Followers

Friday, January 14, 2011

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ΓΥΜΝΙΣΤΩΝ ΤΟΥ '60

(1967)

Συγκεντρώνουμε τους τίτλους, την περιοδικότητα, τους εκδότες και την περίοδο κυκλοφορίας όλων των γνωστών αμερικανικών περιοδικών γυμνιστών που κυκλοφόρησαν την περίοδο 1960-69.

Ο κατάλογος που έχει ήδη αναρτηθεί στο ιστολόγιό μας
angmimik-naturistarchivesofthe1960s.blogspot.com με ημερομηνία 27 Μαρτίου 2010, περιλαμβάνει 235 διαφορετικούς τίτλους από 27 εκδότες περιοδικών γυμνιστών, με έδρα τα περίχωρα του Los Angeles και ειδικότερα το  North Hollywood.

Θεωρούμε ότι ο κατάλογος αυτός είναι ενδεικτικός και σε καμιά περίπτωση πλήρης, επειδή πολλοί εκδότες πωλούσαν τα έντυπά τους «κάτω από τον πάγκο» και όχι μέσω εταιρειών διανομής  για να αποφύγουν πιθανή κατάσχεση από τις διωκτικές πολιτειακές και ομοσπονδιακές αρχές. Έτσι η καταγραφή όλων των τίτλων ακόμα και σήμερα παραμένει γρίφος.

Η απρόσκοπτη διακίνηση των περιοδικών γυμνιστών ήταν εξίσου προβληματική στο σύνολο των πολιτειών, ακόμη και με το ταχυδρομείο. Η Νέα Υόρκη και το Σικάγο επέτρεπαν μόνο ρετουσαρισμένες εκδόσεις, γυμνών, ενώ οι μεσοδυτικές πολιτείες απαγόρευαν εντελώς την κυκλοφορία τους. Σε άλλες πόλεις, όπως τη Φιλαδέλφεια (1963), οι αρχές σε μια πολυδιαφημισμένη επιχείρηση «αρετής» προχώρησαν σε κατασχέσεις και συλλήψεις πωλητών υπαίθριων πάγκων και διανομέων. Σε αυτή την περίπτωση συνήργησαν τα ΜΜΕ!

Το 1965-66 έγινε η μεγαλύτερη δίκη στη μεσοδυτική, συντηρητική πολιτεία της
Iowa, με κατηγορούμενους 16 φυσικά και νομικά πρόσωπα, για την αποστολή και διακίνηση  πορνογραφικών και γυμνιστικών εντύπων μέσω του ταχυδρομείου. Κατηγορούσα αρχή, ως συνήθως, η ταχυδρομική υπηρεσία των ΗΠΑ. Δεκάδες μάρτυρες από την Καλιφόρνια και άλλες πολιτείες, με έξοδα των ομοσπονδιακών αρχών, υποχρεώθηκαν να μεταβούν αεροπορικώς στην πολιτεία αυτή και να καταθέσουν στην επιτροπή ενόρκων. Είναι πλέον διαπιστωμένο ότι κυβερνητικοί υπάλληλοι παρήγγειλαν τα έντυπα που κατασχέθηκαν ως άσεμνα, χρησιμοποιώντας ανύπαρκτα ονόματα φυσικών προσώπων, με μοναδικό σκοπό την παραπλάνηση των εκδοτών. Η πρακτική αυτή εφαρμόζεται μέχρι σήμερα με επιτυχία. Ανύπαρκτα φυσικά πρόσωπα, με  μια ταχυδρομική θυρίδα, κατάφεραν να εγκλωβίσουν δεκάδες ανυποψίαστους εκδότες και μέσω αυτών γυμνιστές. Ζητήθηκαν ονόματα, διευθύνσεις και άλλα στοιχεία απ΄όσους είχαν φωτογραφηθεί με ή χωρίς  τη θέλησή τους στα περιοδικά.   Η περίοδος της
«γυμνοτρομοκρατίας» έπληξε το γόητρο εκατοντάδων απλών μελών, που στιγματίστηκαν από την απληστία των εκδοτών,  των καιροσκόπων και των πάσης φύσεως ψευδοηθικολόγων.

