Followers

Sunday, January 30, 2011

XΡΟΝΟΛΟΓΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΓΥΜΝΣΜΟΥ


1930

8 Ιουνίου. Aθηναίος μηχανικός συμμετέχει στο ιδρυτικό συνέδριο της «Πανευρωπαϊκής Ένωσης Γυμνιστών» που διεξάγεται στη Φρανκφούρτη. Η Ελλάδα είναι ένα από τα 8 ιδρυτικά μέλη της Ένωσης.

1931

Η «Γυμνική Φυσιολατρία», με έδρα τον Πειραιά, γίνεται δεκτή στην «Πανευρωπαίκή Ένωση Γυμνιστών» και μέλος της συναντάται με τον εκπρόσωπό της Ελβετό René E. Kielinger (1905-93), o οποίος πρωτοστατεί στην ίδρυση της Διεθνούς Γυμνιστικής Ομοσπονδίας το 1953. Ο σύλλογος αυτός αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με την άσκηση του γυμνισμού σε ανοικτούς χώρους, όπως στην Εδέμ του Φαλήρου. Ο ολοκληρωτικός γυμνισμός είναι αδύνατος. Οι γυναίκες φορούν στηθόδεσμο και οι άνδρες μικροσκοπικό εσώρουχο. Ακολουθούν το γαλλικό μοντέλο των αδελφών Ντιρβίλ και του πρότυπου κέντρου τους «Φυσιόπολη» σε νησάκι του Σηκουάνα.

1952

Η Ελλάδα προσκαλείται στη δεύτερη γενική συνέλευση της υπό σύσταση Διεθνούς Γυμνιστικής Ομοσπονδίας στην Ελβετία, αλλά δεν συμμετέχει.

1955-1959

Χρέη αντιπροσώπου της Διεθνούς Γυμνιστικής Ομοσπονδίας εκτελεί ο Πλάτων Μεταξάς, γνωστός φυσιολάτρης και ορειβάτης. Ο Μεταξάς χρησιμοποιεί τον όρο «γυμνοσοφιστής» αντί «γυμνιστής» και διαχωρίζει τη θέση του αργότερα από την εμπορική εκμετάλλευση του κινήματος.

1956-1963

Μεμονωμένοι αλλοδαποί γυμνιστές, όπως ο Γερμανός Hans-Joachim Oertil, γνωστός με το όνομα Hajo Ortil (1905-83), ο επίσης Γερμανός Heinz Diederichs και άλλοι, επισκέπτονται τα ελληνικά νησιά και απομακρυσμένα σημεία της ηπειρωτικής χώρας και δημοσιεύουν τις ταξιδιωτικές τους εντυπώσεις σε ειδικές εκδόσεις των περιοδικών «Helios», «Sun & Health International» «Sonnenfreunde», πρώτα στα Γερμανικά και ύστερα στα Αγγλικά. Γνωρίζουν μεγάλη επιτυχία, ιδιαίτερα η ειδική έκδοση με την επίσκεψη του Ortil στην Αρχαία Ολυμπία και τους Δελφούς με τους νεαρούς «πειρατές» του (1957). Γίνεται αναφορά στην παρθένα φύση της Ελλάδας και τις προοπτικές που προσφέρει στον παγκόσμιο γυμνισμό. «Ελλάδα, η παντοτινή μας αγάπη» είναι ο τίτλος άλλου βιβλιαρίου του Ortil με εξώφυλλο νεαρές γυμνίστριες στον ιερό χώρο των Δελφών (1958).

 




Ο Diederichs οργανώνει με τη σύζυγό του εκδρομή με κανό στο Τρίκερι της Μαγνησίας και δημοσιεύει τις εντυπώσεις του το 1962.

Όλες αυτές οι εκδόσεις είναι διαθέσιμες στη Βιβλιοθήκη Γυμνισμού.

1959

Ιούνιος. Απόπειρα λειτουργίας ξενοδοχειακής μονάδας στο Λουτράκι και ύστερα οργανωμένου κάμπινγκ γυμνιστών στη θέση «Mυλοκοπή» της Κορινθίας ματαιώνεται λόγω σφοδρής αντίδρασης των εκκλησιαστικών και τοπικών αρχών και υπαναχώρησης του ΕΟΤ. Η έλλειψη νομοθετικής ρύθμισης από τη μια και η παραπληροφόρηση σχετικά με το γυμνισμό από την άλλη πλευρά δημιουργούν εκρηκτικό κλίμα στην κοινή γνώμη με απρόβλεπτες συνέπειες (βλέπε τύπο της εποχής) και οδηγούν τον τότε αντιπρόσωπο της Διεθνούς Γυμνιστικής Ομοσπονδίας σε παραίτηση.

