Followers

Wednesday, October 28, 2009

OI 11 OΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ 1936 ΣΤΗΝ ΕΡΤ1


Εκπομπή: Time Capsule: The 1936 Berlin Olympic Games, special edition of the American channel WBN's program "Good Morning World", Saturday,1st August 1936

Α/Μ
Γλώσσα: Αγγλικά
Yποτιτλισμός: Ελληνικά
Παραγωγός: Bill Patterson
Aνταποκριτές στο Βερολίνο: Don Ashmore & Barry Coleman
Σχολιαστής: Donald Foster
Δημοσιογράφοι: Bill Cassidy, Hal Jones κ.α.
Ημερομηνία προβολής: 24/07/1992


ΠΕΡΙΛΗΨΗ


Η τηλεοπτική κάλυψη των 11ων Ολυμπιακών Αγώνων του Βερολίνου (1-16 Αυγούστου 1936) από τον αμερικανικό τηλεοπτικό σταθμό WBN, το σταθμό της 11ης Ολυμπιάδας. Ειδική σαββατιάτικη εκπομπή που αναφέρεται και σε άλλες ειδήσεις της εποχής, όπως στον ισπανικό εμφύλιο πόλεμο, τις επικείμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, την εξορία του Χαϊλέ Σελασιέ μετά την κατάληψη της Αβησσυνίας από τους Ιταλούς, καλλιτεχνικά και αθλητικά γεγονότα και συνεντεύξεις με επώνυμους της εποχής.
Ο πολιτικός σχολιαστής του σταθμού τονίζει ότι τα έξοδα των αγώνων ανήλθαν στο αστρονομικό ποσό των 30.000.000 δολαρίων, υπέρογκο ποσό για μια χώρα που είχε πτωχεύσει. Οι αγώνες, χειμερινοί και θερινοί, είχαν ανατεθεί στη Γερμανία το 1931 και όχι το 1932 όπως αναφέρεται στην εκπομπή, όταν η χώρα ήταν ακόμα δημοκρατία.
Οι ανταποκριτές τονίζουν την εκμετάλλευση των αγώνων από τη Γερμανία για ίδιο όφελος και το στρατιωτικό χαρακτήρα που έδωσε σε όλες τις εκδηλώσεις που προηγήθηκαν της τελετής έναρξης. Στρατιωτικές παρελάσεις βετεράνων και παραστρατιωτικών ομάδων, ατελείωτες γυμναστικές ασκήσεις νέων μπροστά από το στάδιο και παραληρούντα πλήθη...
4.000 αθλητές από 49 χώρες πήραν μέρος, ενώ την εναρκτήρια τελετή παρακολούθησαν 101.203 θεατές.
Η είσοδος του Αδόλφου Χίτλερ στο στάδιο, η είσοδος της ολυμπιακής φλόγας και η αφή της στο βωμό από τον τελευταίο δρομέα, τον 19χρονο Φριτς Σίλγκαν, η παρέλαση των ομάδων με πρώτη την Ελλάδα και τον αείμνηστο Σπύρο Λούη (1872-1940), η οποία χαιρέτησε με τον ολυμπιακό τρόπο, όπως και η Γαλλία (τεντωμένο χέρι σε γωνία 90º), ενώ άλλες χώρες φιλικά προσκείμενες στη Γερμανία με το φασιστικό τρόπο. Η γερμανική ομάδα παρέλασε τελευταία με λευκή ενδυμασία και αποθεώθηκε από τους θεατές, όπως αναμενόταν.
Ο σταθμός εστίασε στην εμφάνιση των Αμερικανών αθλητών, κυρίως στον Τζέσι Όουενς (1913-80) που κέρδισε τέσσερα χρυσά μετάλλια (100μ,, 200μ., μήκος και σκυταλοδρομία 4x100), αλλά αναφέρθηκε και στον αποκλεισμό δύο Αμερικανών αθλητών εβραϊκής καταγωγής από την ομάδα τους για προφανείς λόγους.
Η νίκη του Κορεάτη αθλητή Κιτέι Σον, που συμμετείχε με την ιαπωνική ομάδα, η κυριαρχία των Ιαπώνων στην κολύμβηση, των Φινλανδών στους δρόμους αντοχής και των Γερμανών στη γυμναστική.
Η τελετή λήξης, εντυπωσιακή, υπό τη μουσική υπόκρουση Βάγκνερ (1813-83), Μπετόβεν (1770-1827) και Χέντελ (1685-1769), το στεφάνωμα των σημαιών από 52 λευκοντυμένες Γερμανίδες, η υποστολή και μεταφορά της ολυμπιακής σημαίας από ναύτες και η παράδοσή της στην ιαπωνική αποστολή που μόλις είχε πληροφορηθεί την ανάθεση των 12ων αγώνων του 1940.

Το ντοκιμαντέρ σε γενικές γραμμές είναι αντικειμενικό, αλλά προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις της αμερικανικής αγοράς, με εμφανείς αναφορές στις αντιδράσεις εβραϊκών και μη οργανώσεων για αποχή από τους αγώνες.
Υπάρχουν ενδιάμεσα διαφημιστικά διαλείμματα, συνεντεύξεις αθλητικών παραγόντων που σχολιάζουν την κατανάλωση σαμπάνιας από τους αθλητές, με αφορμή τον αποκλεισμό Αμερικανίδας πρωταθλήτριας της κολύμβησης, μέχρι το πως θα χαιρετήσουν οι διάφορες ομάδες.

Σε κάποιο σημείο εμφανίζεται και η Λένι Ρίφενσταλ (1902-2003) που είχε μεταβεί στην Αρχαία Ολυμπία για την πρώτη τελετή αφής της ολυμπιακής φλόγας και της λαμπαδηδρομίας.

(VHS/PAL)

No comments:

Post a Comment