Followers

Sunday, October 24, 2010

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ΓΥΜΝΙΣΤΩΝ (1960-70)



Συγκεντρώνουμε τους τίτλους, τους εκδότες, την περιοδικότητα, και την περίοδο κυκλοφορίας όλων των αμερικανικών περιοδικών γυμνιστών που κυκλοφόρησαν από τον Ιανουάριο 1960 μέχρι το Δεκέμβριο 1969.

Ο κατάλογος περιλαμβάνει τουλάχιστον 235 τίτλους από 27 εκδότες, τριμηνιαίων ως επί το πλείστον περιοδικών, με έδρα τη νότιο Καλιφόρνια και μάλιστα το North Hollywood.

Θεωρούμε ότι ο κατάλογος που έχει ήδη αναρτηθεί στο ιστολόγιό μας 
http://angmimik-naturistarchivesofthe1960s.blogspot.com είναι ενδεικτικός και σε καμιά περίπτωση πλήρης, επειδή πολλοί εκδότες κυκλοφορούσαν τα έντυπά τους «κάτω από τον πάγκο» και όχι μέσω διανομέων, με ελλιπή στοιχεία (αριθμός τεύχους ή τόμου, χωρίς ημερομηνία κ.α.), για να αποφύγουν πιθανή κατάσχεση από τις διωκτικές αρχές. Έτσι η καταγραφή όλων των τίτλων είναι πρακτικά αδύνατη.  Ακόμη και σήμερα παραμένει μυστήριο ο συνολικός αριθμός των τίτλων που κυκλοφόρησαν τότε.

Η απρόσκοπτη κυκλοφορία των περιοδικών γυμνιστών ήταν εξ ίσου δύσκολη στις περισσότερες πολιτείες, ακόμη και με το ταχυδρομείο. Η Νέα Υόρκη και το Σικάγο επέτρεπαν μόνο ρετουσαρισμένες εκδόσεις, ενώ οι μεσοδυτικές πολιτείες απαγόρευαν εντελώς την κυκλοφορία τους. Σε πολλές πόλεις οι αρχές προχωρούσαν σε κατασχέσεις και συλλήψεις πρακτόρων και διανομέων, με το πρόσχημα καταπολέμησης της πορνογραφίας, έχοντας στο πλευρό τους συντηρητικές ομάδες πολιτών.

Το 1965 έγινε η μεγαλύτερη δίκη στη μεσοδυτική, συντηρητική πολιτεία της Αϊόβα, με κατηγορούμενους 16 φυσικά και νομικά πρόσωπα, για την αποστολή και διακίνηση μέσω ταχυδρομείου αισχρών και πορνογραφικών εντύπων. Κατηγορούσα αρχή, ως συνήθως, η ταχυδρομική υπηρεσία των ΗΠΑ. Δεκάδες μάρτυρες από την Καλιφόρνια και άλλες πολιτείες, με έξοδα της αμερικανικής κυβέρνησης, υποχρεώθηκαν να μεταβούν στην πολιτεία αυτή, για να καταθέσουν ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής. Η εξέταση μαρτύρων των οποίων οι φωτογραφίες αναγνωρίστηκαν στα περιοδικά γυμνιστών, είχε σαν αποτέλεσμα το διασυρμό πολιτών, κυρίως εκείνων που είχαν φωτογραφηθεί με τη θέλησή τους για τα συγκεκριμένα έντυπα. Δυστυχώς, για τους καλοπροαίρετους γυμνιστές οι φωτογραφίες τους είχαν παραποιηθεί από τους αδίστακτους εκδότες –πολλοί από τους οποίους αργότερα διέπρεψαν στην έκδοση πορνογραφικών εντύπων. Οι τελευταίοι δημοσίευαν προκλητικές φωτογραφίες γυναικών που είχαν παραποιηθεί ή δημοσιευθεί χωρίς την έγκρισή τους!

