Followers

Thursday, October 29, 2009

ΣΥΝΤΟΜΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ

-->
Ο Νόμος 1399/83 συνοδεύεται από την υπ' αριθ. 539851/260/2.12.83 (ΦΕΚ 718/Β/13.12.83) Υπουργική Απόφαση για τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία ιδρύσεως και λειτουργίας των Κέντρων Παραθερισμού Γυμνιστών (ΚΠΓ).
Δύο σύλλογοι γυμνιστών παραμένουν ανενεργοί ελλείψει αντικειμένου και μελών:
1.- Σύλλογος Γυμνιστών-Φυσιολατρών «ΑΔΑΜ & ΕΥΑ», με έδρα την Εκάλη Αττικής και έτος ιδρύσεως το 1984. Πρόεδρος μέχρι σήμερα ο Άγγελος Μιμηκόπουλος. Ανενεργός.
2.-.Σύλλογος Φυσιολατρών - Γυμνιστών Ελλάδος «ΟΙ ΠΡΩΤΟΠΛΑΣΤΟΙ», με έδρα την Αθήνα και έτος ιδρύσεως το 1983. Πρόεδρος μέχρι το θάνατό του το 1994 ήταν ο Δημήτριος Ι. Παζαρλής. Ανενεργός.
Η Ελλάδα αντιπροσωπεύεται στη Διεθνή Ομοσπονδία Γυμνιστών, με έδρα τη Bόνη της Γερμανίας, από το 1983, πρώτα από την Ελληνική Ομοσπονδία Γυμνιστών (1984-1988), στη συνέχεια από το Δημήτριο Παζαρλή (1988-1993) και τέλος από τον Άγγελο Μιμηκόπουλo (22/6/1996- ), με την ιδιότητα του αντεπιστέλλοντος μέλους.
Η Ελλάδα αντιπροσωπεύθηκε στα συνέδρια της Διεθνούς Ομοσπονδίας Γυμνιστών το 1974, 1978, 1982, 1984, 1986, 1988 (υποψήφιος αντιπρόεδρος ο Άγγελος Μιμηκόπουλος) και 1990.
Μετά το έτος αυτό δεν υπάρχει αξιόλογη αντιπροσώπευση ή δραστηριότητα στον ελληνικό χώρο. Τα ΚΠΓ υπολειτουργούν και το ενδιαφέρον του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου είναι ουσιαστικά ανύπαρκτο. Άλλωστε, δυστυχώς για το κίνημα, ο γυμνισμός ήταν μια μόδα που πέρασε γρήγορα, χωρίς να παρακινήσει τους Έλληνες που αναζήτησαν άλλους τρόπους εκτόνωσης.
Παρά τις προσπάθειες και των δύο συλλόγων για οργανωμένο κίνημα γυμνιστών στην Ελλάδα και τις τακτικές εμφανίσεις τους στα ΜΜΕ και στις τουριστικές εκθέσεις, ο κόσμος δεν ανταποκρίθηκε, υπήρξε δε και έντονη αντίδραση από μεμονωμένα άτομα που πολέμησαν με πάθος τα οργανωμένα κέντρα και παραλίες.
Στην περίοδο 1985-2000 λειτούργησαν επίσημα με άδεια του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) δύο κάμπινγκ, ένα στην Κέρκυρα και το άλλο στην Αντίπαρο, τρία ξενοδοχεία (Ερμιόνη Αργολίδας, Πλακιάς Ρεθύμνου και Χώρα Σφακίων). Σήμερα (2009) λειτουργoύν μόνο το ξενοδοχείο VRITOMARTIS στη Χώρα Σφακίων και το VASSALIKI NATURIST CLUB στην Κεφαλληνία, ενώ άλλες μονάδες προσπάθησαν ανεπιτυχώς, χωρίς άδεια, να λειτουργήσουν με περιορισμένο αριθμό αλλοδαπών γυμνιστών.
Ακριβής αριθμός των παραλιών γυμνιστών δεν υπάρχει. Πολλές που λειτούργησαν στη δεκαετία του '80 δεν υπάρχουν πλέον, άλλες λειτουργούν με την ανοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης (περίπτωση Χιλιαδού στην κεντρική Εύβοια).
Στην Αττική χώροι γυμνιστών –πάντα ανεπίσημοι– υπάρχουν στο Β' Λιμανάκι της Βουλιαγμένης (Ν) –μερικοί το ξέρουν σαν Τρίτο– το 63ο χλμ. Πειραιώς-Σουνίου (Ν) (απέναντι από τη νησίδα Πάτροκλος), γνωστό και ως Κ(έντρο) Α(νανεώσιμων) Π(ηγών) Ε(νέργειας), στο Ραμνούντα (ΒΔ) και στη Χαμολιά (Δ) (κοντά στη Βραυρώνα). Όλοι οι παραπάνω χώροι κρίνονται ανεπαρκείς για την εξυπηρέτηση των ημεδαπών και αλλοδαπών γυμνιστών. Επίσης δεν προσφέρονται για οικογένειες με μικρά παιδιά ή ΑΜΕΑ.
Στη περιοχή του Σαρωνικού και συγκεκριμένα στο Αγκίστρι, απέναντι από την Αίγινα, με τακτική γραμμή καταμαράν και πορθμείο (φέριμποτ) υπάρχει η γνωστή από τη δεκαετία του 70 παραλία της Χαλικιάδας, με βότσαλα, που εξυπηρετεί τους εκδρομείς του Σαββατοκύριακου. Βρίσκεται στα όρια του οικισμού «Σκληρή», σε γραφική τοποθεσία και σε κοντινή απόσταση από αναψυκτήρια, ταβέρνες και καταστήματα.
angmimik

No comments:

Post a Comment