Followers

Sunday, January 02, 2011

AΛΛΑΓΗ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΚΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΤΗΣ «ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΓΥΜΝΙΣΤΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ»



Στις 21 Σεπτεμβρίου 2010 ο διευθυντής της «Διεθνούς Γυμνιστικής Βιβλιοθήκης», Jörg Damm, με ένα σύντομο αλλά συναισθηματικά φορτισμένο μήνυμα, ανακοίνωσε στον angmimik τη μεταφορά της Βιβλιοθήκης στην έδρα του Sportbund Niedersachsen στο Hannover, υπό την επίβλεψη του καθηγητή Bernd Wedemeyer-Kolwe. H Βιβλιοθήκη θα ενσωματωθεί στο αρχείο του Ινστιτούτου.

Το μεγαλύτερο μέρος των περιεχομένων της έχει ήδη μεταφερθεί, ενώ το δασικό σπίτι, έξω από το Kassel, είναι προς πώληση.  Η Διεθνής Γυμνιστική Ομοσπονδία (INF/FNI), η οποία είχε αποκτήσει στις 4 Απριλίου 2001 με συμβολαιογραφική πράξη αντί του ποσού των 5.000 € τη Βιβλιοθήκη, συμφώνησε με τον όρο να μην απομακρυνθεί από τη Γερμανία.

Σύμφωνα με το Jörg Damm, μικρότερο γιο του ιδρυτή της και πρώτου προέδρου της Γερμανικής Ομοσπονδίας Γυμνιστών Karlwilli Damm, το πλεονάζον υλικό θα διατεθεί σε συλλέκτες μέσω ενός ηλεκτρονικού παλαιοβιβλιοπωλείου σε προσιτή τιμή.

Φαίνεται ότι η μεταφορά και αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος είχαν αποφασισθεί από το καλοκαίρι, αλλά δυστυχώς κανείς δεν μπήκε στον κόπο να μάς ενημερώσει έγκαιρα. Ο λόγος προφανής: η ολοκλήρωση πολλών εκκρεμών παραγγελιών και η απόκτηση σπανίων εντύπων.

Ο καθηγητής Wedemeyer είναι συγγραφέας μιας λεπτομερούς μελέτης που κυκλοφόρησε το 2004 στα Γερμανικά με τίτλο «Der neue Mensch» και ασχολείται με τη φυσική αγωγή την περίοδο 1871-1930  στην αυτοκρατορική Γερμανία και τη Δημοκρατία της Βαϊμάρης.

Ευχόμαστε καλή τύχη στο φίλο και συνεργάτη επί σειρά ετών Jörg Damm, o oποίος επιστρέφει στο Kassel και αλλάζει επαγγελματικό προσανατολισμό. Είμαστε επίσης βέβαιοι ότι η «Διεθνής Βιβλιοθήκη Γυμνισμού» με νέα διεύθυνση  θα εξακολουθήσει να παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους υποψήφιους διδάκτορες, μελετητές και απλούς οπαδούς του κινήματος.

Γνωρίζουμε ότι οι βιβλιοθήκες και τα κέντρα τεκμηρίωσης γυμνισμού είναι οι στυλοβάτες του κινήματος. Η διατήρησή τους όμως απαιτεί θυσίες που για πολλούς είναι δυσβάστακτες. Λυπούμαστε που η Διεθνής Γυμνιστική Ομοσπονδία δεν τοποθετήθηκε έγκαιρα πάνω στη μεταβίβαση, αφού άλλωστε είχε τον πρώτο λόγο. Πιστεύουμε ότι έπρεπε να παραμείνει στην κατοχή της!

No comments:

Post a Comment