Followers

Friday, July 13, 2012

ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΤΟΥ ΥΠΟ ΙΔΡΥΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΓΥΜΝΙΣΤΩΝ-ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΩΝ "ΓΥΜΝΟΚΚΡΑΤΙΑ"


ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ
ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΓΥΜΝΙΣΤΩΝ-ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΩΝ
«ΓΥΜΝΟΚΡΑΤΙΑ»

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄

Ίδρυση – Σκοπός

Άρθρο 1ο

Ιδρύεται στην Ελλάδα με έδρα τη Θεσσαλονίκη Σύλλογος Ελλήνων Γυμνιστών-Φυσιολατρών με την επωνυμία «ΓΥΜΝΟΚΡΑΤΙΑ».

Άρθρο 2ο


Σκοπός του Συλλόγου είναι η με κάθε μέσο που επιτρέπεται από το Νόμο προαγωγή του γυμνισμού στον ελληνικό χώρο, που μπορεί να επιτευχθεί με τους ακόλουθους τρόπους:
Α. Με τη διοργάνωση ετησίων συναντήσεων στην Ελλάδα, κατά τις οποίες θα γίνεται ανασκόπηση των μέχρι τώρα εξελίξεων στον τομέα του γυμνισμού με ευρεία ανταλλαγή απόψεων και υποβολή προτάσεων μεταξύ των μελών του Συλλόγου και των αλλοδαπών καλεσμένων.
Β. Με τη διοργάνωση εκδρομών στο εξωτερικό για την επιτόπια μελέτη των συνθηκών εφαρμογής του γυμνισμού ως φυσιολατρικού τρόπου ζωής και την εξαγωγή συμπερασμάτων για την πορεία αυτού.
Γ. Με επισκέψεις σε παρεμφερείς συλλόγους του εσωτερικού και εξωτερικού για το συντονισμό κοινής πολιτικής και εφικτών μέσων για την προαγωγή του γυμνισμού ως φυσιολατρικού τρόπου ζωής στον ελληνικό και διεθνή χώρο.
Δ. Με τη δημιουργία ειδικών κατασκηνωτικών χώρων στους νομούς Θεσσαλονίκης, Πιερίας και Χαλκιδικής, στους οποίους θα εφαρμόζεται ο γυμνισμός ως φυσιολατρικός τρόπος ζωής και θα συνηθίζουν τα μέλη του Συλλόγου στον κοινωνικό χαρακτήρα αυτού. Στους χώρους αυτούς γίνονται δεκτά, εκτός των μελών του Συλλόγου, μέλη αναγνωρισμένων συλλόγων γυμνιστών-φυσιολατρών του εξωτερικού, που έχουν έγκυρο δελτίο μέλους της Διεθνούς Γυμνιστικής Ομοσπονδίας (INF). Δεκτά επίσης γίνονται μέλη άλλων αναγνωρισμένων συλλόγων του εξωτερικού, με την επίδειξη εγκύρου δελτίου μέλους.
Ε. Με διαλέξεις, ομιλίες και άλλες εκδηλώσεις που αποσκοπούν στην ενημέρωση και διαφώτιση της κοινής γνώμης σε θέματα γυμνισμού.
ΣΤ. Με συνεργασία με τους αρμόδιους κρατικούς φορείς για την παραχώρηση, νομική κατοχύρωση και λειτουργία ειδικών ελεύθερων ακτών γυμνιστών στους νομούς Θεσσαλονίκης, Πιερίας και Χαλκιδικής, εφόσον δεν ιδρυθούν κέντρα παραθερισμού γυμνιστών σε αυτές και που θα λειτουργούν με την επίβλεψη των τοπικών αρχών.
Ζ. Με την ενοικίαση κατάλληλου χώρου με γυμναστήριο, θερμαινόμενη πισίνα, ατμόλουτρο και άλλες διευκολύνσεις για την άσκηση του γυμνισμού κατά τους χειμερινούς μήνες, που θα αποτελεί τον τόπο συγκέντρωσης των μελών για την περίοδο Οκτωβρίου-Απριλίου.
Η. Με την έκδοση ενημερωτικού δελτίου στο οποίο θα δημοσιεύονται όλες οι δραστηριότητες του Συλλόγου, ανακοινώσεις της Γραμματείας, βιβλιοκρισία νέων εκδόσεων, πρωτότυπες συνεργασίες μελών, μεταφράσεις ξένων άρθρων σχετικών με το γυμνισμό κ.λπ.

