Followers

Tuesday, August 07, 2012

ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΕΣ ΓΥΜΝΙΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΔΡΙΑΤΙΚΗ (2)

Lim Bay
Oι κρουαζιέρες γυμνιστών στην Αδριατική δεν είναι νέο φαινόμενο, όπως τουλάχιστο προβάλλεται από τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.

Με αφορμή την ανακοίνωση του βρετανικού γραφείου ταξιδιών «
eWaterways» που ειδικεύεται στις κρουαζιέρες με ναυλωμένα πλοία και πλοιάρια παντός τύπου σε όλον τον κόσμο, για τη διοργάνωση δυο οκταήμερων κρουαζιερών γυμνιστών στα νησιά της Δαλματίας στις 11 Ιουνίου και 27 Αυγούστου 2011, επισημαίνουμε στους πολυπληθείς φίλους του κινήματος, ότι τέτοιες κρουαζιέρες, μονοήμερες ή πολυήμερες, έχουν κατά διαστήματα γίνει στο παρελθόν.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε τη ναύλωση ιστιοφόρου από Γερμανούς και Αυστριακούς γυμνιστές κάθε καλοκαίρι από τα μέσα της δεκαετίας του ’80.

Εμείς, με τη συνεργασία Ούγγρων γυμνιστών, διοργανώναμε ημερήσιες κρουαζιέρες την τελευταία ημέρα της ετήσιας συνάντησης γυμνιστών στο ΚΠΓ
Monsena (1996-2004), με ναυλωμένα πλοιάρια από το Rovinj της Ιστρίας στα παρακείμενα νησιά και ΚΠΓ, όπου μόνο ο καπετάνιος και ο βοηθός του φορούσαν υποχρεωτικά ρούχα! Αυτό άλλωστε ήταν φυσικό, γιατί η επιβίβαση γινόταν σε ΚΠΓ και η αποβίβαση επίσης σε χώρους γυμνιστών. Οι ημερήσιες εκδρομές κάλυψαν την ευρύτερη περιοχή της Ιστρίας, όπως τα ΚΠΓ Koversada, Solaris, Valalta, τα νησιά Άγιος Ανδρέας και Άγιος Ιωάννης) στον όρμο του Rovinj και το φυσικό θαλάσσιο πάρκο Lim Bay με το σπήλαιο του Αγίου Ρομουάλδου. Είχαμε επίσης προγραμματίσει και μια μεγαλύτερης διάρκειας κρουαζιέρα στον κόλπο Κvaerner, όπου βρίσκονται πολλά νησιά με γυμνιστικό ενδιαφέρον το καλοκαίρι του 2005, αλλά δυστυχώς μάς πρόλαβαν άλλα δυσάρεστα γεγονότα.

Πάντως, η τελευταία μας κρουαζιέρα στο ΚΠΓ
Solaris και στη γειτονική μεσαιωνική πόλη Poreč τον Ιούνιο 2004 θα μας μείνει αξέχαστη για την υποδοχή από τη διεύθυνση του ΚΠΓ, τη μικρή δεξίωση που ακολούθησε προς τιμή μας και γενικότερα για τη φιλική ατμόσφαιρα που επικράτησε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μας. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, πάντα Κυριακή, πήγαμε στο Poreč με τον επιβλητικό καθεδρικό ναό πάνω στο λόφο. Ορισμένες κυρίες προτίμησαν να κάνουν ηλιοθεραπεία εντελώς γυμνές στο κατάστρωμα του πλοιαρίου και να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των περιπατητών! Είχε προηγηθεί έντονη βροχόπτωση με ακραία για την εποχή καιρικά φαινόμενα, οπότε η εμφάνιση του ήλιου προκάλεσε την έκθεση γυμνών σωμάτων.

Σε γενικές γραμμές, οι ημερήσιες κρουαζιέρες είναι προσιτές, καλά οργανωμένες και περιλαμβάνουν γεύμα με τοπικά εδέσματα και το χαρακτηριστικό για την Κροατία ηδύποτο από δαμάσκηνα. Τα πλοιάρια ενοικιάζονται κατόπιν συμφωνίας για όσες ώρες θέλουν οι γυμνιστές και το ποσό καταβάλλεται σε ευρώ ή κροατικά
kuna. Παλαιότερα μόνο σε γερμανικά μάρκα.

Ο γυμνισμός επιτρέπεται καθ’ όλη τη διάρκεια της κρουαζιέρας, με εξαίρεση βέβαια τις επισκέψεις στις πόλεις, όπου το ντύσιμο είναι απαραίτητο. Οι Κροάτες ιδιοκτήτες και καπετάνιοι των σκαφών έχουν απολύτως εξοικειωθεί με το γυμνό σώμα και το αντιμετωπίζουν σαν κάτι το φυσικό!

Το 2002 επισκεφθήκαμε την «Μέκκα του γυμνισμού», την περίφημη
Koversada, εντελώς γυμνοί. Η αποβίβασή μας στο μικρό λιμανάκι προσέλκυσε το ενδιαφέρον των παραθεριστών… και όχι μόνο. Ήταν για τον angmimik η δεύτερη επίσκεψη μετά το 1988. Ένας παπαγάλος, ολλανδικής προέλευσης, μάς χαιρέτησε με τη φράση «καλώς τους γυμνιστές!» Στην αρχή νομίζαμε ότι κάποιος παραθεριστής μίλησε, αλλά μετά καταλάβαμε ότι ο χαιρετισμός προερχόταν από ένα πουλί!

No comments:

Post a Comment