Followers

Thursday, October 21, 2010

ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΕΣ ΓΥΜΝΙΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΔΡΙΑΤΙΚΗ


Οι κρουαζιέρες γυμνιστών στην  Αδριατική δεν είναι νέο φαινόμενο, όπως τουλάχιστον προβάλλεται από το διεθνή έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.


Με αφορμή την ανακοίνωση του βρετανικού γραφείου ταξιδίων
eWaterways που ειδικεύεται στις κρουαζιέρες με ναυλωμένα πλοία παντός τύπου σε όλον τον κόσμο, για τη διοργάνωση δύο οκταήμερων κρουαζιερών γυμνιστών στα νησιά της Δαλματίας στις 11 Ιουνίου και 27 Αυγούστου 2011, επισημαίνουμε στους πολυπληθείς φίλους του κινήματος, ότι τέτοιες κρουαζιέρες, μονοήμερες ή πολυήμερες έχουν, κατά διαστήματα, γίνει στο παρελθόν.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε τη ναύλωση ιστιοφόρου από Γερμανούς και Αυστριακούς γυμνιστές κάθε καλοκαίρι από τα μέσα της δεκαετίας του ’80.

Εμείς, με τη συνεργασία Ούγγρων γυμνιστών, διοργανώσαμε ημερήσιες «κρουαζιέρες» την τελευταία ημέρα της ετήσιας συνάντησης γυμνιστών στο ΚΠΓ Monsena, με ναυλωμένα πλοιάρια από το Rovinj της Ιστρίας στα παρακείμενα νησιά και ΚΠΓ, όπου μόνο ο καπετάνιος  και ο βοηθός του φορούσαν ρούχα! Αυτό άλλωστε ήταν φυσικό γιατί η επιβίβαση γινόταν σε γυμνιστικό κέντρο και η αποβίβαση επίσης σε χώρους γυμνιστών. Οι ημερήσιες εκδρομές κάλυψαν την ευρύτερη περιοχή της Ιστρίας, όπως τα ΚΠΓ Κoversada, Solaris, Valalta, τα νησιά (Α. Ανδρέας και Α. Ιωάννης) στον κόλπο του Rovinj και το φυσικό πάρκο-όρμο Lim Bay. Προγραμματίζαμε και μια μεγαλύτερης διάρκειας «κρουαζιέρα» στον κόλπο Kvaerner, όπου βρίσκονται πολλά νησιά με γυμνιστικό ενδιαφέρον το καλοκαίρι του 2005, αλλά δυστυχώς μάς πρόλαβαν άλλα, δυσάρεστα γεγονότα.

Πάντως, η τελευταία μας «κρουαζιέρα» στο ΚΠΓ Solaris και στη γειτονική μεσαιωνική πόλη Poreč τον Ιούνιο 2004 θα μάς μείνει αξέχαστη για την υποδοχή από τη διεύθυνση του ΚΠΓ, τη μικρή δεξίωση που ακολούθησε προς τιμή μας και γενικότερα για τη φιλική ατμόσφαιρα που επικράτησε. Η επίσκεψή μας στη μεσαιωνική πόλη Poreč ήταν το «κερασάκι στην τούρτα». Ορισμένες κυρίες προτίμησαν να κάνουν ηλιοθεραπεία γυμνές στο κατάστρωμα του πλοιαρίου, με αποτέλεσμα να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των περιπατητών. Είχε προηγηθεί έντονη βροχόπτωση με ακραία καιρικά φαινόμενα, οπότε η εμφάνιση του ήλιου προκάλεσε την έκθεση… γυμνών σωμάτων.

Σε γενικές γραμμές, οι ημερήσιες κρουαζιέρες είναι προσιτές, καλά οργανωμένες –περιλαμβάνουν γεύμα με τοπικές σπεσιαλιτέ και λικέρ από δαμάσκηνα. Τα πλοιάρια ενοικιάζονται κατόπιν συμφωνίας για όσες ώρες θέλουν οι γυμνιστές και το ποσό καταβάλλεται σε ευρώ ή κροατικά
kuna. Παλαιότερα μόνο σε γερμανικά μάρκα.


Ο γυμνισμός επιτρέπεται καθ’ όλη τη διάρκεια της κρουαζιέρας, με εξαίρεση, βέβαια, τις επισκέψεις στις πόλεις, όπου το ντύσιμο είναι απαραίτητο. Οι Κροάτες ιδιοκτήτες και καπετάνιοι των σκαφών έχουν απολύτως εξοικείωθεί με το γυμνό σώμα και το αντιμετωπίζουν σαν κάτι το φυσικό!


Το 2002, επισκεφθήκαμε την «Μέκκα του γυμνισμού», την περίφημη
Koversada, εντελώς γυμνοί. Η απόβασή μας στο μικρό λιμανάκι προσέλκυσε το ενδιαφέρον των παραθεριστών… και όχι μόνο! Ήταν η δεύτερη επίσκεψη μετά το 1988! Ένας παπαγάλος ολλανδικής προέλευσης μάς χαιρέτησε με τη φράση «καλώς τους γυμνιστές!»

No comments:

Post a Comment