Followers

Friday, July 27, 2012

ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΑ ΚΠΓ ΚΡΟΑΤΙΑΣ (2)

Επίλεκτο μέλος αθηναϊκού διαδικτυακού τόπου, με αντικείμενο το γυμνισμό, δημοσίευσε απόσπασμα από την ελληνική έκδοση «ΚΡΟΑΤΙΑ» των παγκοσμίου φήμης ταξιδιωτικών οδηγών «DK» που εκδόθηκε πρόσφατα από τις εκδόσεις EXPLORER.

Το απόσπασμα απεικονίζει χαρακτηριστικά την επικρατούσα κατάσταση στην Κροατία, την οποία έχουμε επισκεφθεί πολλές φορές κατά τη δεκαετία 1995-2004. Ο γυμνισμός εκεί αντιμετωπίζεται με σοβαρότητα και οι γυμνιστές-επισκέπτες εκτιμώνται ιδιαίτερα από τις τοπικές κοινωνίες. Ο Κροατικός Οργανισμός Τουρισμού εκδίδει ανελλιπώς ετήσιο αναλυτικό κατάλογο των ΚΠΓ και των ακτών που επιτρέπεται ο γυμνισμός.

Ως γνωστό, οι Κροάτες παρέλαβαν έτοιμα ΚΠΓ από την ενωμένη Γιουγκοσλαβία το 1991, η οποία και αυτή βοηθήθηκε από τη γειτονική Αυστρία. Οι Αυστριακοί ήταν εκείνοι που ασχολήθηκαν συστηματικά με την προώθηση του γυμνισμού από τη δεκαετία του 1930, με την ενοικίαση διαμερισμάτων στις δαλματικές ακτές, και στη συνέχεια στη λειτουργία οργανωμένων κέντρων παραθερισμού γυμνιστών, με πρώτο την περίφημη Koversada, τη «Μέκκα» των γυμνιστών, το 1961.

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στον πρώτο πρόεδρο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Γυμνιστών, Αυστριακό Richard Ehrmann-Falkenau (1894-1985), o οποίος από το 1934 ασχολήθηκε αποκλειστικά με την προώθηση του κινήματος στις δαλματικές ακτές. Διετέλεσε επίτροπος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Γυμνιστών (INF/FNI) για την ενωμένη Γιουγκοσλαβία και υποστήριξε την ίδρυση του πρώτου συλλόγου γυμνιστών εκεί το 1972-73.

Πάντως, για να είμαστε δίκαιοι, όπως χθες κατακρίναμε την ατυχή ανάρτηση μέλους για τις ακτές γυμνιστών στη Ελλάδα, οφείλουμε να συγχαρούμε τόσο τη συντάκτρια που έστειλε την ακριβή απόδοση από την αγγλική έκδοση του οδηγού όσο και το διαχειριστή του ιστότοπου που φρόντισε να την αναρτήσει.

Η κριτική που ασκείται από το ιστολόγιο αυτό είναι καλοπροαίρετη. Με μοναδικό γνώμονα την ενημέρωση και την απομυθοποίηση ορισμένων θεμάτων- ταμπού στην ελληνική κοινωνία, παρεμβαίνουμε, χωρίς να διατηρούμε το «αλάθητο του Πάπα», προκειμένου να βοηθήσουμε στην εκλαΐκευση του κινήματος.

Όμως διατηρούμε επιφυλάξεις για τη στείρα αντιπαράθεση, τον έντονο ανταγωνισμό, τη δημιουργία εντυπώσεων και από τις δύο πλευρές, Αθήνας και Θεσσαλονίκης, για την πρωτοκαθεδρία στο χώρο.

Καιρός είναι πλέον να παραμερισθούν οι διαφορές και σκοπιμότητες των δύο διαδικτυακών τόπων, να βρεθεί η χρυσή τομή και να γίνει το πρώτο βήμα επανένωσης των υγιών δυνάμεων του χώρου.

Διαφορετικά, η αναφορά σε ελικόπτερα, μέλη με κίτρινο περιβραχιόνιο (!) ανενεργές ομάδες πόλεων και άλλες ατυχείς εκδηλώσεις ή δημοσιεύματα, προκαλούν το κοινό αίσθημα και αυξάνουν τη δυσφορία μεταξύ των μη γυμνιστών.


No comments:

Post a Comment