 

KΕΦΑΛΑΙΟ  Β΄

Μέλη – Πόροι – Διαχείριση

Άρθρο 3ο

Μέλη του Συλλόγου εγγράφονται με αίτησή τους, ανεξαρτήτως φύλου, όλοι οι Έλληνες πολίτες, που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους κατά την υποβολή της αίτησης.
Οι ενδιαφερόμενοι, για την εγγραφή τους σαν μέλη του Συλλόγου, συμπληρώνουν αίτηση που χορηγείται από τη Γραμματεία και παραδίδουν ή στέλνουν αυτή με 2 (δυο) πρόσφατες φωτογραφίες τύπου διαβατηρίου στη Γραμματεία του Συλλόγου.
Η αίτηση πρέπει να αναφέρει τουλάχιστο το όνομα ενός τακτικού μέλους του Συλλόγου που συνιστά το υποψήφιο μέλος, διαφορετικά το Διοικητικό Συμβούλιο μέσω του Προέδρου του καλεί σε συνέντευξη το εν λόγω μέλος.
Για την έγκριση των αιτήσεων συνέρχεται το Διοικητικό Συμβούλιο σε έκτακτη συνεδρίαση δύο φορές το μήνα, κατά την οποία με την πλειοψηφία αυτού και μυστική ψηφοφορία αποφασίζει σχετικά.
Η απόφαση ανακοινώνεται εγγράφως στον ενδιαφερόμενο, οπότε αυτός υποχρεούται στην καταβολή του δικαιώματος εγγραφής ποσού 10.00€ και της συνδρομής που ισχύει κάθε φορά. Αμέσως παραλαμβάνει Δελτίο Μέλους από τη Γραμματεία κίτρινου χρώματος και διαστάσεων 163x85mm με επικολλημένο το αντίστοιχο ένσημο της Διεθνούς Γυμνιστικής Ομοσπονδίας για το έτος εγγραφής, που οφείλει να διατηρεί σε άριστη κατάσταση και να προσκομίζει σε όλες τις εκδηλώσεις του Συλλόγου.
Στην περίπτωση που η αίτηση εγγραφής δεν εγκριθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο, το τελευταίο γνωρίζει γραπτώς και μέσα σε 10 (δέκα) ημέρες από τη λήψη της απόφασης τον λόγο για τον οποίο δεν έγινε δεκτή η αίτηση.
Μέλη άλλων συλλόγων γυμνιστών του εσωτερικού δεν γίνονται δεκτά προς εγγραφή στο Σύλλογο. Εγγράφονται όμως μέλη άλλων συλλόγων γυμνιστών του εσωτερικού, εφόσον προσκομίσουν έγγραφη βεβαίωση περί παραιτήσεώς τους από το σύλλογο που ανήκαν, με όλες τις συνέπειες του Νόμου για ψευδή δήλωση ή βεβαίωση.
Οι εγγραφές νέων μελών καταχωρούνται στο Βιβλίο Πρακτικών του Διοικητικού Συμβουλίου.

