Followers

Tuesday, August 06, 2013

JOHN WILLIAMSON (1932-2013)

20886139_il-compendio-del-sesso-usa-0.jp
Η χαρακτηριστική φωτογραφία των ιδρυτών του Sandstone Retreat.
Γυμνοί στο κρεβάτι. Ο «Μεσσίας του σεξ»
εικονίζεται τέταρτος δεξιά.
Δίπλα του η Barbara Cramer-Williamson.

Συμπληρώθηκαν τέσσερις και πλεόν μήνες (24 Μαρτίου) από το θάνατο του οραματιστή και πρωτοπόρου της «σεξουαλικής επανάστασης» Αμερικανού John Williamson (1932-2013) σε νοσοκομείο της πόλης Reno της Nevada. Η επί 47 χρόνια σύζυγός του, Barbara Cramer-Williamson, ενημέρωσε τα ΜΜΕ για την απώλεια του «Μεσσία του σεξ».

Με αφορμή, λοιπόν, το άρθρο της δημοσιογράφου Ντεμέλσας Βελίκα στην εφημερίδα «News», φύλλο 28, του Σαββάτου 25 Μαΐου 2013, με τίτλο «Ο... Μεσσίας του σεξ, τα όργια στο θέρετρό του και οι 200 σύντροφοι της γυναίκας του», με φωτογραφικό υλικό της εποχής, έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής.

Ο John Williamson, ιδιοκτήτης εταιρείας ηλεκτρονικών  ειδών, πούλησε την επιχείρησή του το 1967 και με τα χρήματα που εισέπραξε αγόρασε το 1968 ένα εγκαταλειμμένο αγρόκτημα στον ορεινό όγκο της Σάντα Μόνικα, σε υψόμετρο 519 μέτρων, κοντά στο Λος Άντζελές, με θέα τον Ειρηνικό, Και οι δυο πίστευαν στον «ανοιχτό γάμο» και στην ειλικρίνεια στις σχέσεις των δύο φύλων.

Για μεγάλο διάστημα το αγρόκτημα με τις κτηριακές εγκαταστάσεις του δεν είχε λάβει άδεια λειτουργίας από το τοπικό επιμελητήριο της Topanga, που αντιδρούσε στην ιδέα της συμβίωσης γυμνών ανδρών και γυναικών, με ανταλλαγή συντρόφων και ομαδικό σεξ. Μόλις στις 24 Μαρτίου 1972 το τέταρτο εφετείο της πολιτείας ακύρωσε ως αντισυνταγματική τη διάταξη 5860 (1971) του Λος Άντζελες που έθετε εμπόδια στην ομαλή λειτουργία
«κέντρων ενηλίκων».

Η απόφαση του εφετείου όμως ήρθε αργά. Το ζεύγος Williamson λόγω οικονομικών δυσχερειών, πούλησε το «Sandstone Retreat» σε ομοϊδεάτες το 1973. Έκλεισε οριστικά το 1976. Η δικαστική διαμάχη κόστισε 10.000 δολάρια στους Williamson.

Στα επτά χρόνια λειτουργίας του (1969-1976) γνώρισε μεγάλη δημοσιότητα από τα ΜΜΕ και δέχθηκε χιλιάδες επισκέπτες, ανάμεσά τους ηθοποιοί του Χόλιγουντ, γιατροί, δικηγόροι, σεξολόγοι και απλά ζευγάρια που ήθελαν να βιώσουν τον εναλλακτικό τρόπο ζωής στο θέρετρο.

Ο Αμερικανός συγγραφέας Gay Talese πήγε εκεί το 1971, έμεινε μερικούς μήνες, συγκεντρώνοντας υλικό για το βιβλίο του «Thy Neighbor's Wife» που κυκλοφόρησε τελικά το 1980 από τον εκδοτικό οίκο «Doubleday» (η πρώτη έκδοση με σκληρό εξώφυλλο είναι διαθέσιμη στη «Βιβλιοθήκη Γυμνοκρατίας-Ηδονισμού»). Αργότερα θα είναι διαθέσιμη και η έκδοση με μαλακό εξώφυλλο. Ο Talese παραχώρησε τα δικαιώματα του βιβλίου του σε όμιλο παραγωγής ταινιών, εισπράττοντας σημαντικό ποσό, 50.000 δολάρια δόθηκαν στους Williamson για τη συνεισφορά τους στη σεξουαλική επανάσταση. Ο συγγραφέςα δεν ξέχασε ποτέ τη φιλοξενία του ζευγαριού το 1971 στο θέρετρο, έχοτνας αφήσει τη σύζυγο και δυο μικρά παιδιά στη Νέα Υόρκη

Η Barbara Cramer-Williamson, 74 ετών σήμερα, ετοιμάζει τις αναμνήσεις της από την περίoδο εκείνη. Είναι το καλύτερο μνημόσυνο στο σύζυγό της. «Απλώς ξέραμε ότι ένας παραδοσιακός ετερόφυλος γάμος δεν μπορεί να διαρκέσει γιατί δυο άνθρωποι δεν μπορούν να δώσουν ο ένας στον άλλο όλα όσα χρειάζονται. Έτσι δημιουργήσαμε έναν ευρύτερο γάμο».

