Followers

Wednesday, September 19, 2012

H ΑΠΑΡΧΗ ΤΟΥ SWINGING ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ



Ο όρος «swinging» ή «
wife-swapping»,  κατά τον Τύπο των Η.Π.Α, έχει την απαρχή του στο επίλεκτη μονάδα πιλότων μαχητικών αεροσκαφών της Αμερικανικής Αεροπορίας κατά το Β Παγκόσμιο Πόλεμο, οι βάσεις των οποίων βρίσκονταν στην έρημο της Καλιφόρνια. Αυτοί οι άνθρωποι ήταν σχετικά πλούσιοι, ώστε να εγκαταστήσουν τις συζύγους τους κοντά στις βάσεις. Mε δεδομένο τις μεγάλες απώλειες στη μονάδα τους από οποιοδήποτε άλλο σώμα του αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, η συνύπαρξη των συζύγων οδήγησε σε ένα ασυνήθιστο για την εποχή κοινωνικό περιβάλλον,  όπου η μη μονογαμική σχέση μεταξύ των συζύγων των πιλότων και άλλων πιλότων ήταν ανεκτή και επιθυμητή. Αυτές οι συνθήκες διατηρήθηκαν στους καταυλισμούς κοντά στις αεροπορικές βάσεις καθ' όλη τη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πόλεμου και συνεχίστηκαν και στο μέτωπο της Κορέας. Η συνάντηση των στρατιωτικών γινόταν σε συγκεκριμένο μέρος. Οι σύζυγοι έβαζαν τα κλειδιά τους σε  μπολ και οι γυναίκες διάλεγαν. Ο κάτοχος των κλειδιών περνούσε το βράδυ με τη γυναίκα του άλλου.

Το σκεπτικό της επίλεκτης μονάδας ήταν απλό: «τουλάχιστο ο ένας στους τρεις μας θα πεθάνει σε δράση και, αν σκοτωθώ, θέλω η σύζυγός μου να συνεχίσει να είναι μέλος της επίλεκτης αδελφότητας των πιλότων».

Μετά την επιστροφή τους από τις βάσεις στις πόλεις στις αρχές της δεκαετίας του 50 οι πιλότοι προώθησαν τη νέα τάση και στα προάστια των πόλεων της Καλιφόρνια.

Το 1957 ο Τύπος ασχολήθηκε με το φαινόμενο του «
swinging», χρησιμοποιώντας άλλον όμως υποτιμητικό όρο, το «wife-swapping», απαξιώνοντας έτσι το κίνημα στο αναγνωστικό κοινό και εξοργίζοντας τους οπαδούς του. Όμως η κοινή γνώμη αντέδρασε και ενδιαφέρθηκε να μάθει περισσότερα για το νέο τρόπο ζωής.

Ο Τύπος, όπως συμβαίνει τις περισσότερες φορές, διαστρέβλωσε τη φιλοσοφία και τις αρχές του κινήματος, για ίδιο όφελος και αύξηση της κυκλοφορίας του.

Αποτέλεσμα του μεγάλου ενδιαφέροντος για το «
swinging» στις αρχές της δεκαετίας του 60 ήταν η έκδοση τουλάχιστο 20 περιοδικών ευρείας κυκλοφορίας με καταχωρίσεις μικρών αγγελιών  ανταλλαγής συντρόφων. Οι οπαδοί έτσι είχαν το μέσο να επικοινωνούν με άλλους φίλους τόσο στην Καλιφόρνια όσο και σε άλλες πολιτείες στις οποίες οι συναντήσεις γίνονταν σε κλειστούς χώρους με όλα τα μέτρα ασφάλειας.

Το 1964 ο σύλλογος γυμνιστών Coral Lake στη Φλόριντα αναστατώθηκε από την εμφάνιση swingers ως μέλη στο χώρο του. Καταγγελίες για συναντήσεις καί άλλες άνομες πράξεις έγιναν για άλλους συλλόγους, χωρίς όμως να υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία.  Ακολούθησαν διαγραφές, αποχωρήσεις και ανεξαρτοποιήσεις ορισμένων συλλόγων που δεν είχαν την καλυψη των επίσημων οργανώσεων.

Ο πρώτος αποκλειστικός σύλλογος για swingers ιδρύθηκε το 1969 από το Robert McGinley, o oποίος συνέστησε την πρώτη οργάνωση-ομπρέλα το 1975 και το 1979 την υπεροργάνωση για το συντονισμό των δραστηριοτήτων των ιδιοκτητών λεσχών. Από τότε το «
swinging» ή «lifestyle», όπως είναι πλέον η επίσημη ονομασία του, επεκτάθηκε σε κάθε γωνιά της Αμερικής με εκατοντάδες συλλόγους, περιοδικά, ετήσιες συγκεντρώσεις (11 τον αριθμό, η παλαιότερη άρχισε το 1973). Υπολογιζεται ότι το 2-4% των ενήλικων δηλώνει swingers ή συμμετέχει ενεργά σε παρόμοιες δραστηριότητες. Η συμβίωση περιλαμβάνεται στα στατιστικά στοιχεία.

Το 1979 ιδρύθηκε, όπως αναφέραμε παραπάνω, το εθνικό συντονιστικό όργανο με έδρα το Anaheim της Καλιφόρνια, που εκπροσωπεί 300 λέσχες και χιλιάδες μέλη. Το 1996, στην ετήσια συγκέντρωσή της ΝΑSCA (=North American Swing Club Association) παραβρέθηκαν 3.500 μέλη.

Υπάρχουν ακόμη εκατοντάδες ανεξάρτητοι σύλλογοι που δεν ανήκουν στη δύναμή της. Ο αριθμός των οπαδών του lifestyle ανέρχεται  σε 3.000.000 με  παραρτήματα σε πολλές χώρες (Aυστραλία, Δανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Καναδά, Νέα Ζηλανδία, Σουηδία).

Το 1996-97 η Anerican Civil Liberties Union (ACLU) προσέτρεξε σε βοήθεια της NASCA για τα προβλήματα που αντιμετώπιζε η τελευταία σε διάφορες πολιτείες. Την ίδια εποχή στο ετήσιο συνέδριό της αποφασίστηκε η υποχρεωτική χρήση προφυλακτικού από τα μέλη, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η εξάπλωση του AIDS και των σεξουαλικά μεταδιδόμενων ασθενειών. Με αυτήν την ευκαιρία τονίζουμε, ότι όλοι οι ηδονιστές πρέπει να χρησιμοποιούν προφυλακτικό.

O ιδρυτής της NASCA, Dr. Robert McGinley, έγραψε το 1995 ενδιαφέρουσα μελέτη με τίτλο
«The History of Swinging from the 1950's Until Now».

 



No comments:

Post a Comment