Άρθρο 4ο


Ο Σύλλογος απαρτίζεται από δόκιμα αντεπιστέλλοντα, επίκουρα, επίτιμα, πάρεδρα και τακτικά μέλη.
Δόκιμα μέλη ονομάζονται όλοι οι Έλληνες πολίτες που εγγράφονται για πρώτη φορά και για χρονική περίοδο τριών (3) μηνών. Μετά την παρέλευση του παραπάνω διαστήματος συνέρχεται το Διοικητικό Συμβούλιο σε ειδική συνεδρίαση, προκειμένου να αποφασίσει με την πλειοψηφία των 2/3 του τη μετεγγραφή των δοκίμων μελών στην τάξη των αντεπιστελλόντων και τακτικών μελών. Στην περίπτωση κατά την οποία το χρονικό διάστημα των τριών (3) μηνών δεν κρίθηκε ικανό για το σχηματισμό επαρκούς γνώμης ως προς την προσωπικότητα του δοκίμου μέλους, με εισήγηση του Προέδρου και δύο (2) τουλάχιστο μελών του Διοικητικού Συμβουλίου μπορεί το Διοικητικό Συμβούλιο να παρατείνει το δοκιμαστικό διάστημα παραμονής του υπό μεταγραφή μέλους για τρεις (3) ακόμη μήνες, μετά το οποίο το Διοικητικό Συμβούλιο πρέπει να αποφασίσει οριστικά και τελεσίδικα για τη μεταγραφή του δοκίμου μέλους ή τη διαγραφή αυτού από το Σύλλογο.
Τακτικά μέλη ονομάζονται τα δόκιμα μέλη, των οποίων η μόνιμη κατοικία βρίσκεται στην έδρα του Συλλόγου, που περιλαμβάνει τη Θεσσαλονίκη, τα περίχωρά της και το Νομό Θεσσαλονίκης. Αυτά έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Τακτικά μέλη που απουσιάζουν πέραν του εξαμήνου από την έδρα του Συλλόγου μετατάσσονται στην τάξη των αντεπιστελλόντων, ενώ τακτικά, που έχουν αναχωρήσει στο εξωτερικό και απουσιάζουν πέραν του εξαμήνου, μετατάσσονται στην τάξη των παρέδρων, πάντοτε με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου.
Αντεπιστέλλοντα μέλη ονομάζονται τα δόκιμα μέλη του εσωτερικού, των οποίων η μόνιμη κατοικία βρίσκεται μακριά από την έδρα του Συλλόγου και σε απόσταση μεγαλύτερη από 70 χιλιόμετρα. Αυτά έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν, όταν παρίστανται αυτοπροσώπως στις Γενικές  Συνελεύσεις, όταν όμως απουσιάζουν δεν μπορούν να εκπροσωπούνται από άλλο μέλος. Με την εγκατάστασή τους στην έδρα του Συλλόγου μπορούν να ζητούν τη μεταγραφή τους στην τάξη των τακτικών μελών, που διενεργείται με σχετική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου. Η συμμετοχή τους σε όλες τις εκδηλώσεις του Συλλόγου είναι ισότιμες με αυτές των τακτικών μελών.
Πάρεδρα μέλη ονομάζονται τα δόκιμα μέλη που προέρχονται από το εξωτερικό, τα οποία δεν έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, συμμετέχουν όμως σε όλες τις εκδηλώσεις του Συλλόγου.
Επίκουρα μέλη ονομάζονται όλα όσα έχουν συμπληρώσει το 14ο έτος της ηλικίας τους με έγγραφη πρόταση τακτικού μέλους του Συλλόγου και αίτησή του κηδεμόνα του. Κατά την ονομασία τους τα επίκουρα μέλη καταβάλλουν δικαίωμα εγγραφής ποσού 5,00€ και ετήσια συνδρομή που καθορίζεται από το Διοικητικό Συμβούλιο. Αυτά υποχρεούνται σε ενεργή συμμετοχή σε όλες τις εκδηλώσεις του Συλλόγου πλην των Γενικών Συνελεύσεων. Με την ενηλικίωσή τους, κατόπιν αιτήσεώς τους, μεταγράφονται στην τάξη των τακτικών και αντεπιστελλόντων μελών, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, έχουν υποχρεώσεις ανάλογα με την τάξη στην οποία μεταγράφηκαν.
Επίτιμα μέλη ονομάζονται Πρόεδροι και μέλη Διοικητικών Συμβουλίων της Διεθνούς Γυμνιστικής Ομοσπονδίας (INF) και άλλων αναγνωρισμένων διεθνώς οργανώσεων γυμνιστών-φυσιολατρών του εξωτερικού για τη συμβολή τους στη διάδοση του γυμνισμού ως φυσιολατρικού τρόπου ζωής ή παροχή διακεκριμένων υπηρεσιών στο παγκόσμιο γυμνιστικό κίνημα. Η ανακήρυξη τέτοιων μελών διενεργείται από την ετήσια Γενική Συνέλευση, κατόπιν σχετικού διαβιβαστικού σημειώματος ενός τουλάχιστο μέλους  του Διοικητικού Συμβουλίου, με την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων και εχόντων το δικαίωμα του εκλέγειν μελών. Στα επίτιμα μέλη χορηγείται ειδικό αναμνηστικό δίπλωμα.

Άρθρο 5ο


Κάθε μέλος καταβάλλει δικαίωμα εγγραφής, ποσού 10,00€ εκτός των επικούρων που καταβάλλουν τα μισό,ποσού 5,00€ και ετήσια συνδρομή που καθορίζεται από το Διοικητικό Συμβούλιο. Το δικαίωμα εγγραφής καταβάλλεται μετά την έγκριση της αίτησης του υπό εγγραφή μέλους, ενώ η ετήσια συνδρομή πρέπει να καταβάλλεται κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του μηνός Ιανουαρίου.

