Followers

Saturday, March 05, 2011

ΑΚΤΕΣ ΓΥΜΝΙΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ (3)

Το 1984 ανακοινώσαμε την πρότασή μας για τη λειτουργία οργανωμένων ακτών γυμνιστών στην Ελλάδα και αντιμετωπίσαμε, όπως ήταν αναμενόμενο, σφοδρή αντίδραση από διάφορους φορείς και παραθρησκευτικά σωματεία. Κατηγορηθήκαμε για προώθηση του ανεξέλεγκτου γυμνισμού...

Η πρότασή μας, που δημοσιεύθηκε στον αθηναϊκό και ροδιακό τύπο, βασιζόταν στα ελληνικά δεδομένα, με την εμπειρία που είχαμε αποκτήσει τη δεκαετία 1972-1983.

Γιατί; Οι ανεπίσημες ακτές γυμνιστών μέχρι τότε λειτουργούσαν ικανοποιητικά χωρίς προβλήματα, ιδιαίτερα στα Κυκλαδονήσια, στις Σποράδες και στην Κρήτη,  αποσποώντας θετικά σχόλια από τους ξένους επισκέπτες. Κατά διαστήματα, οι γυμνιστές δέχονταν τις επισκέψεις της χωροφυλακής για τυπικούς λόγους ύστερα από καταγγελίες «αγανακτισμένων» πολιτών ή επιχειρηματιών που ήθελαν να γεμίσουν τα άδεια δωμάτιά τους (Σκόπελος 1980-81).

Με εξαίρεση τους γνωστούς αντιδραστικούς κύκλους που εναντιώνονταν σε κάθε νεωτερισμό, η κοινή γνώμη μάλλον έβλεπε με καλό μάτι τη λειτουργία τους. Άλλωστε πολλοί ζούσαν από τους γυμνιστές αν και δεν το παραδέχονταν ανοικτά!

Από την άλλη πλευρά, με μικρή επιβάρυνση μπορούσαν να μετατραπούν σε επίσημες με την τοποθέτηση κατάλληλης σήμανσης σε τρεις τουλάχιστο γλώσσες, αφού όμως διευκρινιζόταν το νομικό καθεστώς τους.
 
Η τοπική αυτοδιοίκηση θα έβγαινε σίγουρα κερδισμένη.  Η δημιουργία νέων  θέσεων εργασίας, το σχετικά μικρό κόστος λειτουργίας τους για δέκα τουλάχιστο μήνες και η προβολή  στον κλαδικό τύπο από τη διαφήμιση της περιοχής. θα απέφεραν σημαντικά οφέλη στην τουριστική ανάπτυξή της. Η περίφραξη, σε  εκείνο το στάδιο,  δεν ήταν σημαντική.

Όμως, για τα επόμενα 24 χρόνια η πρόταση δεν προχώρησε. Παρά τις επαφές μας κανείς δεν είχε το θάρρος να κοιτάξει στα μάτια τους γυμνιστές και να προτείνει λύσεις. Το πολιτικό κόστος, η μεμψιμοιρία, ο φόβος των παραθρησκευτικών σωματείων που τη δεκαετία του ’80 ξιφουλκούσαν εναντίον των γυμνιστών (Αγκίστρι 1984) και το εύκολο κέρδος, αποτέλεσαν ανυπέρβλητα εμπόδια στην καθιέρωση οργανωμένων ακτών γυμνιστών.

Σήμερα, λοιπόν, οι ακτές γυμνιστών επανέρχονται στο προσκήνιο με προτάσεις διαφόρων ιστότοπων και ιστολογίων, που απευθύνονται στο ΥΠΠΟΤ, όταν το τελευταίο αδιαφορεί συστηματικά για την προώθηση της ειδικής αυτής μορφής τουρισμού. Οι υψηλές γνωριμίες που επικαλούνται διαχειριστές ιστότοπων δεν αποδίδουν καρπούς. Χρειάζεται αλλαγή πλέυσης και προσέγγιση απευθείας των δήμων στην περιφέρεια των οποίων λειτουργούν ανεπίσημες ακτές επί σειρά ετών.

No comments:

Post a Comment