Το ρεπορτάζ ήταν της κ. Σταματίνας Τσιμτσιλή που παραβρέθηκε στην πρώτη παράσταση του συγκεκριμένου έργου. Φθάσαμε στο σημείο ένα αγνό κίνημα, με ιστορία 109 χρόνων, να ακολουθεί το lifestyle των αναγνωρίσιμων ανδρών και γυναικών. Περιττό να λεχθεί ότι οι συμπαρουσιαστές εξέφρασαν την άποψή τους με κόσμιο τρόπο, ιδιαίτερα η κυρία Κέλυ Σακάκου που είπε ότι γνωρίζει αρκετούς που πηγαίνουν σε απομακρυσμένα σημεία και βραχάκια για γυμνισμό. Επίσης τόνισε ότι η μακρά έκθεση του ανθρώπινου σώματος στον ήλιο προκαλεί παρενέργειες, η άποψη της οποίας μάς βρίσκει σύμφωνους.
Το θέμα δεν είναι αν η κυρία Μαρία Ιωαννίδου ή οποιαδήποτε άλλη αναγνωρίσιμη κυρία κάνει γυμνισμό από μικρό παιδί, αλλά ο τρόπος παρουσίασης του θέματος από τα ΜΜΕ που εκμεταλλεύονται το γυμνισμό κατά το χειρότερο δυνατό τρόπο.
Αμέσως μετά έγινε αναφορά σε δήλωση άλλου ανερχόμενου τηλεαστέρα –εμφανίζεται σε πρωινή εκπομπή του ίδιου σταθμού– για τις ερωτικές του επιδόσεις στην ηλικία των 18 ετών! Δυστυχώς, τα ΜΜΕ έχουν επιδοθεί σε αναζήτηση «πικάντικων» θεμάτων και ειδήσεων, χρησιμοποιώντας κάθε θεμιτό ή αθέμιτο τρόπο, ακόμα και ατυχείς δηλώσεις πρωταγωνιστών, με σκοπό να επιτύχουν υψηλό μερίδιο τηλεθέασης. Το γυμνό και ο γυμνισμός στην απόλυτη υπηρεσία των ΜΜΕ.
Τέλος, για την παράσταση που είναι η μεταφορά στην ελληνική έκδοση του γνωστού αμερικανικού θεατρικού έργου της περιόδου 1998-99, θα επανέλθουμε αργότερα. Τέτοιες παραστάσεις, όπως θα θυμούνται οι παλαιοί, ανέβηκαν με μεγάλη επιτυχία στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο τη δεκαετία του '70: «Hair» και «Oh! Calcutta!» - την τελευταία παρακολουθήσαμε το 1977 στο Λονδίνο. Σε όλες αυτές τις παραστάσεις οι ηθοποιοί ήταν εντελώς γυμνοί, χωρίς όμως να γίνεται αναφορά στο γυμνισμό ή να δηλώνουν οι ίδιοι «γυμνιστές».
Στην Ελλάδα της μεταπολίτευσης παρόμοιες παραστάσεις ανέβηκαν στις αρχές της δεκαετίας του '80, ταυτόχρονα με την κατάργηση της λογοκρισίας, που απέβλεπαν στην προσέλκυση θεατών που ήθελαν να δουν ζωντανό γυναικείο γυμνό.
Μια άλλη παράσταση, με μεγάλη επιτυχία, ήταν το «Χαμάμ γυναικών» (1996-97) με πρωταγωνίστριες έξι γυναίκες που συζητούσαν τα προβλήματα και τη ζωή τους σε ένα χαμάμ του Λονδίνου.
Η εμφάνιση γυμνών ηθοποιών και τραγουδιστών στη σκηνή και τον κινηματογράφο δεν σημαίνει ταυτόχρονα και αποδοχή του ανθρώπινου σώματος.
Η καταξίωση του γυμνισμού στη σημερινή καταναλωτική κοινωνία θα προέλθει μόνο από τις υγιείς δυνάμεις του χώρου, με τη σωστή προβολή των αιτημάτων τους.
No comments:
Post a Comment