Followers

Saturday, January 01, 2011

ΤΡΙΤΟΣ ΕΤΗΣΙΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΓΥΜΝΙΣΜΟΥ (1/1 – 31/12/2010)


ΑΓΟΡΕΣ / ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ
Οι αγορές, δωρεές και ανταλλαγές βιβλίων, περιοδικών και ταινιών καταχωρίζονται στα ειδικά δελτία εισαγωγής που τηρούνται ανελλιπώς από το 2006 ανά προμηθευτή και παραγγελία με ξεχωριστή αρίθμηση (δύο διαφορετικά δελτία υπόλευκου χρώματος) για την κάθε κατηγορία (βιβλίο, περιοδικό και VHS/DVD). Όλες οι εισαγωγές με την παραλαβή τους αναρτώνται αμέσως σε ένα από τα 12 ιστολόγια της Βιβλιοθήκης Γυμνισμού.  Η διαδικασία εισαγωγής και καταγραφής είναι απλή: αποδελτίωση και ευρετηρίαση για τα περιοδικά,  σύντομη περιγραφή για τα βιβλία, περιγραφή για τις ταινίες και πληροφορίες για τις φωτογραφίες. Έντυπο που εκδόθηκε το 2010 αλλά αναφέρεται στη δεκαετία του ’30 αναρτάται στο ιστολόγιο της τελευταίας. H ίδια διαδικασία ακολουθείται στην ταινία και τη φωτογραφία. Ο συνολικός αριθμός εισαγωγών για το 2010 ανήλθε σε 254 έναντι 329 για το 2009, μειωμένος αισθητά. Έγιναν 77 παραγγελίες σε 18 προμηθευτές έναντι 141 σε 33 το 2009.

Οι παραγγελίες τοποθετούνται με γνώμονα τη διαχρονική αξία του εντύπου, την απήχησή του στ
o χώρο και τη γλώσσα στην οποία εκδιδόταν. Οπωσδήποτε λαμβάνεται υπόψη και η τιμή, χωρίς όμως αυτή να είναι ο καθοριστικός παράγοντας απόκτησης. Οι προμηθευτές με έδρα την Ευρώπη, τις Η.Π.Α. και τον Καναδά, είναι παλαιοβιβλιοπωλεία, ιδιώτες/συλλέκτες και διαδικτυακοί μεμονωμένοι πωλητές που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες γνωστών ιστότοπων (Alibris, Amazon, eBay κ.ο.κ.). Η παραλαβή των παραγγελιών γίνεται σε εύλογο χρονικό διάστημα που συνήθως δεν υπερβαίνει τις είκοσι (20) εργάσιμες ημέρες από την τοποθέτησή τους. Το 2010, σε αντίθεση με το 2009, δεν υπήρξαν αδικαιολόγητες καθυστερήσεις ή απώλειες παραγγελιών, με εξαίρεση μια αποστολή από την ανατολική ακτή των Η.Π.Α. (Virginia Beach, VA) που ταχυδρομήθηκε στις 25 Μαου και έφθασε στις 16 Ιουλίου! Προφανώς κάπου ξεχάστηκε από τους υπεύθυνους! Για την έγκαιρη παραλαβή τους καταβάλλονται τέλη πρώτης προτεραιότητας για μικροδέματα μέχρι 2.000γρ., με σημαντική όμως επιβάρυνση που πολλές φορές υπερβαίνει την αξία του εντύπου!

Το πρωτόκολλο αλληλογραφίας περιλαμβάνει για το 2010 162 (193) εισερχόμενα και 125 (185) εξερχόμενα αντικείμενα.

