Followers

Monday, August 06, 2012

Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΜΝΙΣΤΩΝ (INF/FNI)

Η Ελλάδα εμφανίζεται  ως αντεπιστέλλον μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Γυμνιστών μόλις το 1955 με το διορισμό του Πλάτωνα Μεταξά, που παρέμεινε μέχρι το 1959 (παραιτήθηκε την περίοδο των τραγικών γεγονότων του Λουτρακίου).

Ο
angmimik είχε την τιμή να τον γνωρίσει προσωπικά το 1987 κατά τη διάρκεια της 4ης Πανελλήνιας Έκθεσης Τουρισμού στο Ζάππειο, να συζητήσει μαζί του για τα προβλήματα της εποχής εκείνης. Ο Πλάτων Μεταξάς, αν και σε προχωρημένη ηλικία, θυμόταν λεπτομέρειες από τα ατυχή συμβάντα του 1959 στην ευρύτερη περιοχή του Λουτρακίου. Τέλος παραχώρησε την αλληλογραφία του με τη Διεθνή Ομοσπονδία Γυμνιστών και ορισμένα παλαιά έντυπα που είχε λάβει από τον τότε πρόεδρο της Ομοσπονδίας Erik Holm στη Βιβλιοθήκη Γυμνισμού .

Το 1970 διορίστηκε ο Θωμάς Μωραΐτης που παρέμεινε μέχρι το 1984, όταν ιδρύθηκε η Ελληνική Γυμνιστική Ομοσπονδία.

Το 1988, μετά τη διάλυση της Ομοσπονδίας, ανέλαβε ο Δημήτρης Παζαρλής μέχρι το θάνατό του το 1994 και ακολούθησε ο Άγγελος Μιμηκόπουλος το 1996.

Η Κύπρος είχε τον Αργύρη Μοδινό τη δεκαετία του '50.

Οι Έλληνες αντιπρόσωποι πήραν μέρος στα συνέδρια του 1974, 1978, 1982, 1984, 1986, 1988 και 1990.

Οι κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες δεν επέτρεπαν την προαγωγή του γυμνισμού στην ελληνική κοινωνία, η οποία δυστυχώς θεωρούσε το κίνημα ως ένδειξη εκφυλισμού και κατάπτωσης του ανθρώπου. Σημαντικό ρόλο είχαν και τα παραθρησκευτικά σωματεία, καθώς και τοπικοί μητροπολίτες και άλλοι παράγοντες που κυνηγούσαν οποιονδήποτε έκανε γυμνός μπάνιο, ενώ έκλειναν τα μάτια τους στα «στραβά» της ελληνικής κοινωνίας.

Ο αντιπρόσωπος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Γυμνιστών παρακολουθεί τις εξελίξεις, βοηθάει στην ίδρυση συλλόγων και ενημερώνει την Ομοσπονδία για τα τεκταινόμενα στο χώρο. Υποβάλλει τις αιτήσεις για έκδοση δελτίου μέλους, φροντίζει για την ανανέωση των υπαρχόντων δελτίων, γενικά παρέχει κάθε είδους υπηρεσία σχετικά με το γυμνισμό.

Η Ελλάδα, σε αντίθεση με άλλες χώρες, έχει το προνόμιο να διαθέτει ολοκληρωμένη βιβλιοθήκη γυμνισμού που καλύπτει όλες τις ανάγκες των ενδιαφερομένων. Απευθύνεται στους δημοιογράφους, τους σπουδαστές και τους μελετητές του κινήματος.

No comments:

Post a Comment