Followers

Sunday, January 09, 2011

ΤΟ ΓΥΜΝΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ


ISBN-13: 978-960-437-002-3
Συγγραφέας: Άλκης Ξ. Ξανθάκης
Τίτλος: Το Γυμνό στην Ελληνική Φωτογραφία
Γλώσσα: Ελληνικά
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Εκδότης: Κοχλίας
Έτος έκδοσης: 2004
Σχήμα: 208
x275mm
Σελίδες: 192 σε βαρύ ιλουστρασιόν χαρτί • ευρετήριο ονομάτων, σελ. 187
Εικονογράφηση: 307 μονόχρωμες, δίχρωμες και έγχρωμες εικόνες
Βιβλιοδεσία: σκληρό εξώφυλλο με δίχρωμο περικάλυμμα
Βάρος: 1.115
gr
.
Τιμή: € 24,90



ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Το παρόν λεύκωμα έχει ως θέμα του την εξέλιξη του γυναικείου και του ανδρικού γυμνού στην Ελλάδα όπως αποτυπώνεται στην τέχνη της φωτογραφίας. Οι φωτογραφίες και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται σ’ αυτό συγκεντρώθηκαν σταδιακά –μερικές φορές τυχαία –σε ανύποπτο χρόνο. Και κάθε απρόσκοπτη «ανακάλυψη», που μοιάζει λίγο με αστυνομική έρευνα, έκανε την εργασία αυτή ακόμα πιο ελκυστική.

Κρίθηκε σκόπιμο να παρατεθεί ένα εκτενές εισαγωγικό κεφάλαιο σχετικά με την πορεία της φωτογραφίας του γυμνού σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν χρήσιμο για τον αναγνώστη, ώστε να αποκτήσει μια πληρέστερη εικόνα. Όσον αφορά το κυρίως θέμα του βιβλίου -το γυμνό στην ελληνική φωτογραφία –αξίζει να επισημανθεί ότι οι ελάχιστες πρώιμες φωτογραφίες που εντοπίστηκαν όλες τους έχουν τραβηχτεί από ερασιτέχνες φωτογράφους. Με την πάροδο των χρόνων δημιουργήθηκε πλήθος φωτογραφιών οι οποίες, εκτός από την όποια καλλιτεχνική τους αξία, αποτυπώνουν και την αισθητική της περιόδου όπου ανήκουν. Πρόκειται για σπάνια ντοκουμέντα που δημοσιεύονται για πρώτη φορά.

Στο λεύκωμα, τέλος, συμπεριλαμβάνεται και η παρουσίαση της δουλειάς των σύγχρονων Ελλήνων φωτογράφων οι οποίοι ασχολήθηκαν με το γυμνό, καθώς και της φωτογραφίας γυμνού στη διαφημιστική φωτογραφία.

No comments:

Post a Comment