Followers

Wednesday, November 24, 2010

ΤΟ 2010 ΚΑΙ Ο ΓΥΜΝΙΣΜΟΣ


Ο γυμνισμός συμπληρώνει το 107ο έτος από την εμφάνισή του πρώτου ΚΠΓ στη Γερμανία  (1903) και παραμένει πάντα επίκαιρος παρά τα πλήγματα που δέχεται από τους αντιπάλους του.

Το 2010 δεν ήταν και το καλύτερο έτος στη μακρόχρονη διαδρομή του. Η συνεχής μείωση των οργανωμένων γυμνιστών, η απώλεια παραδοσιακών ακτών, η πώληση συλλόγων και η κατασυκοφάντηση του κινήματος από τους δήθεν... συντηρητικούς κύκλους, είναι αδιαμφισβήτητα γεγονότα.

Αναφέρουμε χαρακτηριστικά τη δικαίωση του γυμνού πεζοπόρου στο καντόνιο
Appenzell της Ελβετίας, την προσπάθεια απαγόρευσης του γυμνισμού στην ακτή San Onofre στην Καλιφόρνια, την πώληση ή μεταβίβαση  πολλών συλλόγων γυμνιστών σε νέους, μη γυμνιστές, ιδιοκτήτες, το κλείσιμο ΚΠΓ ανά την υφήλιο ελλείψει πελατών (!) και τη μετατροπή τους σε κέντρα διακοπών πανσεξουαλιστών και, βέβαια, την μακροχρόνια κρίση ταυτότητας που υποβόσκει στο  ΚΠΓ Cap d'Agde. Ακόμη η αποχώρηση της Αμερικανικής Ομοσπονδίας Γυμνιστών (AANR) από την ΙΝF/FNI. Μερίδιο ευθύνης φέρουν και οι ομοσπονδίες γυμνιστών που δεν κατάφεραν να περάσουν το μήνυμά τους στα ΜΜΕ και οι οπαδοί, οργανωμένοι και ανοργάνωτοι, που κατέφυγαν στους δημόσιους χώρους (πάρκα, λίμνες, ποτάμια κ.α) από τα ΚΠΓ, προκαλώντας εύλογα την κοινή γνώμη.

Η λογοκρισία στο διαδίκτυο εντάθηκε το 2010, με αποτέλεσμα πολλοί πάροχοι να υιοθετήσουν νέα, πιο αυστηρή πολιτική σχετικά με την εμφάνιση γυμνών ανθρώπων.  Ο συντηρητισμός επανέρχεται δριμύτερος και η προληπτική λογοκρισία καθιερώνεται.

Τέλος, αναφέρουμε την αναστολή έκδοσης (;) δύο τουλάχιστον περιοδικών του χώρου στη Βραζιλία και τον Καναδά και τη μεταφορά της Διεθνούς Γυμνιστικής Βιβλιοθήκης (Ι
FB) στο Ανόβερο της Γερμανίας, μια σημαντική απώλεια για το κίνημα. Δεν έχει διευκρινισθεί μέχρι στιγμής αν πρόκειται για πώληση ή παραχώρηση της Βιβλιοθήκης που είχε περιέλθει στην κυριότητα της INF/FNI το 2001.

Στην καταγραφή των θετικών της χρονιάς που φεύγει σε λίγες ημέρες, περιλαμβάνονται η λειτουργία του πρώτου ΚΠΓ στην Τουρκία, η ανακοίνωση κρουαζιερών γυμνιστών στην Αδριατική από βρετανικό γραφείο ταξιδιών και η διοργάνωση των 29ων κολυμβητικών αγώνων γυμνιστών στη Ζυρίχη.

O διεθνής, έντυπος και ηλεκτρονικός, τύπος ασχολήθηκε με τις εξελίξεις στο χώρο του γυμνισμού, με αντικειμενικά στο σύνολό τους άρθρα, με εξαίρεση τον εγχώριο που προτίμησε την αναδημοσίευση ειδήσεων παρά τη σε βάθος έρευνα, όπως έκανε τα προηγούμενα χρόνια.

Η Ελλάδα παραμένει ουραγός στην παραχώρηση/νομιμοποίηση ακτών γυμνιστών. Όπως έχουμε ήδη επισημάνει, η απουσία νόμιμου συλλόγου γυμνιστών με πανελλαδική εμβέλεια,  η έλλειψη νομοθετικού πλαισίου και η αδιαφορία του υπουργείου Τουρισμού και Πολιτισμού της σημερινής κυβέρνησης, έφεραν τα πάνω-κάτω στο γυμνισμό.

Με τις παρούσες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες το ενδιαφέρον των πολιτών εστιάζεται, όπως είναι φυσικό, στην επιβίωσή τους.

Τελειώνοντας τη σύντομη αυτή αναδρομή, καλούμε όλους τους διαχειριστές ιστοσελίδων που ασχολούνται με το γυμνισμό να ενώσουν τις δυνάμεις τους, αφήνοντας κατά μέρος τις διαφορές και τα μικροσυμφέροντά τους, προκειμένου το κίνημα να δει ξανά καλές ημέρες.

No comments:

Post a Comment