boulder ζήτησε από τους αρμόδιους να ασχοληθούν με άλλα θέματα και πρότεινε μια λύση για όλους όσους θίγονται από την καλοπροαίρετη γυμνή εμφάνιση: «Μην κοιτάζετε».

Η ψήφιση νέων, πιο αυστηρών δημοτικών διατάξεων για την απαγόρευση γυμνών εκδηλώσεων, που έχουν καθιερωθεί εδώ και χρόνια στις αμερικανικές πόλεις και αποτελούν πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες, δείχνουν τη συντηρητική στροφή των δημοτικών αρχόντων προς μια «ντυμένη» κοινωνία.

No comments:

Post a Comment