Followers

Friday, September 18, 2009

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ΓΥΜΝΙΣΤΩΝ (1960-1970)

Από διάφορες πηγές (προμηθευτές, συλλέκτες και βιβλιοθήκες) συγκεντρώνουμε τους τίτλους, την περιοδικότητα, τους εκδότες και την περίοδο κυκλοφορίας όλων των γνωστών αμερικανικών περιοδικών γυμνιστών που κυκλοφόρησαν κατά τη δεκαετία του '60.
Ο προσωρινός κατάλογος περιλαμβάνει 235 τίτλους από 27 εκδότες, τριμηνιαίων ως επί το πλείστον περιοδικών, με έδρα την Καλιφόρνια και πιο συγκεκριμέντο το No rth Hollywood.
Θεωρούμε ότι ο κατάλογος που έχει ήδη δημοσιευθεί στο ιστολόγιό μας, είναι ενδεικτικός και σε καμιά περίπτωση πλήρης, επειδή πολλοί "εκδότες" κυκλοφορούσαν τα έντυπά τους "κάτω από τον πάγκο" και όχι μέσω διανομέων, για να αποφύγουν πιθανή κατάσχεση από τις διωκτικές αρχές. Έτσι η καταγραφή όλων των τίτλων ήταν πρακτικά αδύνατη. Tα περισότερα έντυπα φέρουν ελλιπή στοιχεία, όπως αριθμός τεύχους, τόμου και χρνολογία.
Η κυκλοφορία των περιοδικών γυμνιστών ήταν εξ ίσου δύσκολη στις περισσότερες πολιτείες, ακόμη και με το ταχυδρομείο. Η Νέα Υόρκη και το Σικάγο επέτρεπαν μόνο ρετουσαρισμένες εκδόσεις, ενώ οι μεσοδυτικές πολιτείες απαγόρευαν εντελώς την κυκλοφορία τους. Σε άλλες πόλεις, όπως τη Φιλαδέλφεια (1963), οι αρχές προχώρησαν σε κατασχέσεις και συλλήψεις πρακτόρων και διανομέων.
Το 1965 έγινε η μεγαλύτερη δίκη στη μεσοδυτική, συντηρητική πολιτεία της Αϊόβα, με κατηγορούμενους 16 φυσικά και νομικά πρόσωπα, για την αποστολή και διακίνηση αισχρών και πορνογραφικών εντύπων. Κατηγορούσα αρχή, ως συνήθως, η ταχυδρομική υπηρεσία των ΗΠΑ. Δεκάδες μάρτυρες από την Καλιφόρνια, με έξοδα της αμερικανικής κυβέρνησης, κατέθεσαν στην αρμόδια επιτροπή διερεύνησης των καταγγελιών, με αποτέλεσμα τη σπίλωση πολιτών, κυρίως εκείνων που είχαν φωτογραφηθεί με τη θέλησή τους για τα συγκεκριμένα έντυπα, αλλά οι φωτογραφίες τους είχαν παραποιηθεί από τους αχόρταγους εκδότες (π.χ. φωτογραφίζονταν ζευγάρια ή οικογένειες και δημοσιεύονταν φωτογραφίες μόνο των γυναικών σε προκλητικές στάσεις).
Άλλοι πάλι καυτηρίασαν τη χλιαρή στάση της Αμερικανικής Γυμνιστικής Ομοσπονδίας. (ASA), της οποίας πολλά μέλη είχαν εμπλακεί στην υπόθεση αυτή..
Κλείνοντας το εισαγωγικό σημείωμά μας, τονίζουμε ότι τα περιοδικά γυμνιστών απευθύνονταν, κατά κύριο λόγο, στους λευκούς, μεσήλικες Αμερικανούς και όχι στους γυμνιστές, μέλη αναγνωρισμένων συλλόγων που ενημερώνονταν από τα επίσημα όργανά τους.
Πολλοί εκδότες, στην αναζήτηση εύκολου κέρδους και βελτίωσης της θέσης τους στην αγορά, χρησιμοποιούσαν καλλίγραμμα μοντέλα, όταν αντιλήφθηκαν ότι οι πόρτες των συλλόγων είχαν κλείσει οριστικά στους φωτογράφους και επίδοξους εκμεταλλευτές του.
Η Βιβλιοιήκη και το Κέντρο Τεκμηρίωσης Γυμνισμού παρακολουθεί μόνο τα περιοδικά που κυκλοφόρησαν μέχρι το 1966, που είναι και η καταληκτική ημερομηνία για τα εμπορικά έντυπα όλων των χωρών.
Τότε, η Διεθνής Γυμνιστική Ομοσπονδία, έστω και καθυστερημένα, προχώρησε στο διαχωρισμό των εντύπων σε τέσσερις κατηγορίες, ανάλογα με το περιεχόμενό τους. Η απόφαση αυτή, βέβαια, δεν αποθάρρυνε τους Αμερικανούς εκδότες που συνέχισαν να "ρίχνουν" σην αγορά νέους τίτλους και να επιζητούν μεγαλύτερο μερίδιο. Είναι, όμως ,κομβικό σημείο,στην πορεία του γυμνιστικού τύπου που υπέστη τα πάνδεινα από τους καιροσκόπους και τυχοδιώκτες.

No comments:

Post a Comment