1962-1964

Ο Γεράσιμος Πατρονικόλας (1905-72), πρόεδρος της εταιρείας «Ελληνικές Τουριστικές Επιχειρήσεις Α.Ε.», μέλος του ομίλου Ωνάση, αγοράζει μεγάλη έκταση στο δυτικό μέρος της Πελοποννήσου για μελλοντική χρήση της Διεθνούς Γυμνιστικής Ομοσπονδίας. Ο πρόεδρος της
INF-FNI Erik Holm (1916-2004), ανακοινώνει το μεγαλεπίβολο σχέδιο στο 9ο Διεθνές Συνέδριο της Ομοσπονδίας στη Γαλλία. Τελικά, η υλοποίηση καθίσταται αδύνατη λόγω της αρνητικής θέσης του υπουργείου Γεωργίας. Η έλλειψη σαφούς νομοθετικής ρύθμισης σε συνδυασμό με τις αντιδράσεις εκκλησιαστικών και τοπικών αρχών αποτελεί εμπόδιο στην προώθηση του γυμνισμού. Άλλη προσπάθεια αγοράς έκτασης στο βορειοδυτικό άκρο της Λευκάδας αποτυγχάνει για τον ίδιο λόγο.

1969

Αποικία γυμνιστών τουριστών, των γνωστών hippies, στα Μάταλα της Κρήτης. Εκδιωξή τους από το στρατιωτικό καθεστώς.

1969-1972

Οι γυμνιστές εγκαθίστανται στην ακτή «Καλαμοπόδι» της Μυκόνου, που σύντομα μετονομάζεται σε «Paradise Beach». Δεκάδες ημεδαποί και αλλοδαποί γυμνιστές απολαμβάνουν τις διακοπές τους στα πεντακάθαρα νερά. Ο γυμνισμός εξαπλώνεται και στις γειτονικές ακτές του νησιού, την «Παράγκα», το «Super Paradise» και την «Ελιά».Οι επισκέπτες μεταφέρονται με πλοιάρια από τον Πλατύ Γιαλό.

Γυμνιστές εμφανίζονται επίσης στο Μυλοπόταμο της Ίου, τον «Κρασσά» της Σκιάθου και σε άλλα αιγαιοπελαγίτικα νησιά.

1970

31 Μαΐου. Ο Θωμάς Μωραΐτης, μέλος της ΙΝ
F-FNI από το 1968, διορίζεται αντιπρόσωπος της Ελλάδας στη Διεθνή Γυμνιστική Ομοσπονδία. Αμέσως μετά το διορισμό του συναντά τον γνωστό κτηματομεσίτη Αθήνας Δημήτρη Παζαρλή και τον Ηλία Κυπραίο, ασκούμενο συμβολαιογράφο, τους οποίους πείθει να δημιουργήσουν μια προσωρινή επιτροπή. Η επιτροπή αυτή ονομάζεται «Ένωση Ελλήνων Φυσιολατρών» (=Γυμνιστών), με έδρα το γραφείο του Δημήτρη Παζαρλή στη γωνία των οδών Πανεπιστημίου 34 και Ιπποκράτους.

1971

30 Ιανουαρίου. Η «Ένωση Ελλήνων Φυσιολατρών» υποβάλλει αίτηση εισδοχής στη Διεθνή Γυμνιστική Ομοσπονδία. Πρόεδρος αναλαμβάνει ο Θωμάς Μωραΐτης, αντιπρόεδρος ο Δημήτρης Παζαρλής, γραμματέας η Θεοπούλα Σταμένου και ταμίας ο Ηλίας Κυπραίος.

17 Μαρτίου. Ο δημοσιογράφος Ερρίκος Μπαρτζινόπουλος γράφει στην εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ» για το Διεθνές Κέντρο Φυσιολατρίας που επιδιώκεται να ιδρυθεί στην Ελλάδα.

