Followers

Monday, November 08, 2010

ANAΦΟΡΑ ΣΤΟ ΓΥΜΝΙΣΜΟ ΤΗΣ ΚΡΟΑΤΙΑΣ


Επίλεκτο μέλος αθηναϊκού διαδικτυακού τόπου, με αντικείμενο το γυμνισμό, δημοσίευσε απόσπασμα από την ελληνική έκδοση «ΚΡΟΑΤΙΑ» των παγκοσμίου φήμης γνωστών οδηγών «DK» που εκδόθηκε πρόσφατα (2009) από τις εκδόσεις «EXPLORER», με διάθεση πρώτα στους αναγνώστες της εφημερίδας «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ». Η αγγλική έκδοση βρίσκεται στη διάθεση των επισκεπτών της Βιβλιοθήκης και Κέντρου Τεκμηρίωσης Γυμνισμού. Η ελληνική διατίθεται από όλα τα βιβλιοπωλεία.

Το απόσπασμα απεικονίζει χαρακτηριστικά την επικρατούσα κατάσταση στην Κροατία, την οποία έχω επισκεφθεί πολλές φορές κατά τη δεκαετία του '90. Ο γυμνισμός εκεί αντιμετωπίζεται ως εναλλακτική μορφή τουρισμού, με σημαντικά οφέλη για την εθνική οικονομία της χώρας και τις τοπικές κοινωνίες. Ο Κροατικός Οργανισμός Τουρισμού εκδίδει, κατά διαστήματα, ενημερωμένο και αναλυτικό φυλλάδιο σε πολλές γλώσσες των ΚΠΓ και των ακτών που επιτρέπεται ο γυμνισμός. Η τελευταία έκδοση που έχουμε στα χέρια μας είναι του 2006.

Βέβαια, οι Κροάτες βρήκαν έτοιμη λύση από την ενωμένη Γιουγκοσλαβία, η οποία και αυτή βοηθήθηκε από τη γειτονική Αυστρία. Οι Αυστριακοί ήσαν εκείνοι που ασχολήθηκαν εντατικά με την προώθηση του γυμνισμού κατά τη δεκαετία του 1950, με την ενοικίαση διαμερισμάτων στα δαλματικά νησιά, και στη συνέχεια στήριξαν τη λειτουργία οργανωμένων κέντρων παραθερισμού γυμνιστών, με πρώτο την περίφημη Koversada, τη «Μέκκα των γυμνιστών».

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στον πρώτο πρόεδρο της Διεθνούς Γυμνιστικής Ομοσπονδίας Richard Ehrmann-Falkenau (1894-1985), o οποίος από το 1934 (!)ασχολήθηκε αποκλειστικά με την προώθηση του κινήματος στις δαλματικές ακτές.

Πάντως, για να είμαστε δίκαιοι, όπως χθες κατακρίναμε την ατυχή ανάρτηση μέλους για τις ακτές γυμνιστών στη Ελλάδα, οφείλουμε να συγχαρούμε τόσο το μέλος που έστειλε αυτό το κείμενο (ακριβή απόδοση από την αγγλική έκδοση) όσο και το διαχειριστή του ιστότοπου.

Η κριτική που ασκείται από το ιστολόγιο αυτό είναι καλοπροαίρετη. Με μοναδικό γνώμονα την ενημέρωση και την απομυθοποίηση ορισμένων θεμάτων- ταμπού στην ελληνική κοινωνία, παρεμβαίνουμε, χωρίς να διατηρούμε το «αλάθητο του Πάπα», προκειμένου να βοηθήσουμε στην εκλαΐκευση του κινήματος.

Η στείρα αντιπαράθεση, ο έντονος ανταγωνισμός, η δημιουργία εντυπώσεων και από τις δύο πλευρές, Αθήνας και Θεσσαλονίκης, έχει δημιουργήσει αλγιεινή εντύπωση στους εκατοντάδες φίλους και οπαδούς.

Καιρός είναι να παραμερισθούν οι διαφορές και σκοπιμότητες των δύο διαδικτυακών τόπων, να βρεθεί η χρυσή τομή και να γίνει το πρώτο βήμα επανένωσης των υγιών δυνάμεων του χώρου.

Διαφορετικά, η αναφορά σε ελικόπτερα, μέλη με κίτρινο περιβραχιόνιο, ανύπαρκτες ομάδες πόλεων και άλλες ατυχείς εκδηλώσεις προκαλούν το κοινό αίσθημα και αυξάνουν τη δυσφορία μεταξύ των μη γυμνιστών.
angmimik

No comments:

Post a Comment