Άρθρο 6ο


Δεν μπορεί να γίνει μέλος του Συλλόγου όποιος με απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου στερήθηκε το δικαίωμα της ελευθερίας ιδρύσεως συνεταιρισμών και ενώσεων προσώπων, καθώς και όποιος στερήθηκε, εξαιτίας καταδίκης, τα πολιτικά του δικαιώματα και όσο χρόνο διαρκεί η στέρηση.
Η πειθαρχική εξουσία ασκείται από το Διοικητικό Συμβούλιο ως πρωτοβάθμιου και της Γενικής Συνέλευσης ως δευτεροβάθμιου οργάνου, με την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει η νόμιμη απαρτία αυτής και με πλειοψηφία των ¾ των παρόντων μελών.
Κάθε μέλος του Συλλόγου διαγράφεται απ’ αυτόν για μια από τις παρακάτω αιτίες:
Α. Μη καταβολή συνδρομής ή συνδρομών περασμένων  χρόνων και μετά από σχετική γραπτή ειδοποίηση του Διοικητικού Συμβουλίου, το οποίο καλεί το μέλος να εκπληρώσει τις οικονομικές υποχρεώσεις  προς το Σύλλογο μέσα σε τακτό χρονικό διάστημα.
Β. Γι΄ ανάρμοστη διαγωγή που έρχεται σε αντίθεση με το πνεύμα του γυμνισμού, προσβολή άλλου μέλους του Συλλόγου και κάθε άλλη πράξη που θίγει το κύρος του.
Γ. Για παράβαση του παρόντος Καταστατικού και των διατάξεων της περί Σωματείων νομοθεσίας.
Η απόφαση για τη διαγραφή του υπαιτίου απαγγέλλεται από το Διοικητικό Συμβούλιο που ασκεί την πειθαρχική εξουσία ως πρωτοβάθμιο όργανο, μπορεί όμως ο διαγραφείς να προσφύγει ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης, η οποία και αποφασίζει οριστικά ως δευτεροβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο μέσα σε ένα (1) μήνα από την κατάθεση της προσφυγής του διαγραφέντος μέλους προς αυτήν. Η απόφαση για τη διαγραφή μέλους από το Διοικητικό Συμβούλιο γνωστοποιείται σε αυτό εγγράφως με συστημένη επιστολή.
Σε περίπτωση κατά την οποία μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου υποπέσουν σε ένα από τα παραπάνω παραπτώματα, Η Γενική Συνέλευση αποφασίζει για την έκπτωση από το αξίωμα και στη συνέχεια για τη διαγραφή του, με αίτηση κάθε μέλους του Συλλόγου, χωρίς να αποκλείεται και η εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 88 του Αστικού Κώδικα.
Μέλος που παραιτείται για οποιονδήποτε λόγο από το Σύλλογο θεωρείται ως τέτοιο με τη λήψη της έγγραφης παραίτησής του από το Διοικητικό Συμβούλιο, οπότε αυτό υποχρεούται στην επιστροφή του Δελτίου Μέλους που χορηγήθηκε σε αυτό και την καταβολή όλων των οικονομικών υποχρεώσεών του έναντι του Συλλόγου. Ο Σύλλογος δεν έχει καμία υποχρέωση προς το μέλος.

Άρθρο 7ο


Εκτός των τακτικών και αντεπιστελλόντων μελών του εσωτερικού και εξωτερικού, ο Σύλλογος μπορεί να ονομάζει και πάρεδρα τέτοια άτομα που διαμένουν στο εξωτερικό ανεξαρτήτως ιθαγενείας, υπηκοότητας, θρησκεύματος, φυλής και γλώσσας, που ασχολούνται με την προαγωγή του γυμνισμού. Στα πάρεδρα αυτά μέλη χορηγείται σχετικό Δελτίο Μέλους, τα οποία υπόκεινται στην καταβολή του δικαιώματος εγγραφής και ετησίας συνδρομής, το ύψος των οποίων καθορίζεται από το Διοικητικό Συμβούλιο.

Άρθρο 8ο


Πόροι του Συλλόγου είναι τα δικαιώματα εγγραφής, οι συνδρομές των τακτικών, αντεπιστελλόντων, παρέδρων και επικούρων μελών, οι δωρεές και κάθε άλλη είσπραξη που προέρχεται νόμιμα από την πώληση του ενημερωτικού δελτίου ή από άλλες εκδηλώσεις που έχουν εγκριθεί από τη Γενική Συνέλευση.

Άρθρο 9ο


Ο Σύλλογος τηρεί σε κάποια από τις αναγνωρισμένες στην Ελλάδα Τράπεζες λογαριασμό στον οποίο κατατίθεται κάθε ταμειακό υπόλοιπο που υπερβαίνει το ποσό των 100 (εκατό) €. Για τη διαχείριση εν γένει τηρούνται τα από το νόμο βιβλία που επιβάλλονται σε κάθε περίπτωση και μάλιστα Βιβλίο Ταμείου, Βιβλίο Περιουσίας του Συλλόγου και διπλότυπα είσπραξης.
Η είσπραξη των εσόδων του Συλλόγου γίνεται από τον Ταμία του, με βάση τα διπλότυπα είσπραξης. Οι πληρωμές γίνονται από το ίδιο άτομο, με βάση σχετικών αποδείξεων ή τιμολογίων που προσκομίζονται από τους ενδιαφερόμενους. Κάθε χρηματικό ποσό ανεξαρτήτως ύψους αναλαμβάνεται ή αποσύρεται ή εντέλλεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου.
Ο έλεγχος της οικονομικής διαχείρισης του Συλλόγου, που αναφέρεται σε κάθε έσοδο που πραγματοποιήθηκε και στις πηγές αυτών, διενεργείται από την Εξελεγκτική Επιτροπή, στην οποία τριάντα (30) ημέρες πριν από την ετήσια Γενική Συνέλευση παραδίδει ο Ταμίας όλα τα στοιχεία διαχείρισης προς έλεγχο. Η Εξελεγκτική Επιτροπή συντάσσει έκθεση, η οποία υποβάλλεται προς τη Γενική Συνέλευση. Ο Ισολογισμός και απολογισμός κάθε έτους μαζί με την έκθεση της Εξελεγκτικής Επιτροπής υποβάλλονται υποχρεωτικά προς έγκριση στη Γενική Συνέλευση του Ιανουαρίου ή το αργότερο μέσα σε τρεις (3) μήνες από τη λήξη του Οικονομικού Έτους. Το Οικονομικό Έτος αρχίζει την 1η του μηνός Ιανουαρίου και λήγει την 31η  του μηνός Δεκεμβρίου εκάστου έτους.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ΄