26 Απριλίου. Η «Ένωση Ελλήνων Φυσιολατρών» απευθύνει μακροσκελή επιστολή στο Γεώργιο Παπαδόπουλο, στην οποία αναφέρεται στις αξίες του γυμνισμού και τα προσδοκώμενα οφέλη για την Ελλάδα από την ίδρυση και λειτουργία οργανωμένων κέντρων παραθερισμού γυμνιστών. Κανένα αποτέλεσμα.

1973

6 Οκτωβρίου. Ο Δημήτρης Παζαρλής απευθύνεται στον τότε γενικό γραμματέα του ΕΟΤ Νικόλαο Σακελλαρίδη, στον οποίο εκθέτει λεπτομερώς το σχέδιο της «Ένωσης» για την ίδρυση ΚΠΓ στη θέση «Σωτηρίτσα» του Αγιόκαμπου Λάρισας, όπου σε μια παρθένα έκταση 16.000 στρεμμάτων, με εισαγωγή συναλλάγματος, προτίθενται να ιδρύσουν σύγχρονο ΚΠΓ εφάμιλλο του γαλλικού «Cap d'Agde».

23 Oκτωβρίου. Ο πρόεδρος της Διεθνούς Γυμνιστικής Ομοσπονδίας Michel Caillaud (1918-92) συνιστά στο Δημήτρη Παζαρλή να χρησιμοποιήσει τις υπηρεσίες του Jean-Francois Parnadeau που είναι ειδικός στη δημιουργία τέτοιων μονάδων. Το υπό κατασκευή ΚΠΓ πρέπει να πληροί τις προδιαγραφές της
INF-FNI.

9 Νοεμβρίου. Ο ΕΟΤ απαντά αρνητικά στην πρόταση της «Ένωσης», με δικαιολογία την έλλειψη σχετικού νομοθετικού πλαισίου για τη λειτουργία τέτοιων κέντρων.

Το φιλόδοξο πρόγραμμα «Σωτηρίτσα» εγκαταλείπεται. Η υποχρεωτική άσκηση γυμνισμού σε όλους τους χώρους σε συνδυασμό με τη φυτοφαγία και την αναβίωση γυμνικών αγώνων, αλλά προσαρμοσμένα στην ελληνική πραγματικότητα, είναι τα οράματα των ιδρυτών.

Σφοδρές αντιδράσεις της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος για την εγκατάσταση γυμνιστών στη Μύκονο.

1975

23 Μαρτίου. Η «Ένωση» απευθύνει νέα επιστολή στον ΕΟΤ, αυτή τη φορά για την ίδρυση ΚΠΓ σε ακατοίκητα νησιά του Ευβοϊκού και Σαρωνικού Κόλπου. Απορρίπτεται ως συνήθως με τη γνωστή αιτιολογία: απουσία νομοθετικής ρύθμισης.

1976

Δημοσιεύεται για πρώτη φορά στο ετήσιο λεύκωμα του ΕΟΤ «GREECE 1976», σελίδα 100, φωτογραφία γυμνίστριας στο Paradise Beach, με καλυμμένο το πρόσωπό της για ευνόητους λόγους, τραβηγμένη μάλλον με τηλεφακό από τον Ι. Σκουρογιάννη.

1978

2.000 μέλη αριθμεί η «Ενωση Ελλήνων Φυσιολατρών» κατά δήλωση του αντιπροέδρου της Δημήτρη Παζαρλή.

1980

Ιούνιος-Αύγουστος. Ο παραθερισμός αλλοδαπών γυμνιστών στο ξενοδοχείο «SALADI ΒΕΑCH» των Διδύμων προκαλεί σοβαρά επεισόδια, τα οποία υποκινούνται από συγκεκριμένα συμφέροντα κατά της λειτουργίας του ξενοδοχείου. Πρωταγωνιστής ο μητροπολίτης Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης Ιερόθεος που αντιτίθεται στην ύπαρξη γυμνιστών, αλλά και ο ΕΟΤ που χορηγεί άδεια λειτουργίας χωρίς να υπάρχει νομικό πλαίσιο.
Aπόπειρα εισβολής διαμαρτυρόμενων αντιγυμνιστών στις 16 Ιουνίου αποτυγχάνει. Ο ΕΟΤ αποσύρει την υποστήριξη προς το ξενοδοχείο την επόμενη χρονιά, τονίζοντας ότι η άσκηση του γυμνισμού απαγορεύεται σε όλη την ελληνική επικράτεια.

