Followers

Monday, October 25, 2010

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΓΥΜΝΙΣΜΟΥ


Το φωτογραφικό αρχείο της Βιβλιοθήκης και του Κέντρου Τεκμηρίωσης Γυμνισμού περιλαμβάνει κατά προσέγγιση 10.200 φωτογραφίες και διαφάνειες (slides) που καλύπτουν την περίοδο 1949-2010. H καταγραφή του υλικού συνεχίζεται και αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2011.Το μεγαλύτερο μέρος προέρχεται από δωρεές γνωστών φωτογράφων του χώρου, ιδιαίτερα από τον Αμερικανό Leif Heilberg. Άλλες έχουν αγοραστεί από προμηθευτές του χώρου.

Το 2008, ανακαλύψαμε 50, κλασικές στο είδος τους, ασπρόμαυρες φωτογραφίες διαφόρων διαστάσεων στον οίκο Alta-Glamour, Inc., βασικός προμηθευτής της Βιβλιοθήκης Γυμνισμού, με έδρα το Seattle της Αμερικής. Η συνολική δαπάνη αγοράς τους υπερβαίνει τα 750 δολάρια ΗΠΑ, αλλά η αξία των φωτογραφιών είναι ανυπολόγιστη, καθώς απεικονίζουν καθημερινές δραστηριότητες μελών συλλόγων και ανώνυμων γυμνιστών. Δημοσιευμένες ως επί το πλείστον σε αμερικανικά περιοδικά γυμνιστών της δεκαετίας του '60, αποτελούν τεκμήρια της «χρυσής εποχής» του κινήματος.

Οι Γερμανοί Hans Nording, Luis Schneider, Arthur Schul
tze-Naumburg (1909-82) και Herbert Rittlinger (1909-78), οι Γάλλοι Βob Harvest και Serges Jacques (1932-), οι Βρετανοί Murray Wren και Jack Gray, ο Ελβετός Carl Frank και οι Αμερικανοί Ken Price, Ed Lange (1920-95) και Ed Lea (1919-), θεωρούνται κορυφαίοι στον τομέα τους.

Ο Leif Heilberg (1932-) κατέχει περίοπτη θέση στο φωτογραφικό αρχείο. Ήταν ο πρώτος και ίσως ο μοναδικός μέχρι στιγμής φωτορεπόρτερ που κάλυψε όλες τις εκδηλώσεις γυμνιστών στις λαϊκές δημοκρατίες της Ανατολικής Ευρώπης από το 1983 μέχρι το 1990. Επισκέφθηκε με δικά του έξοδα την Ουγγαρία, την Τσεχοσλοβακία, την Πολωνία, τη Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας και τη Ρωσία. Γνώστης πέντε γλωσσών, μεταξύ των οποίων η Εσπεράντο, είχε την ευχέρεια να επικοινωνεί με τους ηγέτες του κινήματος και στη συνέχεια να συντάσσει λεπτομερείς αναφορές που έστελνε στους
δυτικούς γυμνιστές. Η δημοσίευση των άρθρων του σε όλα τα γνωστά περιοδικά του χώρου προκάλεσε αίσθηση για τις χώρες αυτές, με θετική έκβαση πάντοτε.


To
φωτογραφικό αρχείο της Βιβλιοθήκης Γυμνισμού βρίσκεται στη διάθεση των επισκεπτών
.

No comments:

Post a Comment