Followers

Sunday, January 23, 2011

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΓΥΜΝΙΣΜΟΥ


Το φωτογραφικό αρχείο της Βιβλιοθήκης Γυμνισμού περιλαμβάνει κατά προσέγγιση 154 επαγγελματίες και ερασιτέχνες φωτογράφους από 26 χώρες, με 10.145 ασπρόμαυρες και έγχρωμες φωτογραφίες και διαφάνειες (slides), που καλύπτουν την περίοδο 1949-2010.

H ταξινόμηση του υλικού συνεχίζεται και αναμένεται να ολοκληρωθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2011. Το μεγαλύτερο μέρος του αρχείου προέρχεται από δωρεές γνωστών φωτογράφων του χώρου, ιδιαίτερα από τον Αμερικανό Leif Heilberg.(1932-). Άλλες έχουν αγοραστεί από προμηθευτές του χώρου έναντι συμβολικής τιμής.

Το 2008 ανακαλύψαμε 50, κλασικές στο είδος τους, ασπρόμαυρες φωτογραφίες 20x25cm στον οίκο Alta-Glamour, Inc. με έδρα το Seattle. Η συνολική δαπάνη αγοράς τους ανέρχεται στο ποσό των 750 αμερικανικών δολαρίων πλέον εξόδων αποστολής με ταχυδρομείο πρώτης προτεραιότητας. Όμως η αξία των φωτογραφιών είναι ανυπολόγιστη, καθώς απεικονίζουν καθημερινές δραστηριότητες μελών συλλόγων και ανώνυμων γυμνιστών. Δημοσιευμένες ως επί το πλείστον σε αμερικανικά περιοδικά γυμνιστών κατά τη δεκαετία του '60, αποτελούν τεκμήρια της «χρυσής εποχής» του κινήματος και η αξία τους είναι διαχρονική.

Μεταξύ των 154 φωτογράφων περιλαμβάνονται οι Γερμανοί Hans Nording, Luis Schneider, Arthur Schulze-Naumburg (1909-82) και Herbert Rittlinger (1909-78), οι Γάλλοι Βob Harvest και Serges Jacques (1932-), οι Βρετανοί Murray Wren και Jack Gray, ο Ελβετός Carl Frank και οι Αμερικανοί Ken Price, Ed Lange (1920-95) και Ed Lea (1919-), κορυφαίοι στο είδος τους.

Ο Δανός αλλά πολιτογραφημένος Αμερικανός Leif Heilberg κατέχει περίοπτη θέση στο φωτογραφικό αρχείο. Ήταν ο πρώτος και ίσως ο μοναδικός μέχρι στιγμής φωτορεπόρτερ που κάλυψε όλες τις εκδηλώσεις γυμνιστών στις λαϊκές δημοκρατίες της Ανατολικής Ευρώπης από το 1983 μέχρι το 1990. Επισκέφθηκε με δικά του έξοδα την Ουγγαρία, την Τσεχοσλοβακία, την Πολωνία, τη Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας και τη Ρωσία. Κάτοχος πέντε γλωσσών, μεταξύ των οποίων η Εσπεράντο, είχε την ευχέρεια να επικοινωνεί με τους ηγέτες του κινήματος και στη συνέχεια να συντάσσει λεπτομερείς αναφορές που έστελνε στους δυτικούς γυμνιστές. Η δημοσίευση των άρθρων του σε όλα τα γνωστά περιοδικά του χώρου προκάλεσε αίσθηση για τις χώρες αυτές, με θετική έκβαση πάντοτε.

Το φωτογραφικό αρχείο εμπλουτίζεται συνεχώς με αντιπροσωπευτικά δείγματα μιας εποχής που πέρασε ανεπιστρεπτί. Υποτμήμα του αρχείου περιλαμβάνει τα εικονογραφημένα δελτάρια (κάρτες) και τις πρωτότυπες χριστουγεννιάτικες ευχές συλλόγων και μεμονωμένων ατόμων με γυμνά θέματα.

Το βάρος στη Βιβλιοθήκη Γυμνισμού για το 2011 πέφτει κυρίως στον εμπλουτισμό του ειδικού τμήματος με θέμα τη λογοκρισία, την πορνογραφία και τη σεξουαλική επανάσταση, αλλά και στην αγορά περιοδικών και βιβλίων γυμνιστών.

No comments:

Post a Comment