1983


11 Φεβρουαρίου. Ιδρύεται ο Ελληνοσκανδιναβικός Φυσιολατρικός Σύλλογος 
«ΑΔΑΜ ΚΑΙ ΕΥΑ», με έδρα την Εκάλη Αττικής.

24 Απριλίου. Με ομόφωνη απόφαση του κοινοτικού συμβουλίου της Λαμπινούς Μαγνησίας προτείνεται η ίδρυση κέντρου παραθερισμού γυμνιστών (κάμπινγκ) σε κοινοτική έκταση που βρίσκεται στην περιοχή «Αμπελική» και αποτελείται από 20 στρέμματα. Διαμάχη δύο γειτονικών κοινοτήτων, Λαμπινούς και Καλαμακίου, για το υπό ίδρυση ΚΠΓ.

1 Μα
ΐου. Ενοικίαση γραφείου για τις ανάγκες του συλλόγου στην οδό Εμμανουήλ Μπενάκη 6 στην Αθήνα (-10/1984).

1 Ιουνίου. Το Νομαρχιακό Συμβούλιο Μαγνησίας αποδέχεται την ίδρυση του κάμπινγκ, αλλά προσκρούει στην αντίδραση του τότε μητροπολίτη Δημητριάδος και αργότερα Αρχιεπισκόπου Αθηνών Χριστοδούλου Α΄.

Κινητοποιήσεις σε διάφορα μέρη της Ελλάδας κατά της ίδρυσης κέντρων παραθερισμού γυμνισμού, με πρωταγωνιστές τοπικούς μητροπολίτες, παραθρησκευτικά σωματεία και αγανακτισμένους πολίτες. Φραστικές επιθέσεις κατά ημεδαπών γυμνιστών. Μηνύσεις. εγκύκλιοι, αφορισμοί (περίπτωση Α. Μιμηκόπουλου) δημιουργούν σύγχυση και ανησυχία.

3 Σεπτεμβρίου. Εορτασμός της 30ής επετείου της Διεθνούς Γυμνιστικής Ομοσπονδίας στο Αγκίστρι παρουσία του προέδρου της INF Alan MCombe. Διαμαρτυρίες παραθρησκευτικών σωματείων.

16 Σεπτεμβρίου. Ψηφίζεται ο Ν1399/83 από το τρίτο θερινό τμήμα της Βουλής των Ελλήνων, με τον οποίο ιδρύονται Κέντρα Παραθερισμού Γυμνιστών στην Ελλάδα.

2 Δεκεμβρίου. Διευκρινιστική υπουργική απόφαση για τις προϋποθέσεις και διαδικασία χορήγησης άδειας ίδρυσης και λειτουργίας ΚΠΓ στις τουριστικές επιχειρήσεις του άρθρου 1 παρ. 2α΄του Ν. 1399/83.

1984

10 Ιανουαρίου. Το Κοινοτικό Συμβούλιο της Κοινότητας Μακροτάνταλου Άνδρου εγκρίνει  την ίδρυση ΚΠΓ στην περιοχή Ελενίτη-Σπάλκο Πούντα. Στις 5 Απριλίου το Νομαρχιακό Συμβούλιο Κυκλάδων γνωμοδοτεί επίσης υπέρ της ίδρυσης του ΚΠΓ , αλλά η επένδυση δεν προχωρά.

28 Μαΐου.
Το Δημοτικό Συμβούλιο της Σκοπέλου απορρίπτει την παραχώρηση της ακτής «ΒΕΛΑΝΙΟ» για τη διοργάνωση του Α΄ Παγκόσμιου Συνεδρίου Φυσιολατρών-Γυμνιστών τον Αύγουστο 1985. Είχε προηγηθεί επιστολή- αίτηση του Συλλόγου «ΑΔΑΜ ΚΑΙ ΕΥΑ» με ημερομηνία 16/5.

26 Ιουλίου. Ίδρυση της Ελληνικής Γυμνιστικής Ομοσπονδίας, μιας άτυπης συνεργασίας μεταξύ των δύο συλλόγων γυμνιστών που διαρκεί μέχρι τις 11 Φεβρουαρίου 1985. Επαναδραστηριοποιείται στις 20 Αυγούστου 1985 και διαρκεί μέχρι τα τέλη του 1988.

