Followers

Wednesday, July 25, 2012

Ο ΓΥΜΝΙΣΜΟΣ ΣΕ ΚΡΙΣΗ (3)

Μελετώντας τα διεθνή έντυπα γυμνιστών και τους διαδικτυακούς τόπους των επίσημων και ανεπίσημων οργανώσεών τους, διαπιστώνουμε ότι ο οργανωμένος γυμνισμός βρίσκεται σε κρίση, μια κρίση που δυστυχώς ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του '90 και κορυφώθηκε πρόσφατα.

Πολλά γνωστά κέντρα παραθερισμού γυμνιστών, αλλά και σύλλογοι, έκλεισαν ελλείψει πελατών-μελών. Αρκετές ομοσπονδίες πληρώνουν βαρύ τίμημα με την απώλεια νέων μελών σε αντικατάσταση εκείνων που αποχωρούν λόγω ηλικίας. Οι νέοι δεν ενδιαφέρονται πλέον για τον κοινωνικό χαρακτήρα του γυμνισμού, με το πνεύμα του οποίου γαλουχήθηκαν χιλιάδες οπαδοί του στα δύσκολα χρόνια που προηγήθηκαν.

Οι λεγόμενοι «νεογυμνιστές» προσπαθούν να επιβάλουν το γυμνισμό, ή καλύτερα, τη γυμνή εμφάνιση σε δημόσιους χώρους, προκαλώντας το κοινό αίσθημα και δημιουργώντας περισσότερα προβλήματα στο κίνημα.

Τέτοια κρίση το κίνημα έχει να δει από τα μέσα της δεκαετίας του '60, όταν αποχώρησαν οι φυτοφάγοι και οι μη καπνιστές από το σύνολο των οπαδών. Τότε, βέβαια, οι συνθήκες ήταν διαφορετικές και τα κίνητρα επίσης διαφορετικά. Σήμερα όμως, με τη δυναμική εμφάνιση των «νεογυμνιστών», επιχειρείται ο επαναπροσδιορισμός των αξιών του κινήματος, προσαρμοσμένων στις απαιτήσεις του ηδονισμού. Γυμνοί παντού, σε οποιοδήποτε μέρος, αδιαφορώντας για τις κοινωνικές αντιδράσεις.

Ο γυμνισμός, από το 1903 μέχρι σήμερα, διακρινόταν από συγκεκριμένο τρόπο άσκησης σε καθορισμένους χώρους και χαρακτηριζόταν από το ομαδικό πνεύμα διαβίωσης των οπαδών του. Με την άνοδο του βιοτικού επιπέδου, τη κατάργηση θεώρησης διαβατηρίου και τη δυνατότητα επισκέψεων σε άλλες χώρες, το πνεύμα αυτό σιγά-σιγά αντικαταστάθηκε από τον ατομισμό και την καλοπέραση. Έτσι, παραδοσιακοί προορισμοί όπως το νησί
Sylt στη Γερμανία και το νησί της Ανατολής στη Γαλλία αντικαταστάθηκαν από τις παραλίες της Άπω Ανατολής και των τροπικών παραδείσων της Καραβαϊκής.

Πρόσφατα, σε έγκριτο περιοδικό γυμνιστών δημοσιεύθηκε επιστολή συνεργάτη του που ζητούσε την καθιέρωση χώρων σεξ σε παραλίες γυμνιστών! Ο κύριος αυτός ανήκει μάλλον στους «νεογυμνιστές». Θα υπάρξουν αντιδράσεις ή θα υιοθετηθεί η πρότασή του;

Καιρός, λοιπόν, να αντιδράσουν οι γνήσιοι γυμνιστές και να διαχωρίσουν τη θέση τους από τη υπονόμευση του παραδοσιακού τρόπου ζωής, που παρουσιάζεται σε όλα τα γεωγραφικά μήκη και πλάτη.


No comments:

Post a Comment