Followers

Monday, August 13, 2012

«ΚΟΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ: ΑΝΑTΟΛΙΚΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ»

Photo: M. Motz
Τίτλος εκπομπής: «Κομουνιστικός Παράδεισος: Ανατολική Γερμανία»
Σειρά: «Ο χαμένος κόσμος του κομουνισμού» (κύκλος 3 επεισοδίων για την Ανατολική Γερμανία, την Τσεχοσλοβακία και τη Ρουμανία με την ευκαιρία συμπλήρωσης 20 ετών από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου και τη κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού)
Είδος: ντοκιμαντέρ, ασπρόμαυρο και έγχρωμο
Γλώσσα: Αγγλικά
Yποτιτλισμός: Ελληνικά
Παραγωγοί:
Peter Molloy & Lucy Hetherignton
Διάρκεια: 0:50:43
Ημερομηνία πρώτης προβολής: 14
Mαρτίου 2009 (BBC)
Ημερομηνία προβολής: 12
Aυγούστου 2012 (ΣΚΑΪ)


ΠΕΡΙΛΗΨΗ


Την Κυριακή 12 Αυγούστου 2012, στις 11.00μμ προβλήθηκε από τον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ» το πρώτο από τα τρία επεισόδια της προσεγμένης και τεκμηριωμένης παραγωγής του
BBC «Ο χαμένος κόσμος του κομουνισμού». Το θέμα ήταν η Ανατολική Γερμανία, την οποία οι κυβερνώντες θεωρούσαν υπόδειγμα σοσιαλιστικού κράτους.

Μέσα από συνεντεύξεις, αφηγήσεις και μαρτυρίες Γερμανών πολιτών και πλούσιο αρχειακό υλικό παρουσιάζεται η πολιτική, κοινωνική και οικονομική εξέλιξη της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας από την ίδρυσή της το 1949 μέχρι το 1989 που έπεσε το Τείχος του Βερολίνου.

Ο μέσος Ανατολικογερμανός πολίτης, σύμφωνα πάντα με τις μαρτυρίες, δεν είχε πρόσβαση σε βασικά καταναλωτικά αγαθά – η έλλειψη των οποίων ήταν εμφανής  – παρά  τα περί αντιθέτου από το επίσημο κράτος. Πολλές οικογένειες στη δεκαετία του '50 συμπλήρωναν τη διατροφή τους χάρη  στα δέματα που λάμβαναν από την άλλη πλευρά. Όλοι ανεξαιρέτως οι πολίτες βρίσκονταν σε συνεχή παρακολούθηση από τη μυστική αστυνομία
Stasi. Υπολογιζόταν ότι 1 στους 5 ήταν πληροφοριοδότης του καθεστώτος έναντι κάποιου ανταλλάγματος, καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και πρόσβασης σε υπηρεσίες.. 

Τα πρώτα χρόνια μέχρι την καταστολή της εξέγερσης της 17 Ιουνίου 1953 στο Ανατολικό Βερολίνο από τα σοβιετικά άρματα μάχης, με δεκάδες θύματα, εκτελέσεις πολιτών και φυλάκιση χιλιάδω άλλων, η ηγεσία της χώρας είχε υιοθετήσει τη σταλινική εκδοχή του σοσιαλισμού, προσπαθώντας να εμφυσήσει στα παιδιά και τη νεολαία τα σοσιαλιστικά αγαθά μέσω της συνάντησης της Δρέσδης το 1952, όπου 80.000 νεολαίοι έδωσαν όρκο για την αποφυγή μελλοντικού πολέμου. Οι νεολαίοι επίσης πρόσφεραν υποχρεωτική κοινωνική εργασία στα αγροκτήματα, προκειμένου να εξοντώσουν το υποτιθέμενο σκαθάρι που κατέστρεφε τα σιτηρά και που το έριχναν τα δυτικά αεροπλάνα που είχαν βομβαρδίσει τη Δρέσδη το 1945!

Μέχρι την ανέγερση του Τείχους στις 13 Αυγούστου 1961, σύμφωνα με υπολογισμούς 3.000.000 πολίτες είχαν «δραπετεύσει» στην Ομοσπονδιακή Γερμανία και άλλοι είχαν βρει τραγικό θάνατο στο Τείχος και τις διαβάσεις από τη μεθοριακή αστυνομία.

Εκείνο που παρουσιάζεται για πρώτη φορά ίσως είναι η αποδοχή του γυμνισμού από το επίσημο κράτος και η λατρεία του Εrich
Honecker (1912-1994) στην πσρέλαση αρμάτων γυμνιστών σε εκδηλώσεις του καθεστώτος! Ακόμη περίοπτη θέση είχε ο ερωτισμός σε όλες τις μορφές και η παραγωγή ερωτικών (πορνογραφικών) ταινιών. Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει πολλές γυμνές σκηνές και γυμνούς ανθρώπους.

Το 1965 λειτούργησε η πρώτη επίσημη ακτή γυμνιστών στο
Prerow της Βαλτικής. Ήδη από τις 18 Μαίου  1956 υπήρχε σαφές νομοθετικό πλαίσιο για την άσκηση γυμνισμού σε συγκεκριμένους χώρους (1987:59 τοποθεσίες).

Το 1982 κυκλοφόρησε η πρώτη εικονογραφημένη έκδοση σε μικρό σχήμα του οδηγού γυμνιστών με τον τίτλο «
Baden ohne» που γνώρισε μεγάλη εκδοτική επιτυχία και πούλησε 100.000 αντίτυπα! Ακολούθησαν τρείς αναθεωρημένες εκδόσεις μέχρι το 1990




No comments:

Post a Comment