Followers

Friday, July 27, 2012

Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΩΝ ΓΥΜΝΙΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ


Βραζιλία, 1997
Ο γυμνισμός, ως κίνημα και εναλλακτικός τρόπος ζωής, εισήλθε αισίως στο 109ο έτος συνεχούς παρουσίας στο διεθνές στερέωμα. Πολλά όμως οφείλει και στον τύπο του, έντυπο και ηλεκτρονικό, ο οποίος σε γενικές γραμμές, βοήθησε στην διάδοση των ιδεών του και την αποδοχή τους από την κοινωνία.

Το πρώτο περιοδικό κυκλοφόρησε στη Γερμανία το 1901 με τον τίτλο «Δύναμη και Ομορφιά» και ακολούθησαν εκατοντάδες άλλα, μακρόβια ή βραχύβια, μέχρι τις μέρες μας.

Τα γερμανόφωνα περιοδικά και αυτά των σκανδιναβικών χωρών περιείχαν φυσικές φωτογραφίες, χωρίς επεμβάσεις και περικοπές. Αυτά των αγγλοσαξωνικών χωρών και της Γαλλίας ήταν ρετουσαρισμένα, δηλαδή είχαν καλυμμένα τα γεννητικά όργανα και των δύο φύλων. Μια πρακτική που καταργήθηκε μόλις στις αρχές της δεκαετίας του ’70.

Η Βιβλιοθήκη Γυμνισμού διαθέτει δεκάδες τίτλους απ’ όλες τις χρονικές περιόδους (1905-2012), αλλά για τα αμιγώς εμπορικά η συλλογή σταματά το 1967. Τότε, τα εμπορικά γυμνιστικά περιοδικά στράφηκαν προς άλλες πιο κερδοφόρες αγορές, με τη δημοσίευση μικρών αγγελιών για ανταλλαγή συντρόφων και προώθηση του πανσεξουαλισμού. Κοντολογίς, έγιναν υπέρμαχοι της σεξουαλικής επανάστασης και των νέων τάσεων της κοινωνίας.

Η Διεθνής Ομοσπονδία Γυμνιστών (
INF/FNI), με καθυστερημένη απόφαση της επιτροπής τύπου τον Ιανουάριο 1966, κατέταξε τα γυμνιστικά περιοδικά σε τέσσερις κατηγορίες:
1. Στα επίσημα όργανα συλλόγων και ομοσπονδιών
2. Στα αναγνωρισμένα περιοδικά από τις ομοσπονδίες, το φωτογραφικό υλικό των οποίων ελεγχόταν αυστηρά από επιτροπή και αποφεύγονταν οι υπερβολές
3. Στα γενικού ενδιαφέροντος περιοδικά που δημοσίευαν άρθρα για το γυμνισμό
4. Στα ψευδογυμνιστικά, των οποίων ο τίτλος παραπλανούσε τους αναγνώστες, αλλά το περιεχόμενό τους δεν είχε καμία σχέση με το κίνημα
Γερμανία, 1970

Στις Ηνωμένες Πολιτείες υπολογίζεται ότι κυκλοφόρησαν πάνω από 250 διαφορετικοί τίτλοι γυμνιστικών περιοδικών μέσα στη δεκαετία του '60. Ορισμένα φιλοξενούσαν αξιόλογες συνεργασίες επωνύμων γυμνιστών, αλλά ήταν απαράδεκτα ως προς το φωτογραφικό υλικό τους. Έγιναν κατ' επανάληψη στόχος των πολιτειακών και ομοσπονδιακών αρχών, με επιστέγασμα τη μεγάλη δίκη στις μεσοδυτικές πολιτείες το 1965-66. Η Αμερικανική Ομοσπονδία Γυμνιστών (ASA) μόλις το 1968 αποφάσισε να ξεκόψει κάθε σχέση μαζί τους και να πουλήσει το απόθεμα που διατηρούσε.