Άλλοι πάλι καυτηρίασαν τη χλιαρή στάση της Αμερικανικής Γυμνιστικής Ομοσπονδίας (ASA), της οποίας πολλά μέλη, με τον έναν ή άλλο τρόπο, είχαν εμπλακεί στην υπόθεση αυτή. Βέβαια, τηρουμένων των αναλογιών, η αμερικανική ομοσπονδία δεν μπορούσε να παρέμβει στην έκδοση και απρόσκοπτη κυκλοφορία των περιοδικών, αλλά πάλι συνέβαλε με τον τρόπο της στη διάδοσή τους, γιατί είχε οικονομικό όφελος από την πώλησή τους! Το επίσημο όργανο της Α
SA «The Bulletin» διέθετε κατά διαστήματα περισσότερους από 50 τίτλους περιοδικών αμφίβολης ποιότητας στα μέλη της, με έκπτωση 10%!

Τονίζουμε, ότι τα περιοδικά γυμνιστών απευθύνονταν, κατά κύριο λόγο,  στους λευκούς, μεσήλικες Αμερικανούς και όχι στους γυμνιστές, μέλη αναγνωρισμένων συλλόγων που ενημερώνονταν από τα επίσημα όργανά τους.

Πολλοί εκδότες, στην αναζήτηση εύκολου κέρδους και βελτίωσης της θέσης τους στην αγορά, χρησιμοποιούσαν καλλίγραμμα μοντέλα, όταν αντιλήφθηκαν ότι οι πόρτες των συλλόγων είχαν κλείσει ερμητικά στους φωτογράφους και επίδοξους εκμεταλλευτές τους. Πρέπει επίσης να σημειωθεί η συμμετοχή γνωστών Ευρωπαίων φωτογράφων σε ορισμένα από τα έντυπα. Το κέρδος πάνω απ’ όλα!
To κάθε περιοδικό κυκλοφορούσε σε 10.000-30.000 αντίτυπα, ενώ ο μεγαλύτερος εκδότης και διανομέας σε όλη την Αμερική, η Sun Era, Inc. διέθετε πάνω από 25 τίτλους σε αλμυρές, για την εποχή, τιμές! Υπολογίζεται ότι μόνο 12-15 περιοδικά ήσαν γνήσια! Μιλάμε πάντοτε για τα εμπορικά και όχι τα επίσημα όργανα συλλόγων και ομοσπονδιών. 

Μεγάλος αριθμός αντιτύπων κατασχέθηκε και καταστράφηκε από τις πολιτειακές αρχές σε επιδρομές της υπηρεσίας ηθών στο Λος Άντζελες, τη Νέα Υόρκη, τη Φιλαδέλφεια και άλλες πόλεις.


Στις 1 Οκτωβρίου 1963
στη Φιλαδέλφεια της Πενσιλβάνια 70 αστυνομικοί με πολιτικά υπό την καθοδήγηση του Κλάρενς Φέργκισον, προϊσταμένου της υπηρεσίας ηθών,  μετά από προετοιμασία δύο μηνών, κατέσχεσαν 5.000 αντίτυπα βιβλίων και περιοδικών και προχώρησαν στη σύλληψη  1 διανομέως και 20 μεταπωλητών. Η αξία των κατασχεθέντων εντύπων υπολογίστηκε σε 375.000 δολάρια με  μέση ονομαστική τιμή διάθεσης τα 75 cents.    H «επιδρομή» καλύφθηκε εκτενώς από τον τύπο και το ραδιόφωνο! της εποχής Ένας από τους συλληφθέντες, ο George Rosenbloom,  χρειάστηκε οκτώ χρόνια για να «καθαρίσει» το όνομά του στο Ανώτατο Δικαστήριο των Η.Π.Α.

Η Βιβλιοθήκη Γυμνισμού διαθέτει περιοδικά μόνο της πρώτης περιόδου 1960-64, που είναι και τα σπανιότερα στην αγορά.
angmimik

No comments:

Post a Comment