Followers

Friday, November 05, 2010

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ ΓΥΜΝΙΣΜΟΥ



Η Βιβλιοθήκη και το Κέντρο Τεκμηρίωσης Γυμνισμού, όπως είναι η σημερινή ονομασία της, συγκαταλέγεται ανάμεσα στις  έξι μεγαλύτερες ιδιωτικές συλλογές στον κόσμο. Ιδρύθηκe το 1985.

Ο κορμός βεβαίως προϋπήρχε από το 1976, με την ονομασία «Ελληνική Γυμνιστική Βιβλιοθήκη» και ο διευθυντής της, Άγγελος Μιμηκόπουλος, υπήρξε ο βασικός δωρητής της προσωπικής του συλλογής περιοδικών και βιβλίων. Αργότερα εμπλουτίστηκε με άλλες δωρεές και αγορές από 60 και πλέον προμηθευτές του χώρου, με σκοπό την κάλυψη του κενού που παρουσιαζόταν στον τομέα αυτό στην Ελλάδα.

Κατά διαστήματα  δημοσιογράφοι αθηναϊκών εφημερίδων και μια σπουδάστρια ΤΕΙ έχουν χρησιμοποιήσει το υλικό της.

Η
Judit Halász από τη Βουδαπέστη και ο Péter Μárkus από το Esztergom της Ουγγαρίας είναι συνιδρυτές και συνδιευθυντές του Ουγγρικού Κέντρου Τεκμηρίωσης Γυμνισμού, που στεγάζεται σε ιδιωτικό χώρο στην πόλη Esztergom από το 1992. Το Κέντρο αυτό συμμετέσχε ενεργά στην παραγωγή δύο ταινιών-ντοκιμαντέρ το 1992 και 1994, ενώ προετοίμασε και μια ακόμη που γυρίστηκε στη Monsena της Κροατίας το 1995.

Στις 31 Δεκεμβρίου κάθε χρόνου εκτυπώνονται τέσσερις ανανεωμένοι κατάλογοι των περιεχομένων της στα Αγγλικά. Η πρώτη έκδοση κυκλοφόρησε την 1 Απριλίου 1986 και η 19η στις 31 Μαρτίου 2010. Οι κατάλογοι περιλαμβάνουν τρέχοντα και παλαιά τεύχη περιοδικών, βιβλία, αποκόμματα ελληνικού και ξένου τύπου, πρακτικά συνελεύσεων συλλόγων εξωτερικού και της Διεθνούς Γυμνιστικής Ομοσπονδίας, ταινίες, CD, DVD, που αγοράστηκαν μέσα στο 2010 ή βρίσκονται σε παραγγελία κατά την εκτύπωση των καταλόγων.  Σταδιακά, όμως, αντικαθίστανται οι έντυποι κατάλογοι με την ηλεκτρονική παρουσίαση των περιεχομένων της, με σκοπό τόσο τη διευκόλυνση των φίλων της όσον και του ίδιου του ιδρυτή της.

Κατά μέσο όρο η Βιβλιοθήκη εμπλουτίζεται με 550 περίπου αποκτήματα κάθε χρόνο.

Η Βιβλιοθήκη ανταλλάσσει τα διπλά τεύχη περιοδικών με άλλες βιβλιοθήκες του χώρου, ενώ ορισμένα πωλούνται σε συλλέκτες σε χαμηλές τιμές. Το παλαιότερο απόκτημά της είναι ένα γερμανικό βιβλίο (πρωτότυπο) που κυκλοφόρησε το 1907 και ο παλαιότερος επίσης τόμος περιοδικών προέρχεται από τη Γερμανία (1908).

Η Βιβλιοθήκη λειτουργεί ως μη δανειστική και ως εκ τούτου οι επισκέπτες/χρήστες μπορούν να συμβουλευθούν το υλικό της επί τόπου. Σε περίπτωση ανάγκης υπάρχει η δυνατότητα παραγγελίας φωτοαντιγράφων έναντι συμβολικής τιμής. Οι περισσότεροι τόμοι περιοδικών είναι πανόδετοι ή λινόδετοι, ενώ περί τους 100 βρίσκονται στο στάδιο της βιβλιοδεσίας, για να προστατευθούν τα περιοδικά από τη φθορά του χρόνου.

Η Βιβλιοθήκη στεγάζεται στον πρώτο όροφο της οικίας του διευθυντή της στην Εκάλη Αττικής (Φιλομήλας 6), 21 χλμ. από την Πλατεία Συντάγματος, με τακτικά δρομολόγια  τεσσάρων λεωφορειακών γραμμών (αριθ. 507, 508, 509 και 536) από το Ζηρίνειο της Κηφισιάς (στάση καθόδου: Αγία Παρασκευή, πρώτη στάση μετά την Πλατεία Ναρκίσσου για τα πρώτα τρία και δεύτερη στάση μετά την Πλατεία Ναρκίσσου για το 536).

Η Βιβλιοθήκη και το Κέντρο Τεκμηρίωσης Γυμνισμού είναι αντεπιστέλλον μέλος της Διεθνούς Γυμνιστικής Ομοσπονδίας (INF) από το 1989, ενώ ο διευθυντής της, Άγγελος Μιμηκόπουλος,  αντιπροσωπεύει την INF στην Ελλάδα από το 1996.

Η παρουσίαση της Βιβλιοθήκης, για πρώτη φορά, μετά το 1985, στον ελληνικό τύπο, έγινε από την κ. Στέλλα Κεμανετζή με το άρθρο της «Βιβλιοθήκη... γυμνιστών» στην εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ» στις 28 Ιουνίου 2008.

No comments:

Post a Comment