Το 1964 η ASA κυκλοφόρησε το επίσημο περιοδικό της με τον τίτλο «
Nudism Today», που αρχικά (1964-1967) ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες των μελών της, αλλά αργότερα ο εκδότης του κατέφυγε στη δημοσίευση τολμηρών φωτογραφιών και ανατρεπτικών συνεργασιών με βάση τη σεξουαλική επανάσταση, που κάθε άλλο παρά βοηθούσαν τους σκοπούς του κινήματος. Το προηγούμενο μηνιαίο περιοδικό τους, με τον τίτλο «Αmerican Sunbather» (1953-1963) είχε εξαιρετικά άρθρα και γνήσιες φωτογραφίες από συλλόγους.

Στην Ευρώπη τα πράγματα ήταν πιο ξεκάθαρα. Μετά την πληθώρα των τίτλων στα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια, η αγορά σιγά-σιγά επέβαλε τους όρους της και επιβίωσαν μόνο εκείνα που πραγματικά ακολούθησαν τις αρχές του κινήματος.

Η Γερμανική Ομοσπονδία Γυμνιστών (DFK) αναγνώρισε το περιοδικό «
Sonnenfreunde» (1950-60) ως επίσημο εξωτερικό όργανό της. Η αγγλική έκδοση είχε τον τίτλο «Gymnos-Sundeck» και απευθυνόταν στην αγγλόφωνη αγορά.

Τα γερμανικά και σκανδιναβικά περιοδικά κυκλοφόρησαν και αγγλικές εκδόσεις για ένα διάστημα, με σκοπό να εισχωρήσουν στην τεράστια αμερικανική αγορά, η οποία με τη σειρά της αντέδρασε και παρήγαγε ανάλογα περιοδικά που κάλυπταν αποκλειστικά την ευρωπαϊκή κίνηση!

Καταλήγοντας, ανεξάρτητα από τις υπερβολές και το σκληρό ανταγωνισμό, ο τύπος συνέβαλε στην εξάπλωση του κινήματος και τη διάδοση των αξιών του. Μην ξεχνάμε ότι μόνο το 5-10% των αναγνωστών ή
tαν δηλωμένοι οπαδοί του κινήματος. Οι υπόλοιποι, άνδρες στην πλειονότητά τους, τα αγόραζαν για να ικανοποιήσουν την περιέργειά τους...

Πολλοί εκδότες προσέφυγαν στη δικαιοσύνη και αναλώθηκαν σε μακροχρόνιους δικαστικούς αγώνες, με σκοπό να επιτύχουν την ελεύθερη διακίνηση των εντύπων τους. Ο μεγαλύτερος εχθρός των γυμνιστικών εντύπων ήταν οι τελωνειακές και ταχυδρομικές υπηρεσίες και οι αυτόκλητοι προστάτες τους. Άλλοι διώχθηκαν για τις ιδέες από ανελεύθερα καθεστώτα και είδαν τα έντυπά τους να ρίχνονται στην πυρά (εθνικοσοσιαλιστική Γερμανία) ή στους κλιβάνους εκπαιδευτηρίων (ΗΠΑ).
Η.Π.Α., 1955

Εδώ, αξίζει να αναφερθούμε στην περίπτωση του Δανού Viggo Dahlsen (1890-1953), εκδότη του πρώτου δανικού περιοδικού γυμνιστών «
Sol og Sundhed» που συνέχισε να εκδίδει ανελλιπώς και μετά τη γερμανική κατοχή της χώρας του, μέχρι το 1944 που οδηγήθηκε σε γερμανικό στρατόπεδο συγκέντρωσης. Είναι η περίπτωση ενός αυτοδημιούργητου ανθρώπου, τυπογράφου το επάγγελμα, που το 1931, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, ανέλαβε με μεράκι την προαγωγή του γυμνισμού και κατάφερε το 1937 να εκδώσει το περιοδικό αυτό, που στη συνέχεια έγινε παγκοσμίως γνωστό από το διάδοχό του και δεύτερο πρόεδρο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Γυμνιστών Erik Holm (1916-2004).

Τελειώνοντας, θέλουμε να επισημάνουμε ότι αρκετά περιοδικά υιοθέτησαν ελληνικά ονόματα ή λέξεις, όπως «Ήλιος», «Ελλάς» «Σώμα», «Γυμνός», «Πυθαγόρας» κ.α.

No comments:

Post a Comment