Followers

Friday, October 16, 2009

Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΩΝ ΓΥΜΝΙΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ

Ο γυμνισμός, ως κίνημα και τρόπος ζωής, συμπλήρωσε 106 χρόνια ύπαρξης και συνεχούς παρουσίας στο διεθνές στερέωμα. Πολλά όμως οφείλει και στον τύπο του, έντυπο και ηλεκτρονικό, ο οποίος σε γενικές γραμμές, βοήθησε στην διάδοση των ιδεών του και την αποδοχή τους από την κοινωνία.
Το πρώτο περιοδικό κυκλοφόρησε στη Γερμανία το 1901 με τον τίτλο «Δύναμη και Ομορφιά» και ακολούθησαν δεκάδες άλλα, μακρόβια ή βραχύβια, μέχρι τις μέρες μας.
Τα γερμανόφωνα περιοδικά και αυτά των σκανδιναβικών χωρών περιείχαν φυσικές φωτογραφίες, χωρίς επεμβάσεις και περικοπές. Αυτά των αγγλοσαξωνικών χωρών και της Γαλλίας ήσαν ρετουσαρισμένα, δηλαδή είχαν καλυμμένα τα γεννητικά όργανα και των δύο φύλων. Μια πρακτική που καταργήθηκε μόλις το 1970-71.
Η Βιβλιοθήκη και το Κέντρο Τεκμηρίωσης Γυμνισμού διαθέτει δεκάδες τίτλους απ΄όλες τις χρονικές περιόδους (1921-2009), αλλά για τα αμιγώς εμπορικά η συλλογή σταματά το 1966. Τότε, τα εμπορικά γυμνιστικά περιοδικά στράφηκαν προς άλλες πιο κερδοφόρες αγορές, με τη δημοσίευση μικρών αγγελιών για ανταλλαγή συντρόφων και προώθηση του πανσεξουαλισμού.
Η Διεθνής Γυμνιστική Ομοσπονδία (INF/FNI), με απόφαση της επιτροπής τύπου το 1966, κατέταξε τα γυμνιστικά περιοδικά σε τέσσερις κατηγορίες:
1. Στα επίσημα όργανα συλλόγων και ομοσπονδιών
2. Στα αναγνωρισμένα περιοδικά από τις ομοσπονδίες, το φωτογραφικό υλικό των οποίων ελεγχόταν αυστηρά από επιτροπή και αποφεύγονταν οι υπερβολές
3. Στα γενικού ενδιαφέροντος περιοδικά που δημοσίευαν άρθρα για το γυμνισμό
4. Στα ψευδογυμνιστικά, των οποίων ο τίτλος παραπλανούσε τους αναγνώστες, αλλά το περιεχόμενό τους δεν είχε καμία σχέση με το κίνημα.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες υπολογίζεται ότι κυκλοφόρησαν πάνω από 250 διαφορετικοί τίτλοι γυμνιστικών περιοδικών μέσα στη δεκαετία του '60. Ορισμένα φιλοξενούσαν αξιόλογες συνεργασίες επωνύμων γυμνιστών, αλλά ήσαν απαράδεκτα ως προς το φωτογραφικό υλικό τους και έγιναν κατ' επανάληψη στόχος των ομοσπονδιακών αρχών, με επιστέγασμα τη μεγάλη δίκη στις μεσοδυτικές πολιτείες το 1965-66. Η Αμερικανική Ομοσπονδία Γυμνιστών (ASA) μόλις το 1968 αποφάσισε να ξεκόψει κάθε σχέση μαζί τους και να πουλήσει το απόθεμα που διατηρούσε.
