Followers

Wednesday, November 17, 2010

INDOOR NUDISM -« EDEN PARTIES»

Με αφορμή τη σχετική δισέλιδη φωτογραφία τεσσάρων γυμνών ατόμων  σε  κατάσταση ευθυμίας, που δημοσιεύθηκε στο τεύχος 154 (16.04.2009) του  εβδομαδιαίου περιοδικού «LIFO»  (http://www.lifo.gr/mag/features/1367) και του επεξηγηματικού κειμένου από ανώνυμο συντάκτη, θέλουμε να επισημάνουμε τα εξής:

1.- Ο όρος «indoor nudism», που στα Ελληνικά αποδίδεται με περιφραστικό τρόπο, «εσωτερικός γυμνισμός» ή «γυμνισμός σε κλειστό χώρο», εμφανίστηκε πρόσφατα στην Ευρώπη από άτομα που δεν έχουν καμία σχέση με το οργανωμένο κίνημα. Η συγκέντρωση γυμνών ανθρώπων σε κλειστούς χώρους, εκτός συλλόγων γυμνιστών, είχε παρατηρηθεί κατά κόρο στη δεκαετία του '60 στις ΗΠΑ (βλέπε κίνημα jaybird), αλλά τότε, κατά κανόνα, συνδυαζόταν με ανταλλαγή συντρόφων, κατανάλωση αλκοόλ και χρήση ηδονιστικών ουσιών.

Στην Ελλάδα, όπως όλες οι ξενόφερτες τάσεις, καθυστέρησε να έρθει, αλλά υιοθετήθηκε από μερίδα «νεο-γυμνιστών» και προβλήθηκε υπερβολικά από τον Τύπο για προφανείς λόγους.

2.- Η χρήση του όρου «γυμνισμός» και «γυμνιστές» είναι αδόκιμη. Η φωτογραφία του εν λόγω εντύπου, που  δημοσιεύει κάθε εβδομάδα ανάλογα πορτρέτα γυμνών ανδρών και γυναικών, επωνύμων και μη, προσβάλλει τους γνήσιους γυμνιστές.

3.-Είναι αναφαίρετο δικαίωμα του καθενός να οργανώνει τέτοιες συγκεντρώσεις κατ΄οίκον, με ή χωρίς την παρουσία δημοσιογραφικού φακού. Το γυμνό άλλωστε πουλάει. Απόδειξη το παραπάνω τεύχος εξαντλήθηκε την ίδια μέρα (διανέμεται δωρεάν), γιατί όλοι ήθελαν να διαβάσουν για τα «Eden parties» της Αθήνας. Η συνοικία δεν έχει σημασία. Μπορούσε να γίνει οπουδήποτε αλλού.

Αναμένουμε από τα ΜΜΕ, έντυπα και ηλεκτρονικά, να ασχοληθούν σοβαρά με το κίνημα  του γυμνισμού ‒ακόμη και σήμερα παραμένει «κίνημα» και «εναλλακτικός τρόπος ζωής» ‒ενόψει της θερινής περιόδου.

Μια υπεύθυνη έρευνα σε όλη την Ελλάδα θα αποκαλύψει τους πραγματικούς λόγους για την «υποχώρηση» του γυμνισμού, τον εξοβελισμό του από γνωστές, εθιμικά κατοχυρωμένες παραλίες, και την τοποθέτηση απαγορευτικών πινακίδων. Μια πανελλαδική δημοσκόπηση, 26 χρόνια μετά την ψήφιση του Ν1399/83, θα έδειχνε τις σημερινές τάσεις της κοινωνίας.

Η Ελλάδα, μαζί με την Κύπρο και τη Μάλτα, το 2009 ‒εξαιρούνται τα κράτη της Βορείου Αφρικής και η Τουρκία ‒ είναι οι μόνες χώρες της Μεσογείου που δεν διαθέτουν επίσημες παραλίες γυμνιστών,  νομικά κατοχυρωμένες ή έστω με την ανοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης.
angmimik

    

No comments:

Post a Comment