Περί Γενικής Συνελεύσεως

Άρθρο 10ο

Η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου συγκροτείται εκτός των ιδρυτών του και απ’  όσους έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι μελών,  τα οποία έχουν εκπληρώσει τις προς το Σύλλογο υποχρεώσεις τους.

Άρθρο 11ο

Η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου συνέρχεται τακτικά κάθε χρόνο το δεύτερο δεκαπενθήμερο του μήνα Ιανουαρίου, εκτάκτως με δικαιολογημένη αίτηση του 1/5 των τακτικών μελών, που έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, με πρόσκληση που ανακοινώνεται στο γραφείο Θεσσαλονίκης ή που ταχυδρομείται σε όσους κατοικούν μακριά από την έδρα του Συλλόγου ένα μήνα πριν από τη σύγκλισή της και που περιέχει τα προς συζήτηση θέματα.

Άρθρο 12ο

Η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου βρίσκεται σε απαρτία με την παρουσία του ¼ όσων έχουν δικαίωμα συμμετοχής μελών. Σε περίπτωση μη απαρτίας συνέρχεται χωρίς άλλη πρόσκληση μετά από οκτώ (8) ημέρες, οπότε βρίσκεται σε απαρτία όσα μέλη και αν παρίστανται.

Άρθρο 13ο

Η ετήσια Γενική Συνέλευση εγκρίνει τη λογοδοσία του Διοικητικού Συμβουλίου, η οποία διαβάζεται από τον Πρόεδρό του, εκτός αυτών που αναφέρονται στην οικονομική διαχείριση, τα οποία ανακοινώνονται από τον Ταμία. Στη συνέχεια εγκρίνει τον απολογισμό, ύστερα από σχετική έκθεση της Εξελεγκτικής Επιτροπής, ψηφίζει τον προϋπολογισμό του οικονομικού έτους που αρχίζει και εκλέγει τη νέα Εξελεγκτική Επιτροπή με θητεία δυο (2) έτη.
Οι αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης λαμβάνονται με απόλυτη πλειοψηφία, σε προσωπικά ζητήματα δε διενεργείται μυστική ψηφοφορία.