Πολλοί καυτηρίασαν τη χλιαρή στάση της Αμερικανικής Γυμνιστικής Ομοσπονδίας. (ASA),  της οποίας επιφανή μέλη είχαν εμπλακεί στην υπόθεση αυτή. Ορισμένοι συνεργάζονταν με το «βασιλιά της πορνογραφίας»
Milton Luros (1911-99), στις εγκαταστάσεις του οποίου τυπωνόταν το επίσημο όργανο της ομοσπονδίας «Nudism Today». Ο Luros επιχείρησε να αγοράσει σύλλογο γυμνιστών στην Καλιφόρνια το 1964, ενώ υπάλληλός του εκλέχτηκε μέλος της κεντρικής επιτροπής της Διεθνούς Γυμνιστικής Ομοσπονδίας τον ίδιο χρόνο!

Μια πρώτη ανάλυση του αναγνωστικού κοινού των περιοδικών γυμνιστών της δεκαετίας του '60 δείχνει ότι το 95% ήταν λευκοί, μεσήλικες Αμερικανοί άνδρες και μόνο 5% μέλη αναγνωρισμένων συλλόγων γυμνιστών ή ενεργοί γυμνιστές. Η συνταγή της επιτυχίας δοκιμασμένη: πολλές ολοσέλιδες μονόχρωμες και έγχρωμες φωτογραφίες καλλίγραμμων γυναικών, λίγο κείμενο, αρκετές καταχωρίσεις συναφών προϊόντων και υπηρεσιών και, τέλος,  ένας αλφαβητικός κατάλογος συλλόγων γυμνιστών σε κάθε πολιτεία με ταχυδρομική θυρίδα.

Όλοι σχεδόν οι εκδότες, στην αναζήτηση εύκολου κέρδους και βελτίωσης της θέσης τους στην αγορά, οργάνωναν ειδικές εκδηλώσεις με καλλίγραμμα μοντέλα, όταν διαπίστωσαν ότι οι πόρτες των συλλόγων είχαν κλείσει ερμητικά για τους φωτογράφους τους. Όταν έβλεπαν ότι ένα έντυπο δεν είχε πέραση, άλλαζαν απλά τον τίτλο. Έτσι, με τον έναν ή άλλο τρόπο, οι εκδότες δατηρούσαν στην αγορά  δεκάδες «νέους» τίτλους, για να κρατούν αμείωτο το αγοραστικό ενδιαφέρον.

Μετά το 1967  τα περιοδικά γυμνιστών αποσύρθηκαν από τα ράφια των εφημεριδοπωλών, καταστημάτων καπνού και άλλων γωνιών. Αντικαταστάθηκαν αμέσως από τολμηρά έντυπα άκρως ερωτικού περιεχομένου που απευθύνονταν στη γενιά της σεξουαλικής επανάστασης. Το αναγνωστικό κοινό διψούσε και πλήρωνε αδρά για ανατομικές λεπτομέρειες των δύο φύλων, ιδιαίτερα νεαρών προικισμένων γυναικών που … αποκάλυπταν τα πάντα!

Η Βιβλιοθήκη Γυμνισμού ασχολείται μόνο με την πρώτη περίοδο των εντύπων αυτών που χρονικά τελειώνει το 1965. Διαθέτει όμως ορισμένα της δεύτερης περιόδου 1965-68 που ανήκουν στο ειδικό τμήμα της.

 
Milton Luros (1911-99)


Αργότερα θα ασχοληθούμε με την προσφορά του «βασιλιά της πορνογραφίας» και εκδότη τριάντα και πλέον περιοδικών γυμνιστών την περίοδο 1962-67,  Milton Luros, που θησαύρισε κυριολεκτικά από το κίνημα και την αδυναμία του τελευταίου να χαράξει ενιαία και καθαρή πολιτική στην εκμετάλλευση του κινήματος από τους «γυμνοπορνογράφους».

No comments:

Post a Comment