Το 1964 η ASA κυκλοφόρησε το επίσημο περιοδικό της με τον τίτλο «Γυμνισμός Σήμερα», που όμως δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες των μελών της, γιατί κατέφυγε στη δημοσίευση τολμηρών φωτογραφιών που κάθε άλλο παρά βοηθούσαν την προώθηση του κινήματος. Το προηγούμενο περιοδικό τους, με τον τίτλο «Αmerican Sunbather» (1953-1963) είχε εξαιρετικό φωτογραφικό υλικό παρμένο από συλλόγους.
Στην Ευρώπη τα πράγματα ήσαν πιο ξεκάθαρα. Μετά την πληθώρα των τίτλων στα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια, η αγορά σιγά-σιγά επέβαλε τους όρους της και επιβίωσαν μόνο εκείνα που πραγματικά ακολούθησαν τις αρχές του κινήματος.
Η Γερμανική Ομοσπονδία Γυμνιστών (DFK) αναγνώρισε το περιοδικό «Φίλοι του Ήλιου» (1950-60) ως επίσημο εξωτερικό όργανό της. Η αγγλική έκδοση είχε τον τίτλο «Gymnos-Sundeck» και απευθυνόταν στην αγγλόφωνη αγορά.
Τα γερμανικά και σκανδιναβικά περιοδικά κυκλοφόρησαν και αγγλικές εκδόσεις για ένα διάστημα, με σκοπό να εισχωρήσουν στην τεράστια αμερικανική αγορά, η οποία με τη σειρά της αντέδρασε και παρήγαγε ανάλογα περιοδικά που κάλυπταν αποκλειστικά την ευρωπαϊκή κίνηση!
Καταλήγοντας, ανεξάρτητα από τις υπερβολές και το σκληρό ανταγωνισμό, ο τύπος συνέβαλε στην εξάπλωση του κινήματος και τη διάδοση των αξιών του. Μην ξεχνάμε ότι μόνο το 5-10% των αναγνωστών ήσαν οπαδοί του κινήματος. Οι υπόλοιποι, άνδρες στην πλειονότητά τους, τα αγόραζαν για να ικανοποιήσουν την περιέργειά τους...
Πολλοί εκδότες προσέφυγαν στη δικαιοσύνη και αναλώθηκαν σε μακροχρόνιους δικαστικούς αγώνες, με σκοπό να επιτύχουν την ελεύθερη διακίνηση των εντύπων τους. Ο μεγαλύτερος εχθρός των γυμνιστικών εντύπων ήσαν οι τελωνειακές και ταχυδρομικές υπηρεσίες και οι αυτόκλητοι προστάτες τους. Άλλοι διώχθηκαν για τις ιδέες από ανελεύθερα καθεστώτα και είδαν τα έντυπά τους να ρίχνονται στην πυρά (εθνικοσοσιαλιστική Γερμανία) ή στους κλιβάνους εκπαιδευτηρίων (ΗΠΑ).
Εδώ, αξίζει να αναφερθούμε στην περίπτωση του Δανού Viggo Dahlsen (1890-1953), εκδότη του πρώτου δανικού περιοδικού γυμνιστών «Ήλιος και Υγεία» που συνέχισε να εκδίδει ανελλιπώς και μετά τη γερμανική κατοχή της χώρας του, μέχρι το 1944 που οδηγήθηκε σε γερμανικό στρατόπεδο συγκέντρωσης. Είναι η περίπτωση ενός αυτοδημιούργητου ανθρώπου, τυπογράφου το επάγγελμα, που το 1931, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, ανέλαβε με μεράκι την προαγωγή του γυμνισμού και κατάφερε το 1937 να εκδώσει το περιοδικό αυτό, που στη συνέχεια έγινε παγκοσμίως γνωστό από το διάδοχό του και δεύτερο πρόεδρο της Διεθνούς Γυμνιστικής Ομοσπονδίας Erik Holm (1916-2004).
Τελειώνοντας, θέλω να επισημάνω ότι αρκετά περιοδικά υιοθέτησαν ελληνικά ονόματα ή λέξεις, όπως «Ήλιος», «Ελλάς» «Σώμα», «Γυμνός» κ.α.

No comments:

Post a Comment