Άρθρο 14ο

Οι αρχαιρεσίες για την εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου και Εξελεγκτικής Επιτροπής γίνονται κάθε τρία (3) χρόνια σε τόπο και χρόνο που θα καθορίζονται από το απερχόμενο Διοικητικό Συμβούλιο. Το Διοικητικό Συμβούλιο που απέρχεται, συντάσσει ειδική ανακοίνωση-πρόσκληση που ανακοινώνεται στο γραφείο Θεσσαλονίκης ή ταχυδρομείται σε όσους κατοικούν μακριά από την έδρα του Συλλόγου, με την οποία καλεί όσους επιθυμούν να υποβάλουν υποψηφιότητα για το αξίωμα του Προέδρου και των υπολοίπων αξιωμάτων του Διοικητικού Συμβουλίου να το γνωρίσουν γραπτώς και μέσα σε δεκαπέντε (15) ημέρες από τη λήψη της πρόσκλησης, προκειμένου να καταρτισθεί το ψηφοδέλτιο.
Από τα τακτικά μέλη που βρίσκονται ταμειακά σε τάξη και έχουν καταβάλει τη συνδρομή του τρέχοντος έτους των αρχαιρεσιών συντάσσεται ενιαίο ψηφοδέλτιο στο οποίο αναφέρονται το όνομα του ή των υποψηφίων Προέδρων και άλλων δέκα (10) υποψηφίων χωρίς να προσδιορίζεται το αξίωμα για το οποίο προορίζονται, καθώς και πέντε (5) υποψηφίων για την Εξελεγκτική Επιτροπή.
Τα μέλη εκδηλώνουν την προτίμησή προς τον υποψήφιο Πρόεδρο και άλλα έξι (6) άτομα με σταυρό που τίθεται πριν από τα ονόματα των υποψηφίων για το Διοικητικό Συμβούλιο και τρία (3) άτομα για την Εξελεγκτική Επιτροπή. Απαγορεύεται κάθε άλλο σημείο ή αναγραφή κάποιου ονόματος. Επιτυχόντες θεωρούνται όσοι συγκέντρωσαν την απόλυτη πλειοψηφία των εγκύρων ψηφοδελτίων, ενώ επαναλαμβάνεται η ψηφοφορία για όσους δεν επέτυχαν την απόλυτη  πλειοψηφία και όσους ισοψήφισαν. Εάν και κατά τη δεύτερη ψηφοφορία δεν επιτευχθεί το όριο που προβλέπεται, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται για τρίτη φορά, οπότε επιτυχόντες θεωρούνται όσοι συγκέντρωσαν τη σχετική πλειοψηφία.
Οι αρχαιρεσίες διεξάγονται από διμελή Εφορευτική Επιτροπή, που αποτελείται από δύο (2) ψηφολέκτες που εκλέγονται απευθείας από τη Γενική Συνέλευση και δεν είναι υποψήφιοι για οποιοδήποτε αξίωμα του Διοικητικού Συμβουλίου. Η Εφορευτική Επιτροπή ευθύνεται για την άψογη διεξαγωγή των αρχαιρεσιών του Διοικητικού Συμβουλίου. Αυτή συγκεντρώνει τα ψηφοδέλτια, τα μονογράφει και στη συνέχεια  τα καταχωρεί σε κατάσταση, στην οποία εμφανίζονται κατά σειρά επιτυχίας όσοι προτείνονται ως Πρόεδρος και Σύμβουλοι. Μετά τη λήξη των αρχαιρεσιών η Εφορευτική Επιτροπή παραδίδει στο νέο Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου το πρωτόκολλο που συντάχθηκε μαζί με τα ψηφοδέλτια και τους φακέλους τους, για να φροντίσει ο τελευταίος για την επιμελή και ασφαλή διαφύλαξη του εκλογικού υλικού για έξι (6) μήνες μετά την πάροδο των οποίων αυτό καταστρέφεται παρουσία του Διοικητικού Συμβουλίου με τον πιο πρόσφορο τρόπο.
Σύμφωνα με το άρθρο 4 του παρόντος Καταστατικού δικαίωμα του εκλέγειν έχουν όλα τα τακτικά και από τα αντεπιστέλλοντα μέλη του εσωτερικού όσα παρίστανται αυτοπροσώπως κατά την ημέρα των αρχαιρεσιών. Τόσο τα τακτικά όσο και τα αντεπιστέλλοντα μέλη οφείλουν να έχουν εκπληρώσει τις προς το Σύλλογο υποχρεώσεις τους, με την προσκόμιση κατά την άσκηση του εκλογικού δικαιώματός τους το Δελτίο Μέλους και τη σχετική απόδειξη. Τακτικά μέλη που κωλύονται να παραστούν στη διαδικασία των αρχαιρεσιών μπορούν να αντιπροσωπεύονται από άλλο τακτικό μέλος με απλή έγγραφη εξουσιοδότησή τους που κατατίθεται στην Εφορευτική Επιτροπή από το μέλος που παρίσταται και που ισχύει μόνο για τις παρούσες αρχαιρεσίες. Κάθε μέλος που εξουσιοδοτείται δεν μπορεί να αντιπροσωπεύει περισσότερα από ένα μέλη. Οι μετά τους έξι (6) πρώτους επιτυχόντες Σύμβουλοι θεωρούνται αναπληρωματικοί και καταλαμβάνουν κενή θέση μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου, το οποίο για οποιονδήποτε λόγο παραιτήθηκε ή απαλλάγηκε από τα καθήκοντά του κατά τη διάρκεια της θητείας του εκλεγέντος Διοικητικού Συμβουλίου. Ειδικότερα για τους αναπληρωματικούς Συμβούλους ισχύει το άρθρο 17 του παρόντος  Καταστατικού.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ΄
Διοίκηση του Συλλόγου

Άρθρο 15ο

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου είναι επταμελές και συνέρχεται μέσα σε επτά (7) ημέρες το αργότερο από την εκλογή του, για να συγκροτηθεί σε σώμα και εκλέξει με μυστική ψηφοφορία τα υπόλοιπα μέλη του, δηλαδή τον Αντιπρόεδρο, το Γενικό Γραμματέα, τον Ταμία, τον Ειδικό Γραμματέα, το Βιβλιοθηκάριο και τον Έφορο Δημοσίων Σχέσεων. Σε ειδικές περιπτώσεις και για την υποβοήθηση του έργου του Διοικητικού Συμβουλίου, αυτό μπορεί να εισηγείται την εκλογή και αριστίδην συμβούλων στη Γενική Συνέλευση, η οποία αποφασίζει κατ΄απόλυτη πλειοψηφία για τους συμβούλους που προτείνονται. Αυτοί μπορούν να μετέχουν στις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου χωρίς δικαίωμα ψήφου. Καταχωρούνται όμως στο Βιβλίο Πρακτικών οι γνώμες τους.

