Followers

Friday, November 12, 2010

«ΓΥΜΝΙΚΗ ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΙΑ»

Το 1931 αναφέρετα για πρώτη φορά στο τεύχος Οκτωβρίου του γερμανικού περιοδικού γυμνιστών «FKK und Lebensreform» η ύπαρξη συλλόγου στον Πειραιά με δηλωμένη διεύθυνση τον αριθμό 11 της οδού Δυοβουνιώτου και την επωνυμία «Γυμνική Φυσιολατρία». Άλλα στοιχεία δεν υπάρχουν διαθέσιμα, ούτε βρέθηκε κανένα από τα μέλη του μέχρι σήμερα.

Πιθανόν ο σύλλογος να μη λειτούργησε πραγματικά, αφού οι πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες της εποχής δεν επέτρεπαν, έστω και σε περιορισμένο χώρο, την άσκηση του γυμνισμού.

Πάντως, το 1930 στο ιδρυτικό συνέδριο της Πανευρωπαϊκής Ένωσης Γυμνιστών (EUFK), που έγινε στη Φρανκφούρτη, παραβρέθηκε Έλληνας αντιπρόσωπος και υπέγραψε τη σχετική πράξη.

Το 1983, ο δημοσιογράφος Γιάννης Καιροφύλας ασχολήθηκε με το θέμα και δημοσίευσε άρθρο του με τον τίτλο «Γυμνιστές με... πανταλόνι» στο περιοδικό «ΕΝΑ» (τεύχος 25, 15 Σεπτεμβρίου 1983). Γίνεται εκτενής αναφορά στη δραστηριότητα ενός μηχανικού που ίδρυσε το 1930 το Σύλλογο των Αθηναίων Γυμνιστών, αλλά κανείς δεν του έδινε χώρο. Αναζήτησε χώρους κοντά στην Εδέμ (Παλαιό Φάληρο), Κηφισιά και Καστρί Ερυθραίας, χωρίς αποτέλεσμα.

Δεν μπορέσαμε, παρ΄ όλη την έρευνα, να καταλήξουμε αν πρόκειται για τον ίδιο σύλλογο ή δύο διαφορετικούς. Νομίζουμε, όμως, ότι είναι η «Γυμνική Φυσιολατρία».

No comments:

Post a Comment