ΒΙΒΛΙΟΔΕΣΙΑ

Το πρόγραμμα βιβλιοδεσίας έχει ανασταλεί λόγω υψηλού κόστους από το 2005. Υπάρχουν 100 και πλέον άδετοι τόμοι περιοδικών σε διαφανείς θήκες περιοδικών για εύκολη αναζήτηση.
Συνεχίστηκε όμως κανονικά η βιβλιοδεσία της αλληλογραφίας και των ενημερωτικών δελτίων συλλόγων που δημοσιεύονται κατά διαστήματα σε ηλεκτρονική μορφή σε δώδεκα (12) τομίδια με τη μέθοδο της θερμοκόλλησης.


ΕΙΔΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ
Στις 11 Νοεμβρίου 2008 η Βιβλιοθήκη Γυμνισμού απέκτησε ένα νέο τμήμα που ασχολείται με τη λογοκρισία, την πορνογραφία και τη σεξουαλική επανάσταση. Το τμήμα αυτό περιλαμβάνει μέχρι σήμερα  66 τίτλους που καλύπτουν την περίοδο 1950 - 2010. Επιλέγονται τίτλοι στα Αγγλικά, με στόχο τη δημιουργία μιας αξιόλογης συλλογής που θα βοηθήσει τους ερευνητές. Υπάρχει σκέψη να εμπλουτισθεί με ορισμένες ταινίες ερωτικού περιεχομένου, όχι κατ’ ανάγκη πορνογραφικού, και χαρακτηριστικά έντυπα της δεκαετίας του’70, όπως οι σπάνιες εκδόσεις με μαλακό εξώφυλλο του οίκου Greenleaf Classics. Αναλυτικός κατάλογος των διαθέσιμων τίτλων θα αναρτηθεί προσεχώς στο ιστολόγιο speciallibrary-angmimik.blogspot.com.





ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑ IΣΤΟΛΟΓΙΩΝ
Η Google στο δεύτερο τρίμηνο του 2010 πρόσθεσε στην υπηρεσία Βlogger της τη δυνατότητα πρόσβασης για κάθε ιστολόγιο ξεχωριστά σε αναλυτικά, ενημερωτικά στατιστικά στοιχεία που περιλαμβάνουν αξιοποιήσιμες πληροφορίες για τους χρήστες τους, όπως π.χ. δημοφιλείς αναρτήσεις (ανά ημέρα, εβδομάδα, μήνα και συνολικά), πηγές προέλευσης, χώρα προέλευσης, δικτυακό τόπο, λειτουργικό σύστημα επισκέπτη, εφαρμογή περιπλάνησης, λέξεις αναζήτησης, κατατοπιστικά γραφήματα κ.ά. Με βάση, λοιπόν, την υπηρεσία αυτή η επισκεψιμότητα των δώδεκα ιστολογίων της Βιβλιοθήκης και του Κέντρου Τεκμηρίωσης Γυμνισμού διαμορφώθηκε ως εξής (σε παρένθεση ο συνολικός αριθμός προβολής του κάθε ιστολογίου στις 31 Δεκεμβρίου 2010):
naturistarchives2010s.blogspot com, 114.143.
naturistarchives2000s.blogspot.com, 79.694
naturistarchives1950s.blogspot.com, 56.841
gymnismosgreece.blogspot.com, 52.595
angmimik-naturistarchivesofthe1960s.blogspot.com, 40.292
naturistarchives-angmimik.blogspot.com, 30.870
naturistarchives1970s.blogspot.com, 30.848
naturistarchives1990s.blogspot.com, 30.642
naturistarchives1920s.blogspot.com, 24.254
naturistarchives1980s.blogspot.com, 21.926
speciallibrary-angmimik.blogspot.com, 20.613.
naturistarchives1940s.blogspot.com, 16.022 (518.640)

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ / ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η Βιβλιοθήκη και το Κέντρο Τεκμηρίωσης Γυμνισμού διαθέτουν 12 ιστολόγια από τις 11 Μαρτίου 2010, σε αντικατάσταση του αρχικού naturistlibrary.blogspot.com, που κάλυψε με επιτυχία την περίοδο 8 Οκτωβρίου 2008 – 31 Μαρτίου 2010. Το πρώτο τρίμηνο (1/1 – 5/3) το αρχικό ιστολόγιο επισκέφθηκαν 13.159 χρήστες (10.232 νέοι) με συνολική εμφάνιση 58.740 σελίδων. Η ενημέρωση γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα.

ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
Έκδοση/Ανανέωση Δελτίου Μέλους ΙΝF/FNI (7), διάθεση Παγκόσμιου Γυμνιστικού Εγχειριδίου 2009 (3), διάθεση Παγκόσμιου Γυμνιστικού Εγχειριδίου 2010 (1), διάθεση περιοδικών γυμνιστών (2), διάθεση ταινιών γυμνιστών (9) και 24 ηλεκτρονικά μηνύματα από 12 χώρες: Ελλάδα (4), Ελβετία (3), Η.Π.Α. (3), Γαλλία (2),  Ιταλία (2), Μεξικό (2), Aυστραλία (1), Αυστρία (1), Καναδάς (1), Πολωνία (1), Πορτογαλία (1), Σλοβενία (1) και απροσδιόριστες (2).

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ

1) Μετατροπή της Βιβλιοθήκης και του Κέντρου Τεκμηρίωσης Γυμνισμού σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με εγκεκριμένο καταστατικό λειτουργίας και πενταμελές διοικητικό συμβούλιο. Με αυτή τη μορφή η συλλογή θα ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του μέλλοντος και θα εξασφαλισθεί η βιωσιμότητά της.

2) Σταδιακή εγγραφή σε ψηφιακή μορφή των σημαντικότερων άρθρων περιοδικών και εγγράφων για την εύκολη πρόσβαση των χρηστών/μελετητών. Προς το παρόν γίνεται μόνο αποδελτίωση και ευρετηρίαση των περιοδικών που παραλαμβάνονται.
Υπάρχει επίσης η δυνατότητα παραγγελίας μονόχρωμων και εγχρώμων φωτοαντιγράφων άρθρων από παλαιά περιοδικά (πριν από το 1970), με μικρή επιβάρυνση για τους μελετητές.
Ολοκληρώθηκε η εγγραφή των επιλεγμένων ηλεκτρονικών περιοδικών και δελτίων γυμνιστών σε
DVD-R. Προς το παρόν έχει αποκλειστεί η σάρωση (σκανάρισμα) όλων των σελίδων των εντύπων που υπερβαίνουν τα 10.000!

3) Βιβλιοδεσία των 120 τόμων περιοδικών που τώρα βρίσκονται σε διαφανείς θήκες περιοδικών. Η δαπάνη ανά τόμο ανέρχεται στο ποσό των €50.00-60.00 για πανόδετο. Το συνολικό ποσό υπερβαίνει τα €6.000!  Όμως η βιβλιοδεσία των παραπάνω τόμων θα προστατεύσει τα έντυπα από τη φθορά του χρόνου.

4) Έχει ήδη δρομολογηθεί η ηλεκτρονική σύνδεσή της με τις αντίστοιχες του εξωτερικού για ανταλλαγή πληροφοριών, ενώ παρακολουθούνται συγκεκριμένοι δικτυακοί τόποι για την άμεση και έγκαιρη ενημέρωσή της. Από τις 12 Μαΐου 2009 συνεργάζεται με ιδιωτική συλλογή-μουσείο στο Αμβούργο της Γερμανίας, που διατηρεί αξιόλογο δικτυακό τόπο από το 2002. Εγγραφή και ενημέρωση για άρθρα και ειδήσεις γυμνιστών στους διαδικτυακούς τόπους του «ΒΒ
C News», «The Guardian», «Daily Mail», «The Telegraph» κ.ά.  Εφόσον τα δημοσιεύματα παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους αναγνώστες των ιστολογίων της Βιβλιοθήκης Γυμνισμού, δίνονται οι αντίστοιχοι σύνδεσμοι για άμεση, έγκαιρη και υπεύθυνη ενημέρωση στην αρχική γλώσσα χωρίς την παρεμβολή άλλων τόπων. Από τα διαδικτυακά κανάλια «YouTube» και «Dailymotion» επιλέγονται τα πιο αντιπροσωπευτικά βίντεοκλιπ με θέμα τα γυμνισμό και τη γυμνή εμφάνιση.

