Followers

Tuesday, October 26, 2010

ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΓΥΜΝΙΣΜΟΥ

1930
8 Ιουνίου. Aθηναίος μηχανικός συμμετέχει στο ιδρυτικό συνέδριο της «Πανευρωπαϊκής Ένωσης Γυμνιστών» που διεξάγεται στη Φρανκφούρτη. Η Ελλάδα είναι ένα από τα οκτώ ιδρυτικά μέλη της Ένωσης.
1931
Η «Γυμνική Φυσιολατρία», με έδρα τον Πειραιά, γίνεται δεκτή στην «Πανευρωπαίκή Ένωση Γυμνιστών» και μέλος της συναντάται με τον εκπρόσωπο της τελευταίας Ελβετό René E. Kielinger (1905-93), o οποίος, με μαχητική αρθρογραφία, πρωτοστατεί στην ίδρυση της Διεθνούς Γυμνιστικής Ομοσπονδίας το 1953.
Ο σύλλογος αυτός αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με την άσκηση του γυμνισμού σε ανοικτούς χώρους, όπως στην Εδέμ του Φαλήρου. Ο ολοκληρωτικός γυμνισμός είναι αδύνατος. Οι γυναίκες φορούν στηθόδεσμο και οι άνδρες μικροσκοπικό εσώρουχο. Ακολουθούν το γαλλικό μοντέλο των αδελφών Durville και του πρωτότυπου κέντρου τους «Φυσιόπολις» στο νησάκι του Σηκουάνα.
1952
Η Ελλάδα προσκαλείται στη δεύτερη γενική συνέλευση της υπό ίδρυση Διεθνούς Γυμνιστικής Ομοσπονδίας στην Ελβετία, αλλά δεν συμμετέχει.
1955-59
Χρέη αντιπροσώπου της Διεθνούς Γυμνιστικής Ομοσπονδίας εκτελεί ο Πλάτων Μεταξάς, γνωστός φυσιολάτρης και ορειβάτης. Ο Μεταξάς χρησιμοποιεί τον όρο «γυμνοσοφιστής» αντί «γυμνιστής» και διαχωρίζει τη θέση του αργότερα από την εμπορική εκμετάλλευση του κινήματος.
1956-63
Μεμονωμένοι αλλοδαποί γυμνιστές, όπως ο Γερμανός Hans-Joachim Oertil, γνωστός με το όνομα Hajo Ortil (1905-83), ο επίσης Γερμανός Heinz Diederichs και άλλοι, επισκέπτονται τα ελληνικά νησιά και απομακρυσμένα σημεία της ηπειρωτικής χώρας και δημοσιεύουν τις ταξιδιωτικές τους εντυπώσεις σε ειδικές εκδόσεις των περιοδικών «Helios», «Sun & Health International», «Sonnenfreunde», πρώτα στα Γερμανικά και ύστερα στα Αγγλικά. Γνωρίζουν μεγάλη επιτυχία, ιδιαίτερα η ειδική έκδοση με την επίσκεψη του Ortil στην Αρχαία Ολυμπία με τους
νεαρούς «πειρατές» του (1957). Γίνεται αναφορά στην παρθένα φύση της Ελλάδας και τις προοπτικές που προσφέρει στον παγκόσμιο γυμνισμό.
«Ελλάδα, η παντοτινή μας αγάπη» είναι ο τίτλος άλλου βιβλιαρίου του Ortil με εξώφυλλο νεαρή γυμνίστρια στον ιερό χώρο των Δελφών (1958) .
Ο Diederichs οργανώνει με τη σύζυγό του εκδρομή με κανό στο Τρίκερι της Μαγνησίας και δημοσιεύει τις εντυπώσεις του το 1962.
Όλες αυτές οι εκδόσεις βρίσκονται διαθέσιμες στη Βιβλιοθήκη Γυμνισμού.
1959
Ιούνιος. Ανεπιτυχής προσπάθεια για ίδρυση κάμπινγκ γυμνιστών στη θέση «Mυλοκοπή» της Κορινθίας, με θέα στον Κορινθιακό Κόλπο και τον Ελικώνα ματαιώνεται λόγω σφοδρής αντίδρασης των εκκλησιαστικών και τοπικών αρχών και υπαναχώρησης του ΕΟΤ. Η έλλειψη νομοθετικής ρύθμισης από τη μια και η παραπληροφόρηση σχετικά με το γυμνισμό από την άλλη πλευρά
δημιουργούν εκρηκτικό κλίμα στην κοινή γνώμη με απρόβλεπτες συνέπειες (βλέπε τύπο της εποχής) και οδηγούν τον τότε αντιπρόσωπο της Διεθνούς Γυμνιστικής Ομοσπονδίας σε παραίτηση.