12 Οκτωβρίου και 6 Νοεμβρίου. Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος εκδίδει εγκυκλίους με τις οποίες καταδικάζει το γυμνισμό απερίφραστα, χρησιμοποιώντας βαρείς χαρακτηρισμούς.

18 Δεκεμβρίου. Με την απόφαση 4655/1984 του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών ο Ελληνοσκανδιναβικός Φυσιολατρικός Σύλλογος «ΑΔΑΜ ΚΑΙ ΕΥΑ» μετονομάζεται σε Σύλλογο Ελλήνων Γυμνιστών-Φυσιολατρών «ΑΔΑΜ ΚΑΙ ΕΥΑ», με έδρα την Εκάλη Αττικής.

21-27 Δεκεμβρίου. Επίσκεψη του προέδρου της «Naturist Society» Lee
R. Baxandall στην Αθήνα. Συνάντηση με τους επικεφαλής των ελληνικών συλλόγων και τους ιδιοκτήτες του ΚΠΓ «LENA-MARY BEACH HOTEL». Επίσκεψη στην Κρήτη.

1985

23 Απριλίου. Εγκαίνια του ΚΠΓ, του πρώτου στα ελληνικά χρονικά, «LENA- MARY BEACH HOTEL» στην Πετροθάλασσα Αργολίδας. Η μονάδα θα λειτουργήσει μέχρι το 1995 με μεγάλη επιτυχία. Το 1995 πωλείται σε όμιλο ξένων συμφερόντων, μετονομάζεται σε «HINITSA BEACH HOTEL» και αλλάζει αντικείμενο.

29 Μα
ΐου. Χορήγηση δειτούς αδείας λειτουργίας ΚΠΓ στο Camping Cormarie στην Κάτω Κορακιάνα Κέρκυρας με ισχύ από 31/5/1985 - 30.5.1987, δυναμικότητας 100 θέσεων και 300 ατόμων από τη Διεύθυνση Εγκρίσεων-Επιθεώρησης του ΕΟΤ. Είχε προηγηθεί η  ομόφωνη απόφαση του κοινοτικού συμβουλίου της Κάτω Κορακιάνας στις 7 Νοεμβρίου 1984.

1986
16-19 Ιουνίου. Α΄Διεθνές Συνέδριο Ακτών Γυμνιστών και Χώρων Αναψυχής στην Αντίπαρο. Συμμετέχουν γυμνιστές από τη Γερμανία, τη Δανία, την Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις Η.Π.Α., την Ινδία,  την Ολλανδία, και τη Φινλανδία. Ακολουθούν τρία ακόμη συνέδρια στην Ουγγαρία (1987) και Γαλλία (1989/1990). Έκθεση σπάνιου αρχειακού υλικού από βιβλιοθήκες γυμνιστών. Ευρεία κάλυψη από τον εγχώριο και διεθνή τύπο.

1987

1-7 Ιουνίου. Δ΄ Πανελλήνια Έκθεση Τουρισμού στο Ζάππειο Μέγαρο. Ο Δημήτρης Παζαρλής με τη βοήθεια του Άγγελου Μιμηκόπουλου προβάλλουν τον ελληνικό γυμνισμό με επιτυχία. Σπάνια περιοδικά εκτίθενται για πρώτη φορά και προβάλλεται η αμερικανικής παραγωγής ταινία-ντοκιμαντέρ «Ο κόσμος των γυμνιστών», παραγωγής 1982.

Συνάντηση του Α. Μιμηκόπουλου με τον παλαίμαχο γυμνιστή Πλάτωνα Μεταξά, ο οποίος δωρίζει το μικρό αλλά σημαντικό αρχείο του στη Βιβλιοθήκη Γυμνισμού. Ο Μεταξάς, υπέρμαχος του όρου «γυμνοσοφιστής», έχει διαχωρίσει τη θέση του από την εμπορική εκμετάλλευση του κινήματος.

Νοέμβριος. Χορηγείται διετής άδεια λειτουργίας ΚΠΓ στο ξενοδοχείο «ΚΑLYPSO CRETAN VILLAGE» στον Κάραβο Πλακιά. Η μονάδα θα λειτουργήσει μέχρι το 2001.

