Followers

Wednesday, March 09, 2011

ΠΑΡΑΛΙΑ ΓΥΜΝΙΣΤΩΝ - «ΕΛΕΥΘΕΡΗ» ‘Η «ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗ» (3)

Με αυτόν τον τίτλο αναρτήθηκε στις 20 Αυγούστου 2009 στην κεντρική σελίδα αθηναϊκού διαδικτυακού τόπου με αντικείμενο το γυμνισμό, συνεργασία μέλους του, με προφανή σκοπό να διαβαστεί και από άλλους χρήστες/επισκέπτες.

Δυστυχώς τόσο για το συντάκτη όσο και το διαχειριστή, η ανάρτηση αυτή, πέρα από σωρεία ορθογραφικών και συντακτικών λαθών, περιέχει ανακρίβειες και απόψεις που, αν υιοθετηθούν από τις αρμόδιες αρχές, θα αποδειχθούν μοιραίες για τον ελληνικό γυμνισμό.

Ο συντάκτης, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, υπηρέτησε τη θητεία στο ακριτικό νησί της Λέσβου το 1994, άρα σήμερα (2009) πρέπει να διανύει τουλάχιστο το 35ο έτος της ηλικίας του. Η έκφραση προσωπικών απόψεων είναι σεβαστή και θεμιτή, αλλά η άγνοια βασικών αρχών επιεικώς απαράδεκτη.

α) Το σχετικό άρθρο (353) του Ποινικού Κώδικα για την προσβολή της δημόσιας αιδούς έχει τροποποιηθεί από το 1984 (!) όσον αφορά την άσκηση γυμνισμού σε οργανωμένους χώρους και απομονωμένες ακτές. Η υποβολή μήνυσης κατά γυμνού κολυμβητή γίνεται πλέον κατ΄ έγκληση και όχι αυτεπαγγέλτως. Ο μηνυτής πρέπει να αποδείξει με αδιάσειστα στοιχεία ότι ο μηνυόμενος (γυμνιστής) προσέβαλε τη δημόσια αιδώ...

β) Σε καμία οργανωμένη κοινωνία δεν επιτρέπεται η άσκηση γυμνισμού σε οποιονδήποτε χώρο. Για το σκοπό αυτό τα δυτικοευρωπαϊκά κράτη από τις αρχές της δεκαετίας του ΄70 προχώρησαν στην καθιέρωση οργανωμένων ακτών γυμνιστών, με μεγάλη επιτυχία, που λειτουργούν χωρίς προβλήματα και συνεισφέρουν στην τουριστική προβολή των περιοχών τους.  Οι ακτές  γυμνιστών φέρουν ειδική σήμανση σε πολλές γλώσσες και, στην πλειονότητά τους, υπάγονται στην τοπική αυτοδιοίκηση.

γ) Ο Ν1399/83, που δεν ανταποκρίνεται πλέον στις σημερινές ανάγκες του ελληνικού τουρισμού, αγνοεί δυστυχώς τη λειτουργία τέτοιων ακτών στην Ελλάδα, γιατί απλούστατα το καθεστώς των ακτών παραμένει επί σειρά ετών νεφελώδες. Ο αιγιαλός υπάγεται στη δικαιοδοσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Τώρα γίνεται μια προσπάθεια, χωρίς απτά αποτελέσματα  μέχρι στιγμής, να περιέλθουν στη δικαιοδοσία των διευρυμένων ΟΤΑ για περαιτέρω αξιοποίηση. Αντιδρούν βέβαια οι δικηγορικοί σύλλογοι της χώρας και άλλοι φορείς που φοβούνται ότι οι ΟΤΑ θα τις παραδώσουν έναντι πινακίου φακής στην ιδιωτική πρωτοβουλία με τα γνωστά σε όλους μας αποτελέσματα.

δ) Η ελληνική κοινωνία, παρά τα όσα λέγονται κατά διαστήματα, έχει αποδεχθεί το γυμνισμό, αλλά οι ΟΤΑ, για ψηφοθηρικούς λόγους, αρνούνται να παραχωρήσουν ή να οριοθετήσουν συγκεκριμένες ακτές. Γνωρίζουν το οικονομικό όφελος
άλλωστε  είχαμε μιλήσει με αρκετούς στη δεκαετία του '80αλλά διστάζουν να πάρουν αποφάσεις λόγω του πολιτικού κόστους και των τοπικών συμφερόντων.

ε) Ο συντάκτης της ανάρτησης αναφέρεται στα άτομα με συγκεκριμένο σεξουαλικό προσανατολισμό και τις διώξεις που είχαν υποστεί κατά το παρελθόν. Όλοι ανεξαιρέτως γίνονται δεκτοί στις ακτές γυμνιστών.  Πρόκειται περί ατυχούς παραδείγματος και θλιβόμαστε ειλικρινά για την τοποθέτησή του.

στ) Η εκλογική δύναμη των γυμνιστών είναι αμελητέα. Καμία δημοσκόπηση, όσο έγκυρη κι αν είναι, δεν πρόκειται να αποκαλύψει τον πραγματικό αριθμό γυμνιστών-ψηφοφόρων, οι οποίοι ούτως ή άλλως δεν επηρεάζουν το συνολικό αποτέλεσμα.

ζ) Τα οικονομικά οφέλη είναι γνωστά σε όλους. Λείπει όμως ο οραματισμός, ο μακροχρόνιος σχεδιασμός στην τουριστική πολιτική από τους εκάστοτε κυβερνώντες –βλέπε αναπάντητες ανοικτές επιστολές των δύο διαδικτυακών τόπων που ασχολούνται με το γυμνισμό προς τους τότε υπουργούς Τουρισμού κ.κ. Α. Σπηλιωτόπουλο και Κ. Μαρκόπουλο.
Μέχρι σήμερα δεν γνωρίζουμε εάν οι τότε υπουργοί απάντησαν στις επιστολές. Ούτε όμως υπήρξε ενημέρωση από τους συντάκτες τους!

Από το 1984, έχουμε επισημάνει την ανάγκη λειτουργίας ακτών γυμνιστών σε όλη την επικράτεια υπό την επίβλεψη των ΟΤΑ, όχι των ιδιωτών. Με την καταβολή μικρού εισιτηρίου θα μπορούν όλοι οι γυμνιστές, τονίζουμε, ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού, να απολαμβάνουν τον ήλιο και τη θάλασσα σε ελεγχόμενους χώρους, με σύγχρονες προδιαγραφές που θα λαμβάνουν υπόψη τους το περιβάλλον και τον άνθρωπο.

Καλούμε, λοιπόν, τους διαχειριστές των  διαδικτυακών τόπων που ασχολούνται με το γυμνισμό να είναι πιο προσεκτικοί στη δημοσίευση απόψεων και θέσεων μελών / αναγνωστών τους, γιατί προκαλούν άθελά τους σύγχυση στην κοινή γνώμη.


No comments:

Post a Comment