Ο Jonathan Dana, καταξιωμένος σκηνοθέτης, έζησε στο θέρετρο για έναν χρόνο με τη σύζυγό του, Bunny. To 1975 γύρισαν το ομώνυμο ντοκιμαντέρ διάρκειας 85 λεπτών που καταγράφει την κοινοβιακή ζωή των ζευγαριών. Μέσα σε δυο εβδομάδες προσπάθησαν να συμπυκνώσουν την καθημερινότητα του θερέτρου.  Μέχρις στιγμής δεν έχουμε εντοπίσει αντίγραφο της  ταινίας σε dvd στο Διαδίκτυο. Έχουμε όμως εντοπίσεi και παραγγείλει το βιβλίο του Τom Hatfield
«Sandstone Experience» (1975), με μοναδικές φωτογραφίες της εποχής. Το βιβλίο θα βρίσκεται στα ράφια της «Βιβλιοθήκης Γυμνοκρατίας-Ηδονισμού» μετά τις 28 Αυγούστου.

Για τους γυμνοκράτες-ηδονιστές, ο John Williamson πρέσβευε αυτό που πάντοτε αποτελούσε βασικό στοιχείο της κοσμοθεωρίας τους, δηλαδή την άσκηση γυμνισμού με ταυτόχρονη ελεύθερη έκφραση της σεξουαλικότητας μεταξύ συναινούντων ενήλικων ατόμων.

Η εικοσαμελής εθελοντική επιτροπή που διηύθυνε το θέρετρο προσκαλούσε επιφανείς επιστήμονες για διαλέξεις, διοργάνωνε εκδηλώσεις και εστίαζε στη σεξουαλική απελευθέρωση των επισκεπτών. Αναφέρουμε δυο γνωστούς σεξολόγους, το Βρετανό Alex Comfort (1920-2000) και την Αμερικανίδα Betty Dodson (1929-).

Τα μέλη ανέρχονταν σε 500+, κατέβαλαν δικαίωμα εγγραφής 240 δολαρίων το ζευγάρι και μηνιαία συνδρομή 15 δολαρίων για απεριόριστη χρήση των εγκαταστάσεων και υπηρεσιών του θερέτρου. Υπολογίζεται, ότι κάθε σαββατοκύριακο το
«Sandstone Retreat» δεχόταν, κατά μέσο όρο, 100 ζευγάρια, ενώ στις φιλικές συγκεντρώσεις με έντονο σεξουαλικό χαρακτήρα συμμετείχαν σχεδόν 4.600! Το ομαδικό σεξ γινόταν στο ισόγειο στα νεροστρώματα, κάτι αντίστοιχο με τα κέντρα διασκέδασης στο Cap d'Agde.

Όσοι, όμως, δεν κατέβαλαν το παραπάνω ποσό ή συμπεριφέρονταν απρεπώς απομακρύνονταν. Τόσο ο γυμνισμός όσο και η ανταλλαγή συντρόφων ήταν προαιρετική.

Μετά την πώληση του θερέτρου στις αρχές του 1973, οι Williamson επιχείρησαν να δημιουργήσουν παρόμοιο κέντρο ενήλικων στη Μοντάνα δυναμικότητας 1.000 οπαδών που θα ζούσαν εντελώς γυμνοί σε οικίσκους με εσωτερική θέρμανση. Προφανώς λόγω οικονομικής δυσπραγίας το εγχείρημα δεν υλοποιήθηκε. Yπήρξε όμως αντίδραση και από τις αρχές - συντηρητική πολιτεία η Μοντάνα! Αργότερα επέστρεψαν στο San Francisco και συμμετείχαν ενεργά στην ανταλλαγή συντρόφων.

Το  1995  μετακόμισαν στο Fallon της Nevada, όπου ίδρυσαν πάρκο προστασίας αδέσποτων γατών και άλλων κατοικιδίων.

Στο «Sandstone Retreat» την εποχή της ακμής του ζούσαν μόνιμα 14 άτομα, τα οποία είχαν σχέσεις μεταξύ τους, αφού ασπάζονταν τον «ανοιχτό γάμο». Έγγαμη γυναίκα, με τη συγκατάθεση του συζύγου της, διατηρούσε σχέσεις με δυο άνδρες. Οι ιδιοκτήτες είχαν τοποθετήσει νεροστρώματα και χαλάκια στο ισόγειο του διώροφου κτηρίου, ώστε τα μέλη να απολαμβάνουν τις ομαδικές ερωτικές περιπτύξεις. Οι πόρτες παρέμεναν ανοικτές. Όπως αναφέρει ο Gay Talese (1932-), η Barbara Williamson ήτσν υπερδραστήρια σεξουαλικά γυναίκα και τον αποπλάνησε! Η εναλλαγή σεξουαλικών συντρόφων ήταν στην ημερήσια διάταξη. Πολλοί διαλογίζονταν σε ανοικτό ή κλειστό χώρο με σωματική επαφή.

Τα ΜΜΕ, όταν τελικά ενημερώθηκαν καθυστερημένα για το θάνατο του «Μεσσία του σεξ», έγραψαν λεπτομερή άρθρα και δημοσίευσαν σπάνιο φωτογραφικό υλικό από τα αρχείο του «Sandstone Retreat». Το όνομα
«Μεσσίας του σεξ» είχε δοθεί στον John Williamson από το συγγραφέα Robert Rimmer (1917-2001) του βιβλίου «The Harrad Experiment».

Η Barbara Williamson, ως πρωταγωνίστρια, καλείται να αποκαταστήσει τη φήμη του μυθικού πλέον θερέτρου. Είμαστε βέβαιοι ότι, όταν κυκλοφορήσει το βιβλίο της, θα γίνει ανάρπαστο απ’ όλους εκείνους που επισκέφθηκαν το κέντρο ενηλίκων και πέρασαν αξέχαστες στιγμές.

Εκφράζουμε τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας, έστω και καθυστερημένα,  στην ίδια,  την κόρη  του από τον πρώτο γάμο του και την εγγονή του, που ζουν στην Αλάσκα, για την απώλεια του οραματιστή και πρωτοπόρου για την εποχή του John Williamson.



 



No comments:

Post a Comment