Άρθρο 16ο

Το Διοικητικό Συμβούλιο συνέρχεται μια φορά το μήνα, εκτάκτως όταν κληθεί από τον Πρόεδρο ή αυτό ζητήσουν πέντε (5) από τα μέλη του. Βρίσκεται σε απαρτία με την παρουσία πέντε (5) μελών και οι αποφάσεις λαμβάνονται με την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων. Κάθε μέλος, εκτός του Προέδρου, που απουσιάζει αδικαιολόγητα από τρεις (3) συνεχείς συνεδριάσεις αντικαθίστανται θεωρούμενοι ότι έχουν παραιτηθεί.

Άρθρο 17ο

Μέχρι την εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου από τη Γενική Συνέλευση η θητεία του απερχόμενου παρατείνεται αυτοδικαίως. Οι μετά τους επιτυχόντες τρεις πρώτοι θεωρούνται αναπληρωματικοί και καταλαμβάνουν θέσεις συμβούλου σε περίπτωση κενής θέσης. Σε περίπτωση κατά την οποία και οι τρεις αναπληρωματικοί έχουν καταλάβει θέσεις και υπάρχει τέτοια κενή, το Διοικητικό Συμβούλιο μπορεί, με απόφασή του που λαμβάνεται με πλειοψηφία των 2/3 των μελών του, να συμπληρώνει την κενή θέση με μέλος του Συλλόγου, με σχετική εισήγηση του Προέδρου.

Άρθρο 18ο

Ο Πρόεδρος εκπροσωπεί το Σύλλογο ενώπιον κάθε αρχής και συνυπογράφει τα πάσης φύσεως εξερχόμενα έγγραφα με το Γενικό Γραμματέα. Προΐσταται των συνεδριάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου, κηρύσσει την έναρξη και λήξη των Γενικών Συνελεύσεων τις οποίες διευθύνει κατ΄άψογο τρόπο.
Διαβάζει τη λογοδοσία του Διοικητικού Συμβουλίου στην ετήσια Γενική Συνέλευση του Ιανουαρίου. Συγκαλεί μια φορά το μήνα το Διοικητικό Συμβούλιο, εκτάκτως όταν κρίνει αυτό σκόπιμο και ευθύνεται για την σωστή εφαρμογή του παρόντος μεταξύ των μελών του Συλλόγου, προΐσταται της Συντακτικής Επιτροπής, του ενημερωτικού δελτίου ως Διευθυντής Σύνταξης. Απών ή κωλυόμενος αναπληρώνεται από τον Αντιπρόεδρο.

 Άρθρο 19ο

Ο Αντιπρόεδρος αναπληρώνει τον απόντα ή κωλυόμενο Πρόεδρο σε όλες τις υποχρεώσεις που αναφέρονται στο άρθρο 18.

Άρθρο 20ο

Ο Γενικός Γραμματέας συνυπογράφει μαζί με τον Πρόεδρο τα πάσης φύσης εξερχόμενα έγγραφα, εκτός όσων αναφέρονται στην οικονομική διαχείριση του Συλλόγου. Φυλάσσει επιμελώς και σε ασφαλές μέρος τη σφραγίδα του Συλλόγου. Ευθύνεται για την παραλαβή της αλληλογραφίας από την ταχυδρομική θυρίδα, αν κωλύεται μπορεί, κατόπιν εισήγησής του, να εξουσιοδοτεί άλλο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου για την παραλαβή της.
Κρατά τα πρακτικά των συνεδριάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου και των Γενικών Συνελεύσεων, καταχωρεί στο Βιβλίο Πρακτικών τα εγγραφόμενα νέα μέλη και συντάσσει τις απαντήσεις προς τις διάφορες αρχές, νομικού και φυσικού δικαίου. Συμπληρώνει καταλλήλως και παραδίνει το Δελτίο Μέλους στα μέλη που εγγράφονται ή ταχυδρομεί αυτό με συστημένη επιστολή σε όσους διαμένουν μακριά από την έδρα του Συλλόγου. Απών ή κωλυόμενος αναπληρώνεται από τον Ειδικό Γραμματέα.

Άρθρο 21ο

Ο Ταμίας υπογράφει τα έγγραφα που αναφέρονται στην οικονομική διαχείριση του Συλλόγου μαζί με τον Πρόεδρο, συντάσσει και διαβάζει τον οικονομικό απολογισμό στην ετήσια Γενική Συνέλευση του Ιανουαρίου. Ενημερώνει το Διοικητικό Συμβούλιο κάθε μήνα για τα έσοδα και έξοδα του Συλλόγου και γνωρίζει σε αυτό ενδεχόμενες καταβολές. Επίσης ευθύνεται για την είσπραξη των συνδρομών και γενικότερα για ό,τι αναφέρεται στο άρθρο 9 του παρόντος Καταστατικού.