1962-64
Ο Γεράσιμος Πατρονικόλας (1905-72), πρόεδρος της εταιρείας «Ελληνικαί Τουριστικαί Επιχειρήσεις Α.Ε.», μέλος του ομίλου Ωνάση, αγοράζει μεγάλη έκταση στο δυτικό μέρος της Πελοποννήσου για μελλοντική χρήση της Διεθνούς Γυμνιστικής Ομοσπονδίας. Ο πρόεδρος της ΙΝF-FNI Erik Holm
(1916-2004), ανακοινώνει το μεγαλεπίβολο σχέδιο στο 9ο Διεθνές Συνέδριο της Ομοσπονδίας στη Γαλλία. Τελικά, η υλοποίηση καθίσταται αδύνατη λόγω της αρνητικής θέσης του υπουργείου Γεωργίας. Η έλλειψη σαφούς νομοθετικής ρύθμισης σε συνδυασμό με τις αντιδράσεις εκκλησιαστικών και τοπικών αρχών αποτελεί εμπόδιο στην προώθηση του γυμνισμού.
1969
Αποικία γυμνιστών τουριστών, των γνωστών hippies στα Μάταλα της Κρήτης γίνεται γνωστή μέσα από τον τύπο της εποχής.
1969-72
Οι γυμνιστές εγκαθίστανται στην ακτή «Καλαμοπόδι» της Μυκόνου, που σύντομα μετονομάζεται σε «Paradise Beach». Δεκάδες ημεδαποί και αλλοδαποί γυμνιστές απολαμβάνουν τις διακοπές τους σε πεντακάθαρα νερά. Ο γυμνισμός εξαπλώνεται και στις γειτονικές ακτές της Παράγκας, του Super Paradise και της Ελιάς. Οι επισκέπτες μεταφέρονται με πλοιάρια από τον Πλατύ Γιαλό.
Γυμνιστές εμφανίζονται επίσης στο Μυλοπόταμο της Ίου, στον Κρασσά της Σκιάθου και σε άλλα αιγαιοπελαγίτικα νησιά.
1970
31 Μαου. Ο Θωμάς Μωρατης, μέλος της Διεθνούς Γυμνιστικής Ομοσπονδίας από το 1968, διορίζεται αντιπρόσωπος της Ελλάδας στη Διεθνή Γυμνιστική Ομοσπονδία. Αμέσως μετά το διορισμό του συναντά τον κτηματομεσίτη Αθήνας Δημήτρη Παζαρλή (1916-94) και τον Ηλία Κυπραίο, ασκούμενο συμβολαιογράφο, τους οποίους πείθει να δημιουργήσουν μια προσωρινή επιτροπή. Η
επιτροπή αυτή ονομάζεται «Ένωση Ελλήνων Φυσιολατρών» (= Γυμνιστών), με έδρα το γραφείο του Δημήτρη Παζαρλή στη γωνία των οδών Πανεπιστημίου 34 και Ιπποκράτους.
1971
30 Ιανουαρίου. Η «Ένωση Ελλήνων Φυσιολατρών» υποβάλλει αίτηση εισδοχής στη Διεθνή Γυμνιστική Ομοσπονδία. Πρόεδρος αναλαμβάνει ο Θωμάς Μωρατης, αντιπρόεδρος ο Δημήτρης Παζαρλής, γραμματέας η Θεοπούλα Σταμένου και ταμίας ο Ηλίας Κυπραίος.
17 Μαρτίου. Ο Ερρίκος Μπαρτζινόπουλος γράφει στο «ΒΗΜΑ» για το Διεθνές Κέντρο Φυσιολατρίας που επιδιώκεται να ιδρυθεί στην Ελλάδα.
26 Απριλίου. Η «Ένωση Ελλήνων Φυσιολατρών» απευθύνει μακροσκελή επιστολή στο Γεώργιο Παπαδόπουλο, στην οποία αναφέρεται στις αξίες του γυμνισμού και τα προσδοκώμενα οφέλη για την Ελλάδα από την ίδρυση και λειτουργία οργανωμένων κέντρων παραθερισμού γυμνιστών. Κανένα αποτέλεσμα.