1988

16-18 Σεπτεμβρίου. 21ο Παγκόσμιο Συνέδριο της ΙΝ
F-FNI στο ΚΠΓ «Monsena» της Γιουγκοσλαβίας. Ο Έλληνας υποψήφιος για μια θέση αντιπροέδρου στην κεντρική επιτροπή της Ομοσπονδίας, Άγγελος Μιμηκόπουλος, λαμβάνει 12 ψήφους επί 215 εγκύρων ψηφοδελτίων (5,58%).

1989

1 Ιουλίου. Το «Κέντρο Τεκμηρίωσης Γυμνισμού για την Ανατολική Ευρώπη» γίνεται αντεπιστέλλον μέλος της
INF-FNI, χωρίς δικαίωμα ψήφου. Κυκλοφορεί το πρώτο τεύχος του περιοδικού «Napóra/Zegar Słoneczny» (1989-95).

1991

20-21 Απριλίου. Η Κεντρική Επιτροπή της
INF-FNI σε δοκιμαστική ψηφοφορία αποφασίζει υπέρ της διεξαγωγής του 22ου Συνεδρίου της στις Η.Π.Α. Η ελληνική πρόταση που είχε υποβληθεί στο 22ο Συνέδριό της στην Ελβετία το 1990 από το Δημήτρη Παζαρλή για το ξενοδοχείο «KALYPSO CRETAN VILLAG» δεν λαμβάνει καμία ψήφο.

1993

Ανοίγει τις πόρτες του στους γυμνιστές το ξενοδοχείο «VRITOMARTIS» στα Σφακιά της Κρήτης. Η αρχική άδεια λειτουργίας του είχε χορηγηθεί το 1992.

1994

10 Φεβρουαρίου. Θάνατος του Δημήτρη Παζαρλή σε ηλικία 76 ετών. Ανακοίνωση τ
ης απώλειάς του στην εφημερίδα «STAR». Άγνωστη η τύχη του αρχείου του.

1996

22 Ιουνίου. Mε απόφαση της εκτελεστικής επιτροπής της INF-FNI  o Άγγελος Μιμηκόπουλος διορίζεται αντιπρόσωπος της στην Ελλάδα, με σκοπό την αναβίωση της Ελληνικής Ομοσπονδίας. Επίσης αναλαμβάνει  την έκδοση/ανανέωση δελτίων μέλους της Ομοσπονδίας. 

1999

20-27 Iουνίου. Διεθνής συνάντηση γυμνιστών στο νησί Αγκίστρι. Τέσσερις χώρες αντιπροσωπεύονται: Ελλάδα, Ουγγαρία, Ηνωμένο Βασίλειο και Η.Π.Α. Συμμετέχουν συνολικά 15 άτομα, που απολαμβάνουν τη φιλοξενία του νησιού, επισκέπτονται τις ακτές γυμνιστών «Χαλικιάδα» και «Δραγονέρα», ανεβαίνουν στο υψηλότερο σημείο του νησιού (294 μέτρα) και καταλήγουν στα Λιμενάρια και την Απόνησο. Ο πρόεδρος της «Naturist Society» των ΗΠΑ, Lee Baxandall, δεν συμμετέχει λόγω σοβαρού προβλήματος υγείας. Έρχονται όμως η πρώην πρόεδρος του CCBN Suzanne Piper, o γνωστός Αμερικανός συγγραφέας και ακτιβιστής Cec Cinder επικεφαλής αντιπροσωπείας του «Beachfront USA» και η πρόεδρος του ουγγρικού συλλόγου γυμνιστών «Napóra Klub» Judit Halász. Είναι η τελευταία διεθνής εκδήλωση στον ελληνικό χώρο.
Mark and Samantha Taylor

2003

Ιούλιος-Αύγουστος. Αναταραχή στην Κεφαλληνία για την ίδρυση ΚΠΓ. Αντιδράσεις του τοπικού μητροπολίτη. Αναφορά στα ηλεκτρονικά μέσα μαζικής ενημέρωσης για τον «πόλεμο γυμνών-ντυμένων». Εμφάνιση βορειοελλαδίτη γυμνιστή στο προσκήνιο με βομβαρδισμό ανακοινώσεων για την ίδρυση του πρώτου πανελλήνιου συλλόγου γυμνιστών και αιχμηρές δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό «ALPHA» στις αρχές Αυγούστου για την ακτή γυμνιστών στη Χιλιαδού Εύβοιας. Στη συνέχεια προχωρεί στη δημιουργία ιστοσελίδας στο διαδίκτυο, η οποία διατηρείται μέχρι σήμερα, αλλά είναι ανενεργή. Πηγαίνει στην έκθεση τουρισμού «PHILOXENIA 2003», καταλήγει στο ΚΠΓ Cap d'Agde και εξαφανίζεται μυστηριωδώς. Η τελευταία ενημέρωση της ιστοσελίδας του γίνεται στις 18 Ιουνίου 2004. Όπως αποδεικνύεται εκ των υστέρων ο σχεδιασμός υπήρξε λανθασμένος.






