Followers

Monday, November 08, 2010

ΠΛΗΡΗΣ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΓΥΜΝΙΣΜΟ

Το παρακάτω κείμενο αναρτήθηκε στην ομάδα Google «γυμνισμός» το καλοκαίρι του 2009. Παρ’ ότι πέρασε ικανό διάστημα από την ανάληψη των καθηκόντων της νέας κυβέρνησης, παρατηρούμε ότι η απραξία συνεχίζεται, όταν στη γειτονική Τουρκία λειτούργησε με επιτυχία το πρώτο ΚΠΓ στη χερσόνησο Datca, απέναντι από τη Σύμη. Επίσης, ο έντυπος τύπος δεν ασχολήθηκε καθόλου με το γυμνισμό, για ευνόητους λόγους.

Με την έναρξη της θερινής περιόδου διαπιστώνουμε για μια φορά ακόμη την πλήρη αδιαφορία της Πολιτείας για την προώθηση του γυμνισμού και την κατοχύρωση ή, μάλλον, νομιμοποίηση συγκεκριμένων παραλιών σε όλη τη χώρα.

Τόσο το νεοσύστατο υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης όσο και ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού πάσχουν από έλλειψη οραμάτων. Αδυνατούν να κατανοήσουν το πρόβλημα, να εμβαθύνουν και να προτείνουν λύσεις, προκειμένου να ικανοποιήσουν το χρόνιο αίτημα των ημεδαπών και αλλοδαπών γυμνιστών.

Απουσιάζει το καθαρό μυαλό  και επικρατεί η στενή αντίληψη του πολιτικού κόστους. Δεν βλέπουν μακριά, γιατί φοβούνται τις αντιδράσεις του εκλογικού σώματος. Βέβαια, κανείς δεν περιμένει από τη συγκεκριμένη κυβέρνηση να δώσει λύση στο θέμα των παραλιών γυμνιστών. Η ίδια, συντηρητική κατά βάθος, όπως και εκείνη της τριετίας 1990-3, εξορκίζει το «γυμνό δαίμονα» ή κάνει πως δεν τον βλέπει. Απελθέτω απ' εμού το ποτήριον τούτο!

Δύο διαδικτυακές ομάδες γυμνιστών  από την Αθήνα και  τη Θεσσαλονίκη, έστειλαν επιστολές στο υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης, εκθέτοντας τιςαπόψεις τους και αναμένοντας κάποια απάντηση. Επειδή δεν έχουν κάνει ανακοινώσεις μέχρι στιγμής, υποθέτουμε ότι δεν έχουν λάβει απάντηση από τους αρμόδιους υπουργούς.

Αγαπητοί φίλοι γυμνιστές, οργανωμένοι ή ανοργάνωτοι,

Μην περιμένετε  δραματικές εξελίξεις μέσα στους επόμενους μήνες. Δυστυχώς, για όλους μας, ο γυμνισμός, ως ειδική μορφή τουρισμού, δεν περιλαμβάνεται στις προτεραιότητες της σημερινής κυβέρνησης, αλλ' ούτε και στην ημερήσια διάταξη των τοπικών αρχών. Πλησιάζουν εκλογές σύντομα και κανείς δεν επιθυμεί το όνομά του να ταυτισθεί με γυμνούς κολυμβητές.

Το «σίδερο στη βράση κολλάει». Με άλλα λόγια, 26 χρόνια μετά την ψήφιση του Ν1399/83 από τη Βουλή των Ελλήνων, ο γυμνισμός παραμένει το «αποπαίδι» της τουριστικής πολιτικής όλων ανεξαιρέτως των κυβερνήσεων.

Οι γυμνιστές είναι μια από τις πολλές μειονότητες χωρίς δικαιώματα στην Ελλάδα.  Το ότι έχει σταματήσει η δίωξή τους από τις αρχές και τις παραθρησκευτικές οργανώσεις, δεν σημαίνει ότι έχουν λυθεί τα προβλήματά τους.

Η ισχύς εν τη ενώσει. Μόνον όταν όλοι, ανεξαιρέτως οι γυμνιστές, αντιληφθούν ότι προέχει ο κοινός σκοπός, οργανωθούν σε σύλλογο με ικανή εκπροσώπηση, τότε θα διεκδικήσουν το αναφαίρετο δικαίωμά τους για λειτουργία οργανωμένων παραλιών γυμνιστών και κατασκηνωτικών χώρων  σε όλη τη χώρα.

Οι μεμονωμένες πρωτοβουλίες είναι ευπρόσδεκτες, αλλά δεν λαμβάνονται υπόψη από τις Αρχές. Οι συντάκτες των επιστολών γνωρίζουν ότι απουσία επίσημου φορέα εκπροσώπησης, δηλαδή συλλόγου, δεν θα τύχουν απάντησης από το σημερινό υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης. Όταν ερωτηθούν ποιους εκπροσωπούν, η κάθε ομάδα θα πει τους δικούς της. «Έχετε συστήσει σωματείο», η επόμενη ερώτηση.  Τι θα  απαντήσουν;

Εμείς, που είχαμε νόμιμο σύλλογο, πασχίζαμε να τους συναντήσουμε και χορταίναμε με υποσχέσεις το τύπου «θα δούμε», «μελετάμε το όλο θέμα», «ξέρετε υπάρχουν αντιδράσεις στην κοινωνία», ή «θα επιτρέπατε στη γυναίκα σας να κυκλοφορεί γυμνή στην παραλία». Ειπώθηκε κι αυτό!

Ας σοβαρευθούμε. Θέλουμε το 2009 να είναι έτος αποφάσεων για την πορεία μας ή μια ακόμη χρονιά απραξίας και ανυπαρξίας.  Από λόγια χορτάσαμε, θέλουμε έργα,  θέλουμε πραγματικούς ηγέτες που θα μας οδηγήσουν στη νίκη!
angmimik

No comments:

Post a Comment