5) Πώληση ή ανταλλαγή πλεονάζοντος υλικού (βιβλίων και περιοδικών)  σε συλλέκτες και κέντρα τεκμηρίωσης, τα οποία με τη σειρά τους προσφέρουν το πλεονάζον δικό τους. Το 2010, λόγω των ιδιαίτερα δύσκολων συνθηκών της αγοράς (διολίσθησης του ευρώ έναντι του αμερικανικού δολαρίου και της βρετανικής στερλίνας), το πρόγραμμα πώλησης/ανταλλαγής δεν απέδωσε τα αναμενόμενα.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΟΥΓΓΑΡΙΑΣ

Στην πόλη Esztergom της Ουγγαρίας βρίσκεται το παράρτημα της Βιβλιοθήκης και του Κέντρου Τεκμηρίωσης Γυμνισμού, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που αναγνωρίσθηκε ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου το 1992 με την ονομασία «Κύκλος Φίλων Γυμνιστικών Εντύπων». Διευθύνεται από τον Péter Márkus και τη Judit Halász.  Διαθέτει πλούσια συλλογή αποκομμάτων τύπου στα Ουγγρικά, φωτογραφίες, διαφάνειες  (slides) και συλλογή ταινιών γυμνιστών μικρού μήκους από τη δεκαετία του '80 (τη χρυσή δεκαετία του ουγγρικού γυμνισμού).
Για την εξυπηρέτηση των Ούγγρων φίλων λειτουργεί από τις 17 Μαρτίου 2009 ομάδα προβληματισμού και ελεύθερης έκφρασης «naporaklub» στα Ουγγρικά. 21 άτομα έχουν ήδη εγγραφεί στην ομάδα και ανταλλάσσουν μηνύματα. Επίσης λειτούργησε και ειδικό ιστολόγιο, επίσης στα Ουγγρικά, από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούλιο 2009 με ανάλογη επιτυχία, το οποίο επισκέφθηκαν 2.421 χρήστες και διάβασαν 9.426 φορές τη σελίδα.

ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑΣ

Η τρέχουσα αλληλογραφία τοποθετείται σε ανθεκτικoύς χαρτοφύλακες. Κρίθηκε αναγκαία η προμήθεια ορισμένων μηχανών γραφείου, όπως καταστροφέας εγγράφων (2), συσκευή πλαστικοποίησης (2), χειροκίνητη συσκευή βιβλιοδεσίας (πλαστικό σπιράλ), συσκευή θερμικής βιβλιοδεσίας κ.α., προκειμένου να μειωθούν τα έξοδα προς τρίτους, τα οποία βαρύνουν αποκλειστικά το διευθυντή της.

ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ

Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση ταξινόμησης των χιλιάδων φωτογραφιών και διαφανειών σε ειδικούς φακέλους ανά φωτογράφο. Υπάρχουν εκατοντάδες διαφάνειες (slides) που περιμένουν και αυτές την τακτοποίησή τους. μια επίπονη αλλ’ απαραίτητη εργασία, που υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθεί μέσα στον επόμενο χρόνο.
Καταρτίστηκε αλφαβητικός κατάλογος των 110 φωτογράφων, ερασιτεχνών και επαγγελματιών, που περιλαμβάνονται στο φωτογραφικό αρχείο της Βιβλιοθήκης Γυμνισμού. Ο κατάλογος αυτός ενημερώνεται τακτικά και σύντομα θα αναρτηθεί στο ιστολόγιο naturistarchives2010s.blogspot.com



No comments:

Post a Comment