2007
Οι Βρετανοί Mark και Samantha Taylor εγκαινιάζουν ιδιόκτητο ΚΠΓ στην Κεφαλληνία  με την επωνυμία Vassaliki Naturist Club που γνωρίζει μεγάλη επιτυχία με τη βοήθεια δύο ντοκιμαντέρ του επίσης Βρετανού παραγωγού ταινιών γυμνιστών Charlie Simonds. Η επένδυσή τους ολοκληρώνεται μετά από τριετή αγώνα κατά της ελληνικής γραφειοκρατίας.



2004-2010
Γίνονται αρκετές  προσπάθειες από ομάδες διαδικτυακών γυμνιστών για την προώθηση του κινήματος, που όμως δεν ευοδώνονται λόγω κακού συντονισμού και έλλειψης ενδιαφέροντος από το αρμόδιο υπουργείο.  Δύο τουλάχιστο διαδικτυακοί τόποι που ασχολούνται με το αντικείμενο στέλνουν ανοικτές επιστολές στους τότε υπουργούς κ.κ. Άρη Σπηλιωτόπουλο και Κωνσταντίνο Μαρκόπουλο χωρίς ανταπόκριση. Πολλές ανακοινώσεις για εκδηλώσεις και συναντήσεις γυμνιστών στη Λευκάδα, Κω και Μύκονο, με συμμετοχή Τούρκων συναδέλφων το καλοκαίρι του 2010 στην Κω.  Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία ένδειξη για τη διοργάνωση αυτών των εκδηλώσεων. Καλούνται, λοιπόν, οι διοργανωτές να δώσουν περισσότερες πληροφορίες, ώστε να τις συμπεριλάβουμε σε νεότερη έκδοση της χρονολογικής ιστορίας του ελληνικού γυμνισμού.

Δύο ακόμη ΚΠΓ στη Μεσσήνη (Fig Leaf Villas) (2009) και το Βασιλικό της Ζακύνθου (Hotel Paradise) (2010) ανακοινώνονται στο διαδίκτυο, τα οποία απευθύνονται σε Βρετανούς γυμνιστές. Επίσης ανακοινώνεται η λειτουργία κάμπινγκ γυμνιστών με την επωνυμία Kalo-Kairi Naturist Site (2011) σε ιδιόκτητο χώρο στην ευρύτερη περιοχή της Σητείας. Αναμένονται διευκρινήσεις από τους ιδιοκτήτες και των τριών μονάδων.

Βορειοελλαδίτης γυμνιστής τον Οκτώβριο 2008 πρωτοστατεί στη σύσταση  συλλόγου γυμνιστών με έδρα τη Θεσσαλονίκη, χωρίς όμως την ανάλογη συνέχεια.

Το Νοέμβριο του ίδιου έτους με πρωτοβουλία του Α. Μιμηκόπουλου ανακοινώνεται η  σύσταση πανελλήνιου συλλόγου φυσιολατρών-γυμνιστών Ελλάδας  με την επωνυμία «ΓΥΜΝΟΚΡΑΤΙΑ» και ολοκληρώνεται  η σύνταξη του καταστατικού του.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
Η χρονολογική ιστορία του ελληνικού γυμνισμού θα ενημερώνεται κατά διαστήματα με νέα στοιχεία που θα τίθενται στη διάθεσή μας. Πρέπει όμως τα στοιχεία αυτά να τεκμηριώνονται, διαφορετικά δεν θα λαμβάνονται υπόψη. Η τεκμηρίωση περιλαμβάνει επιστολές, ανακοινώσεις, δημοσιεύσεις στον αθηναϊκό και τοπικό τύπο κ.ο.κ.








No comments:

Post a Comment