1973
6 Οκτωβρίου. Ο Δημήτρης Παζαρλής απευθύνεται στον τότε γενικό γραμματέα του ΕΟΤ Νικόλαο Σακελλαρίδη, στον οποίο εκθέτει λεπτομερώς το σχέδιο της «Ένωσης» για την ίδρυση ΚΠΓ στη θέση «Σωτηρίτσα» του Αγιόκαμπου Λάρισας, όπου σε μια παρθένα έκταση 16.000 στρεμμάτων, με
εισαγωγή συναλλάγματος, προτίθενται να ιδρύσουν σύγχρονο ΚΠΓ εφάμιλλο του γαλλικού «Cap d'Agde».
23 Oκτωβρίου. Ο πρόεδρος της Διεθνούς Γυμνιστικής Ομοσπονδίας Michel Caillaud (1918-92) συνιστά στο Δημήτρη Παζαρλή να χρησιμοποιήσει τις υπηρεσίες του Jean-François Parnadeau που είναι ειδικός στη δημιουργία τέτοιων μονάδων. Το υπό κατασκευή ΚΠΓ πρέπει να πληροί τις
προδιαγραφές της ΔΓΟ.
9 Νοεμβρίου. Ο ΕΟΤ απαντά αρνητικά στην πρόταση της «'Ένωσης», με δικαιολογία την έλλειψη σχετικού νομοθετικού πλαισίου για τη λειτουργία τέτοιων κέντρων.
Το φιλόδοξο πρόγραμμα «Σωτηρίτσα» εγκαταλείπεται. Η υποχρεωτική άσκηση γυμνισμού σε όλους τους χώρους σε συνδυασμό με τη φυτοφαγία και την αναβίωση γυμνικών αγώνων, αλλά προσαρμοσμένα στην ελληνική πραγματικότητα, είναι τα οράματα των ιδρυτών.
Σφοδρές αντιδράσεις της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος για την εγκατάσταση γυμνιστών στη Μύκονο.
1975
23 Μαρτίου. Η «Ένωση» απευθύνει νέα επιστολή στον ΕΟΤ, αυτή τη φορά για την ίδρυση ΚΠΓ σε ακατοίκητα νησιά του Ευβοϊκού και Σαρωνικού Κόλπου. Απορρίπτεται ως συνήθως με τη γνωστή αιτιολογία: απουσία νομοθετικής ρύθμισης.
1976
Δημοσιεύεται για πρώτη φορά στο ετήσιο λεύκωμα του ΕΟΤ «GREECE 1976», σελίδα 100, φωτογραφία γυμνίστριας στο Paradise Beach, με καλυμμένο το πρόσωπό της για ευνόητους λόγους, τραβηγμένη μάλλον με τηλεφακό από τον Ι. Σκουρογιάννη.
1978
2.000 μέλη αριθμεί η «'Ενωση Ελλήνων Φυσιολατρών» κατά δήλωση του αντιπροέδρου της Δημήτρη Παζαρλή.
1980
Μάιος-Αύγουστος. Ο παραθερισμός Γερμανών γυμνιστών στο ξενοδοχείο «SALADI ΒΕΑCH» των Διδύμων προκαλεί σοβαρά επεισόδια, τα οποία υποκινούνται από συγκεκριμένα συμφέροντα κατά της λειτουργίας του ξενοδοχείου. Πρωταγωνιστής ο μητροπολίτης Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης
Ιερόθεος Τσαντίλης που αντιτίθεται στην ύπαρξη γυμνιστών, αλλά και ο ΕΟΤ που χορηγεί άδεια λειτουργίας χωρίς να υπάρχει νομικό πλαίσιο.
1983
24 Απριλίου. Με ομόφωνη απόφαση του κοινοτικού συμβουλίου της Λαμπινού Μαγνησίας προτείνεται η ίδρυση κέντρου παραθερισμού γυμνιστών (κάμπινγκ) σε κοινοτική έκταση που βρίσκεται στην περιοχή «Αμπελική» και αποτελείται απο 20 στρέμματα. Διαμάχη δύο γειτονικών
κοινοτήτων, Λαμπινού και Καλαμακίου, για το υπό ίδρυση ΚΠΓ.
1 Ιουνίου. Το Νομαρχιακό Συμβούλιο Μαγνησίας αποδέχεται την ίδρυση του κάμπινγκ, αλλά προσκρούει στην αντίδραση του τότε μητροπολίτη Δημητριάδος και αργότερα Αρχιεπισκόπου Αθηνών Χριστοδούλου Α΄.
Κινητοποιήσεις σε διάφορα μέρη της Ελλάδας κατά της ίδρυσης κέντρων παραθερισμού γυμνισμού, με πρωταγωνιστές τοπικούς μητροπολίτες, παραθρησκευτικά σωματεία και αγανακτισμένους πολίτες. Φραστικές επιθέσεις κατά ημεδαπών γυμνιστών. Μηνύσεις. εγκύκλιοι, ημιαφορισμοί
(περίπτωση Α. Μιμηκόπουλου) δημιουργούν σύγχυση και ανησυχία.