Άρθρο 22ο

Ο Ειδικός Γραμματέας ευθύνεται για την έγκαιρη εκτύπωση και αποστολή του ενημερωτικού δελτίου στα μέλη, συμμετέχει με το Βιβλιοθηκάριο στη Συντακτική Επιτροπή, η οποία φροντίζει για τη συγκέντρωση, επιλογή και δημοσίευση της ύλης. Αναπληρώνει το Γενικό Γραμματέα απόντα ή κωλυόμενο.

Άρθρο 23ο

Ο Βιβλιοθηκάριος έχει την επιμέλεια της Βιβλιοθήκης του Συλλόγου, η οποία λειτουργεί ως μη δανειστική, και φροντίζει για τον εμπλουτισμό της, με βιβλία και περιοδικά που αναφέρονται σε παρεμφερή θέματα.
Καταγράφει και τηρεί δελτία όλων των βιβλίων και περιοδικών της Βιβλιοθήκης, ανακοινώνει όσα παραλαμβάνονται στο ενημερωτικό δελτίο. Διεξάγει την αλληλογραφία με τους εκδοτικούς οίκους για τη λήψη παλαιών και ελλειπόντων περιοδικών ή βιβλίων, ύστερα από έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου. Συνεργάζεται με τον Ειδικό Γραμματέα στη Συντακτική Επιτροπή του ενημερωτικού δελτίου, φροντίζει για την έγκαιρη συγκέντρωση της ύλης. Απών ή κωλυόμενος αναπληρώνεται από τον Έφορο Δημοσίων Σχέσεων.

Άρθρο 24ο

Ο Έφορος Δημοσίων Σχέσεων φροντίζει για την έγκαιρη και άψογη διοργάνωση όλων των εκδηλώσεων του Συλλόγου. Φέρνει την ευθύνη για τη συντήρηση και εμπλουτισμό του λευκώματος του Συλλόγου, το οποίο φυλάσσει σε ασφαλές μέρος. Ευθύνεται για τη διαφύλαξη της περιουσίας, κινητής ή μη, του Συλλόγου. Εκπροσωπεί το Σύλλογο στα Συνέδρια της Διεθνούς Γυμνιστικής Ομοσπονδίας (INF). Απών ή κωλυόμενος αναπληρώνεται από το Βιβλιοθηκάριο.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε΄
Ειδικές Διατάξεις
Συμμετοχή σε Ομοσπονδία

Άρθρο 25ο

Ειδική Γενική Συνέλευση, που συγκαλείται προς το σκοπό αυτό, αποφασίζει με την πλειοψηφία των ¾ των παρόντων μελών τη συμμετοχή σε ομοσπονδία και ορίζει τριμελή επιτροπή η οποία θα προβεί στις δέουσες ενέργειες για τη διαδικασία προσχώρησης. Επίσης η Γενική Συνέλευση εξουσιοδοτεί το Διοικητικό Συμβούλιο, μέσω του Προέδρου του, να υποβάλει εγγράφως και μέσα σε τακτό χρονικό διάστημα προς αυτήν τις προτάσεις και τους όρους υπό τους οποίους το Διοικητικό Συμβούλιο επιθυμεί τη συμμετοχή στην Ομοσπονδία.

 Άρθρο 26ο

Η τροποποίηση του Καταστατικού με προσθήκη, διαγραφή ή αλλαγή κάποιου άρθρου γίνεται μόνο όπως ορίζει ο Νόμος. Η διάλυση του Συλλόγου όπως ορίζει το άρθρο 99 του Αστικού Κώδικα.
Σε  περίπτωση διάλυσης του Συλλόγου συγκαλείται ειδική προς το σκοπό αυτόν Γενική Συνέλευση, η οποία αποφασίζει με πλειοψηφία των τριών τετάρτων (3/4) των παρόντων μελών την τύχη της ακίνητης και μη περιουσίας του Συλλόγου και το Δημόσιο Ίδρυμα στο οποίο θα περιέλθει αυτή.

Το παρόν Καταστατικό, το οποίο περιλαμβάνει είκοσι έξι (26) άρθρα εγκρίθηκε από την έκτακτη Γενική Συνέλευση που συγκλήθηκε για το σκοπό αυτό στις 15 Οκτωβρίου 2008 και όπως τελικά διαμορφώθηκε με τις τροποποιήσεις της.


Θεσσαλονίκη, 15 Οκτωβρίου 2008
Έπονται υπογραφές








No comments:

Post a Comment