Followers

Sunday, July 22, 2012

ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΓΥΜΝΙΣΜΟΥ

Η Βιβλιοθήκη Γυμνισμού, μια από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές συλλογές υλικού γυμνιστών στη νοτιοανατολική Ευρώπη, ιδρύθηκε στις 24 Αυγούστου 1987 στην Εκάλη Αττικής, δύο μήνες μετά την ολοκλήρωση του Δεύτερου Παγκόσμιου Συνεδρίου Ακτών και Χώρων Αναψυχής Γυμνιστών στην Ουγγαρία, με σκοπό την κάλυψη του υπάρχοντος κενού στην ενημέρωση των Ελλήνων οπαδών του κινήματος.

Η πρώτη προσπάθεια συλλογής παρόμοιου υλικού στον ελληνικό χώρο ξεκίνησε το καλοκαίρι του 1975 από τον Άγγελο Μιμηκόπουλο, που αργότερα δώρισε την προσωπική του συλλογή και ανέλαβε τη διεύθυνσή της.

Από τότε και μέχρι σήμερα συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό ο εμπλουτισμός της Βιβλιοθήκης με αγορές από 114 προμηθευτές του χώρου, Παρακολουθούνται σχεδόν όλα τα έντυπα του χώρου που κυκλοφορούν (2012), ενώ αγοράζονται και παλαιά με γνώμονα την αξία του περιοδικού, την αναγνωσιμότητά του, τον αριθμό αντιτύπων και τη συνεισφορά του στο κίνημα. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στα έντυπα της δεκαετίας του ’60. Υπάρχουν 276 τίτλοι περιοδικών σε 21 γλώσσες, με επικρατέστερες τα Αγγλικά και τα Γερμανικά.

Το Δεκέμβριο κάθε χρόνου κυκλοφορεί ο ενημερωμένος και αναθεωρημένος κατάλογος των περιεχομένων της σε τέσσερα τομίδια. Η 21η έκδοση θα είναι διαθέσιμη σε ηλεκτρονική μορφή (pdf) στις 31 Δεκεμβρίου 2012. Ο κατάλογος περιλαμβάνει τρέχοντα και παλαιά τεύχη περιοδικών, βιβλία και άλλο σχετικό υλικό που αγοράστηκε τον προηγούμενο χρόνο όσο και παραγγελίες σε εκκρεμότητα. Κατά μέσο όρο 150 εισαγωγές πραγματοποιούνται κάθε χρόνο.

Η Βιβλιοθήκη Γυμνισμού συνεργάζεται με αντίστοιχα ιδρύματα του εξωτερικού (Η.Π.Α, Γερμανία και Ουγγαρία). Από το Μάιο 2009 συνεργάζεται επίσης με το μεγαλύτερο διαδικτυακό μουσείο γυμνισμού της Γερμανίας, που βρίσκεται στο Αμβούργο και διαθέτει αξιόλογη συλλογή γερμανόφωνων εντύπων.

Το παλαιότερο διοθέσιμο βιβλίο στα Γερμανικά χρονολογείται από το 1907 και το παλαιότερο τεύχος περιοδικού, επίσης από τη Γερμανία, από το 1905.

Στις 31 Δεκεμβρίου 2011 ο συνολικός αριθμός περιεχομένων της ανερχόταν, κατά προσέγγιση,  στα 22.000 αντικείμενα (περιοδικά, βιβλία, έγγραφα, φωτογραφίες, διαφάνειες, βιντεοταινίες, αποκόμματα τύπου και εικονογραφημένα δελτάρια).

Η Βιβλιοθήκη λειτουργεί ως μη δανειστική. Όλο το υλικό της, πλην της προσωπικής αλληλογραφίας και ορισμένων διαβαθμισμένων εγγράφων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Γυμνιστών (
INF/FNI), είναι διαθέσιμο στους μελετητές.

No comments:

Post a Comment