3 Σεπτεμβρίου. Εορτασμός της 30ής επετείου της Διεθνούςς Γυμνιστικής Ομοσπονδίας στο Αγκίστρι παρουσία του προέδρου της INF Alan MCombe. Διαμαρτυρίες παραθρησκευτικών σωματείων.
16 Σεπτεμβρίου. Ψηφίζεται ο Ν1399/83 από το τρίτο θερινό τμήμα της Βουλής των Ελλήνων, με τον οποίο ιδρύονται Κέντρα Παραθερισμού Γυμνιστών στην Ελλάδα.
2 Δεκεμβρίου. Διευκρινιστική υπουργική απόφαση για τις προϋποθέσεις και διαδικασία χορήγησης άδειας ίδρυσης και λειτουργίας ΚΠΓ στις τουριστικές επιχειρήσεις του άρθρου 1 παρ. 2α΄του Ν. 1399/83.
1984
28 Μαου. Το Δημοτικό Συμβούλιο της Σκοπέλου απορρίπτει την παραχώρηση της ακτής «ΒΕΛΑΝΙΟ» για τη διοργάνωση του Α΄Παγκοσμίου Συνεδρίου Φυσιολατρών-Γυμνιστών τον Αύγουστο 1985. Είχε προηγηθεί επιστολή- αίτηση του Συλλόγου «ΑΔΑΜ ΚΑΙ ΕΥΑ» με ημερομηνία 16/5.
26 Ιουλίου. Ίδρυση της Ελληνικής Γυμνιστικής Ομοσπονδίας, μιας άτυπης συνεργασίας μεταξύ των δύο συλλόγων γυμνιστών που διαρκεί μέχρι τις 11 Φεβρουαρίου 1985. Επαναδραστηριοποιείται στις 20 Αυγούστου 1985 και διαρκεί μέχρι τα τέλη του 1988.
12 Οκτωβρίου και 6 Νοεμβρίου. Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος εκδίδει εγκυκλίους με τις οποίες καταδικάζει το γυμνισμό απερίφραστα, χρησιμοποιώντας βαρείς χαρακτηρισμούς.
18 Δεκεμβρίου. Με την απόφαση 4655/1984 του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών ο Ελληνοσκανδιναβικός Φυσιολατρικός Σύλλογος «ΑΔΑΜ ΚΑΙ ΕΥΑ» μετονομάζεται σε Σύλλογο Ελλήνων Γυμνιστών-Φυσιολατρών «ΑΔΑΜ ΚΑΙ ΕΥΑ», με έδρα την Εκάλη Αττικής.
21-27 Δεκεμβρίου. Επίσκεψη του προέδρου της «Naturist Society»  Lee
Baxandall (1935-2008) στην Αθήνα. Συνάντηση με τους επικεφαλής των ελληνικών συλλόγων και τους ιδιοκτήτες του ΚΠΓ «LENA-MARY BEACH HOTEL». Επίσκεψη στην Κρήτη.
1985
23 Απριλίου. Εγκαίνια του ΚΠΓ, του πρώτου στα ελληνικά χρονικά, «LENA- MARY BEACH HOTEL» στην Πετροθάλασσα Αργολίδας. Η μονάδα θα λειτουργήσει μέχρι το 1995 με μεγάλη επιτυχία. Το 1995 πωλείται σε όμιλο γαλλικών συμφερόντων, μετονομάζεται σε «HINITSA BEACH HOTEL» και αλλάζει αντικείμενο.
1986
16-19 Ιουνίου. Α΄Διεθνές Συνέδριο Ακτών Γυμνιστών και Χώρων Αναψυχής, με την παρουσία οκτώ χωρών, στην Αντίπαρο.
1987
1-7 Ιουνίου. Δ΄Πανελλήνια Έκθεση Τουρισμού στο Ζάππειο Μέγαρο. Ο Δημήτρης Παζαρλής με τη βοήθεια του Άγγελου Μιμηκόπουλου προβάλλουν τον ελληνικό γυμνισμό με επιτυχία. Σπάνια περιοδικά εκτίθενται για πρώτη φορά και προβάλλεται η αμερικανικής παραγωγής ταινία-ντοκιμαντέρ «Ο κόσμος των γυμνιστών».
