Followers

Tuesday, December 28, 2010

LEE R. BAXANDALL, Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΠΩΝ

Με αφορμή τη συμπλήρωση τριάντα ετών από την ίδρυση της «Naturist Society» των Η.Π.Α. από τον αείμνηστο Lee R. Baxandall (1935-2008) – η ιδρυτική συνάντηση έγινε στο Elysium Institute, κοντά στο Los Angeles, τον Οκτώβριο 1980 με την παρουσία πολλών διακεκριμένων γυμνιστών – γράφουμε λίγες γραμμές για το σπουδαίο αυτό ηγέτη και άνθρωπο που άλλαξε τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.

Ο
Baxandall εμφανίστηκε στο προσκήνιο το καλοκαίρι του 1975 και έπαιξε σημαντικό ρόλο στην «εξέγερση» των γυμνιστών στην ανατολική ακτή της Αμερικής τον επόμενο χρόνο. Σε ηλικία 40 ετών άφησε πίσω του μια επιτυχημένη καριέρα –ήταν κριτικός θεάτρου, συγγραφέας δοκιμίων και μεταφραστής του Μπρεχτ
προκειμένου να αφοσιωθεί ολοκληρωτικά στο κίνημα των ανοργάνωτων γυμνιστών που γνώριζε μεγάλη άνθηση τότε στις Η.Π.Α.

Ο φίλος και συνεργάτης
Lee κατάφερε μέσα σε λίγα χρόνια να φέρει στο προσκήνιο τον απλό, ξεχασμένο και αποκλεισμένο από τις επίσημες οργανώσεις Αμερικανό γυμνιστή  και να δώσει βήμα στις μειονότητες μέσα στο κίνημα, με σεβασμό  στη διαφορετικότητα του καθενός.

Η έκδοση του βιβλίου του «
World Guide to Nudes Beaches and Recreation Areas» από γνωστό εκδοτικό οίκο της Νέας Υόρκης το 1980 γνώρισε τεράστια επιτυχία, με αποτέλεσμα να προχωρήσει σε τέσσερις, αναθεωρημένες εκδόσεις μέχρι το 1998. Η «βίβλος των γυμνιστών» έγινε το σήμα κατατεθέν των απανταχού οπαδών του κινήματος.

Παράλληλα, το 1981 κυκλοφόρησε το πρώτο τεύχος του τριμηνιαίου περιοδικού της
«Naturist Society» «Clothed with the Sun» που το 1989 μετονομάστηκε σε «Nude & Natural» και το 2002 σε «Ν». Η Βιβλιοθήκη Γυμνισμού διαθέτει πλήρη σειρά των ετών 1981-2010.

Ο
Baxandall επισκέφθηκε την  Ελλάδα τρεις φορές στη δεκαετία του ’80, γνώρισε τους Έλληνες γυμνιστές τους οποίους ενίσχυσε ποικιλοτρόπως για την επίτευξη των σκοπών τους και μερίμνησε για τη διοργάνωση του πρώτου διεθνούς συνεδρίου ακτών γυμνιστών στην Αντίπαρο το 1986. Ακολούθησαν τρία ακόμη συνέδρια στην Ουγγαρία το 1987 και τη Γαλλία το 1989 και 1990. Δυστυχώς, λόγω  σοβαρών προβλημάτων υγείας δεν μπόρεσε να παραστεί στην τελευταία συνάντηση του 1999 στο Αγκίστρι.

Την εποχή εκείνη προσβλήθηκε από  την πάθηση του κεντρικού νευρικού συστήματος (πάρκινσον) και καθηλώθηκε στη γενέτειρά του, το
Oshkosh του Wisconcin. Το 2002 μεταβίβασε τα δικαιώματά  του στις τρεις υπαλλήλους της εταιρείας του που συνέχισαν την έκδοση του περιοδικού.

Το 2004  τιμήθηκε από την
American Association for Nude Recreation (AANR) με την προσθήκη του ονόματός του στο «Hall of Fame» των διακεκριμένων μελών της και την απονομή τιμητικής πλακέτας.

Ο
Lee R. Baxandall άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα της προσωπικότητάς του στο γυμνιστικό κίνημα. Είμαστε βέβαιοι ότι η αποτίμηση του έργου του θα γίνει από τον ιστορικό του μέλλοντος με αμεροληψία.

No comments:

Post a Comment