Συνάντηση του Α. Μιμηκόπουλου με τον παλαίμαχο γυμνιστή Πλάτωνα Μεταξά, ο οποίος δωρίζει το μικρό αλλά σημαντικό αρχείο του στη Βιβλιοθήκη Γυμνισμού. Ο Μεταξάς, υπέρμαχος του όρου «γυμνοσοφιστής», έχει διαχωρίσει τη θέση του από την εμπορική εκμετάλλευση του κινήματος.
Νοέμβριος. Χορηγείται άδεια λειτουργίας ΚΠΓ στο ξενοδοχείο «ΚΑLYPSO CRETAN VILLAGE» στον Κάραβο Πλακιά. Η μονάδα θα λειτουργήσει μέχρι το 2001.
1988
16-18 Σεπτεμβρίου. 21ο Παγκόσμιο Συνέδριο της ΔΓΟ στο ΚΠΓ «Monsena» της Γιουγκοσλαβίας. Ο Έλληνας υποψήφιος για μια θέση αντιπροέδρου στην κεντρική επιτροπή της INF-FNI, Άγγελος Μιμηκόπουλος, λαμβάνει 12 ψήψους επί 215 εγκύρων ψηφοδελτίων (5,58%).
1989
1 Ιουλίου. Το «Κέντρο Τεκμηρίωσης Γυμνισμού για την Ανατολική Ευρώπη» γίνεται αντεπιστέλλον μέλος της INF-FNI, χωρίς δικαίωμα ψήφου.
1991
Η Κεντρική Επιτροπή της INF-FNI απορρίπτει το αίτημα της Ελλάδας για τη διεξαγωγή του 23ου Συνεδρίου της στο ξενοδοχείο «KALYPSO CRETAN VILLAGE».
1992
Ανοίγει τις πόρτες του στους γυμνιστές το ξενοδοχείο «VRITOMARTIS» στα Σφακιά της Κρήτης.
1994
10 Φεβρουαρίου. Θάνατος του Δημήτρη Παζαρλή σε ηλικία 76 ετών. Ανακοίνωση της απώλειάς του στην εφημερίδα «STAR». Άγνωστη η τύχη του αρχείου του.
1999
20-27 Iουνίου. Διεθνής συνάντηση γυμνιστών στο νησί Αγκίστρι. Τέσσερις χώρες αντιπροσωπεύονται: Ελλάδα, Ουγγαρία, Ηνωμένο Βασίλειο και Η.Π.Α. Συμμετέχουν συνολικά 15+ άτομα, που απολαμβάνουν τη φιλοξενία του νησιού, επισκέπτονται τις ακτές γυμνιστών «Χαλικιάδα» και «Δραγονέρα», ανεβαίνουν στο υψηλότερο σημείο του νησιού (294 μέτρα) και καταλήγουν στα Λιμενάρια και την Απόνησο. Ο πρόεδρος της «Naturist Society» Lee R. Baxandall δεν συμμετέχει λόγω σοβαρού προβλήματος υγείας. Έρχονται όμως η πρώην πρόεδρος του CCBN Suzanne Piper, o γνωστός Αμερικανός συγγραφέας και ακτιβιστής Cec Cinder επικεφαλής αντιπροσωπείας του «Beachfront USA» και η πρόεδρος του ουγγρικού συλλόγου γυμνιστών «Napóra Klub» Judit Halász. Είναι η τελευταία διεθνής εκδήλωση στον ελληνικό χώρο.
2003
Ιούλιος-Αύγουστος
Αναταραχή στην Κεφαλληνία για την ίδρυση ΚΠΓ. Αντιδράσεις του τοπικού μητροπολίτη. Αναφορά στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ για τον «πόλεμο γυμνών-ντυμένων». Εμφάνιση βορειοελλαδίτη γυμνιστή στο προσκήνιο με βομβαρδισμό ανακοινώσεων για την ίδρυση του πρώτου πανελλήνιου συλλόγου γυμνιστών. Στις αρχές Αυγούστου κάνει δηλώσεις για την παραλία της Χιλιαδού στην Εύβοια. Στη συνέχεια δημιουργεί ιστοσελίδα στο διαδίκτυο, η οποία διατηρείται μέχρι σήμερα, αλλά το περιεχόμενο των αναρτήσεων δεν έχει καμία σχέση με το γυμνισμό. Πηγαίνει στην έκθεση τουρισμού «PHILOXENIA 2003», διανέμει έντυπα και εξαφανίζεται μυστηριωδώς. Η τελευταία ιστοσελίδα του  σε άλλον πάροχο δημιουργήθηκε στις 18 Ιουνίου 2004.

No comments:

Post a Comment